ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύσκεψη σωματείων στον Πειραιά

Για την παραπέρα ενίσχυση των μέχρι τώρα προσπαθειών για τη συσπείρωση, την ανάπτυξη και το συντονισμό των αγώνων, για την προσαρμογή του συνδικαλιστικού κινήματος στις αυξημένες ανάγκες της ταξικής πάλης, καλούνται σε σύσκεψη όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα του Πειραιά την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.Τη σύσκεψη διοργανώνουν η ΠΕΜΕΝ,ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,η Ενωση Ναυπηγοξυλουργών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

Σε ανακοίνωση - πρόσκληση των σωματείων επισημαίνεται: "Η ολομέτωπη επίθεση σήμερα ενάντια στο κίνημα της παιδείας, διαδέχτηκε τη βάρβαρη επίθεση ενάντια στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των συνταξιούχων, των εργαζομένων της Ιονικής".

Αυτή η επίθεση, τονίζεται, αποθρασύνεται και ενισχύεται από τη στάση των δυνάμεων της υποταγής και του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα. "Οι πλειοψηφίες - σημειώνεται - των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΠ και της ΠΝΟ, άλλων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων και προωθούν την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην ανιστόρητη λογική της "ταξικής συναίνεσης" και της "ταξικής συνεργασίας"".

Γενναία επιδότηση της μερικής απασχόλησης!

"Εξυμνώντας" το ρόλο του ΕΙΕ, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε μέτρα επιδότησης και της μερικής απασχόλησης, καθώς και επέκταση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης

Στις προθέσεις της κυβέρνησης για επέκταση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και για εφαρμογή νέων προγραμμάτων επιδότησης των εργοδοτών και επιδότησης της μερικής απασχόλησης (!), αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από κοινού με τον πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΕΙΕ), Δ. Δενιόζο,ο οποίος αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του Ινστιτούτου μέχρι το 2004.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το ΕΙΕ "ουσιαστικό σύμβουλο" της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι "αποτελεί βασική δομή επιστημονικής στήριξης και τεκμηρίωσης της πολιτικής μας στον τομέα της απασχόλησης και γενικότερα της αγοράς εργασίας και της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων", ένα στήριγμα δηλαδή της αντεργατικής πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΕΙΕ ανέλαβε να προωθήσει και στηρίξει τεχνικά την υλοποίηση των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), ούτε το ότι έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο για μια σειρά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ορισμένες από τις μελέτες που έχει εκπονήσει, προκαλούν τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΕΙΕ μελετά αυτήν την περίοδο τον "εξορθολογισμό" των επιδομάτων εργασίας, όπως είπε ο υπουργός. Σύντομα αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας και μελέτη του για το 35ωρο.

Ο Μ. Παπαϊωάννου άφησε ανοιχτό το ζήτημα εξάπλωσης των ΤΣΑ, ωστόσο την απόφασή της η κυβέρνηση την έχει κάνει φανερή, όταν πριν λίγους μήνες φρόντιζε να αρθούν ορισμένα τυπικά (θεσμικά) εμπόδια υλοποίησης των ΤΣΑ. Οσο για τα υλοποιούμενα ΤΣΑ, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα δημιουργηθούν... 3.194 θέσεις εργασίας και θα δαπανηθούν 28 δισ. δρχ. μέχρι το 2000.

Σχετικά με τα προγράμματα απασχόλησης, η κυβέρνηση προτίθεται να διευρύνει το χρόνο επιδότησης των εργοδοτών για 30 μήνες με 5.000 δρχ. τη μέρα για κάθε εργαζόμενο που απασχολούν. Επιπλέον, όμως θα επιδοτούνται για ίδιο διάστημα και για τη μερική απασχόληση με 2.500 δρχ. για κάθε εργαζόμενο!

Ο προγραμματισμός του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας για τα επόμενα χρόνια, είναι τέτοιος, ώστε να βελτιώσει ποιοτικά τη βοήθεια που προσφέρει στην κυβέρνηση για την υλοποίηση της αντεργατικής και αντιλαϊκής της πολιτικής.

Ο ίδιος ο υπουργός τόνισε ότι το επόμενο διάστημα, το ΕΙΕ πρέπει να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την καταγραφή των πόρων που διατίθενται για απασχόληση - ανεργία και των πηγών τους. Τον εξορθολογισμό των επιδομάτων ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων. Τη στροφή από τα "παθητικά" στα "ενεργητικά" μέτρα απασχόλησης. Τον κοινωνικό τομέα ως πηγή απασχόλησης. Τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της ανεργίας σε σχέση με "φιλικές" προς την απασχόληση πολιτικών, π.χ. φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για τους εργοδότες, υπονόμευση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ενεργητική συμμετοχή θα έχει το ΕΙΕ και στη διαμόρφωση των διαβόητων "Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση".Αυτές οι κατευθύνσεις αντικατοπτρίζονται και στον προγραμματισμό του.

ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στη δίνη του μαρασμού και της ανεργίας

Σε απόγνωση πάνω από χίλιες οικογένειες και ολόκληρη η περιοχή μετά τις ομαδικές απολύσεις από το συγκρότημα "Πόρτο Καρράς", το "φιλέτο" του οποίου η Εθνική είναι έτοιμη να παραδώσει σε ιδιώτες "καθαρό" από εργαζόμενους και εργατικά δικαιώματα

Μια ολόκληρη περιοχή - ο Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής - οδηγείται στο μαρασμό, αλλά και στη μετατροπή του σε πεδίο εφαρμογής των λεγόμενων "ευέλικτων" μορφών εργασίας, που επαναφέρουν ένα εργασιακό καθεστώς σκλαβιάς, μετά την απόλυση 500 εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας από το συγκρότημα του "Πόρτο Καρράς" και την απειλούμενη απόλυση άλλων 600 εργαζομένων του ξενοδοχείου και του καζίνο.

"Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις από εκπροσώπους της Εθνικής Κεφαλαίου ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού, η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας αμέσως μόλις έγινε ιδιοκτήτης του "Πόρτο Καρράς", απέλυσε όλους τους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους δούλευαν 20 και 30 χρόνια. Παράλληλα, εκπρόσωποί της έλεγαν στους απολυμένους ότι τις νέες προσλήψεις θα τις κάνουν οι εργολάβοι που θα αναλάβουν τα διάφορα τμήματα του συγκροτήματος", δηλώνει ο Αγγελος Πράτσας,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο "Πόρτο Καρράς". Προσθέτει ότι πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ μια ολόκληρη περιοχή οδηγείται στο μαρασμό.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 1965 ο επιχειρηματίας Καρράς αγόρασε έκταση περίπου 17.500 στρεμμάτων στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, όπου κατασκευάστηκε ξενοδοχειακή μονάδα και στη συνέχεια - στην εποχή της χούντας - έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση όλων των κλήρων των κατοίκων της περιοχής. Από την εποχή εκείνη οι κάτοικοι του Ν. Μαρμαρά και των γειτονικών κοινοτήτων απασχολούνταν βασικά στο συγκρότημα. Ετσι, με την αναγγελία της απόλυσης αυτών των εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή όλοι τους μένουν άνεργοι, καθώς ούτε κλήρους διαθέτουν για να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες, ούτε υπάρχει κάποια άλλη παραγωγική μονάδα. Η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας "Ποτείδαια", στην οποία περιήλθαν οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, προχώρησε στις ομαδικές απολύσεις πριν παραδώσει το "φιλέτο" σε εργολάβους. Αυτοί με τη σειρά τους θα προσλάβουν το προσωπικό που θέλουν και με τις εργασιακές σχέσεις που θέλουν.

Ταυτόχρονα και με ευθύνη των κυβερνήσεων, αντί να ενισχυθούν οι μονάδες παραγωγής προϊόντων που λειτουργούσαν και σκοπό είχαν την αυτάρκεια του τουριστικού συγκροτήματος, αφέθηκαν να "μαραζώσουν" και στο τέλος πολλές από αυτές να κλείσουν (κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιοτριβεία, ραφιναρεία, τυποποίηση προϊόντων, ψυγεία και παγοποιείο κ.ά.). Ενα κτήμα με 48.000 ελαιόδεντρα δόθηκε για εκμετάλλευση σε επιχειρηματία. Ακόμη έμειναν οι αμπελώνες που φημίζονται για την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν. Τώρα, με την απόφαση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, κάθε δραστηριότητα σταματά σ' αυτόν τον τομέα και απολύονται οι 200 - 250 αγροτοεργάτες. Η μονάδα που θεωρείται εξαιρετικό "φιλέτο", αναμένεται να περιέλθει, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση, σε γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος διαθέτει παρόμοια εγκατάσταση στη Μακεδονία. "Λουκέτο" μπήκε και στο οινοποιείο, στο οποίο απασχολούνταν μόνιμα 30 άτομα. Το τεράστιο εμπόρευμα, αξίας 2 δισ., που υπάρχει στις αποθήκες κινδυνεύει να καταστραφεί αν η επιχείρηση δεν επαναλειτουργήσει αμέσως.

"Κάθε δραστηριότητα στο συγκρότημα είναι βιώσιμη. Το σωματείο μας έχει καταθέσει πρόταση ανάπτυξης του "Πόρτο Καρράς" και για το λόγο αυτό δε δεχόμαστε τα σχέδια της θυγατρικής της Εθνικής, που πιστεύουμε ότι οδηγούν στην υποβάθμιση την περιοχή και τους κατοίκους στην ανεργία και σ' ένα εργασιακό μεσαίωνα", λέει ο Δ. Ρεβενικιώτης,πρόεδρος του ΣωματείουΕργαζομένων στο "Πόρτο Καρράς" και προσθέτει: "Συνεχίζουμε την κατάληψη του συγκροτήματος, δεν αφήνουμε τους ορκωτούς λογιστές να περάσουν, κι έτσι ας μην αυταπατώνται. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αφήσουμε τους εργολάβους σε τιμή ευκαιρίας να εκμεταλλευτούν το συγκρότημα".

Ερώτηση για τις απολυμένες της Κτηματικής

Το θέμα της απόλυσης των 80 περίπου καθαριστριών της Κτηματικής Τράπεζας έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Στρ. Κόρακα προς τους υπουργούς Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: "Στο δρόμο βρέθηκαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι, τους οποίους απασχολούσαν σε καθημερινή βάση επί σειρά ετών τα συνεργεία καθαρισμού που είχαν αναλάβει, μέσα από διαγωνισμό, την καθαριότητα στην Κτηματική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, πάγια πολιτική της Κτηματικής Τράπεζας ήταν να εξασφαλίζει από τους εργολάβους των συνεργείων να κρατούν υποχρεωτικά τους ίδιους εργαζόμενους κάθε φορά. Ετσι, η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολούνταν στην Τράπεζα κατά μέσο όρο πάνω από 10 χρόνια. Δυστυχώς, μετά από τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Κτηματική δεν πάρθηκε καμία μέριμνα γι' αυτούς τους εργαζόμενους. Ετσι, ενώ έγινε νέος διαγωνισμός και ανατέθηκε ο καθαρισμός της Τράπεζας σε καινούριους εργολάβους δεν πάρθηκαν μέτρα, ώστε οι καινούριοι εργολάβοι να κρατήσουν υποχρεωτικά τους εργαζόμενους που ήδη απασχολούνταν".

Οι δύο υπουργοί ρωτιούνται εάν θα παρέμβουν, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος αυτών των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται όπως πριν, είτε στα συνεργεία είτε από την ίδια την Τράπεζα;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ