ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πρόσκληση για "ειρηνευτική συνάντηση"
  • Παρά τις γνωστές αντιδράσεις της Σερβίας και τις επιφυλάξεις των Κοσσοβάρων Αλβανών, η εξαμελής "Ομάδα Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό απηύθυνε νέα πρόσκληση για συνάντηση στη γαλλική πόλη Ραμπονιγιέ, στις 6 του Φλεβάρη
  • Ο Πρόεδρος Κλίντον λέει ότι έχει τη συγκατάθεση των συμμάχων "για μια διεθνή στρατιωτική και πολιτική στρατηγική" κατά των Σέρβων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σήμερα το πρωί ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, θα διαβιβάσει μία πρόσκληση στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι και άλλη μία στους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα. Λέγεται πως το κείμενο της πρόσκλησης θα είναι κοινό: Θα αφορά, δηλαδή, στην πραγματοποίηση ειρηνευτικής συνάντησης μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών της κρίσης στο Κόσσοβο, στη γαλλική πόλη Ραμπονιγιέ στις 6 Φλεβάρη... Με τον τρόπο αυτό, ο "γραμματοκομιστής" Βρετανός υπουργός θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των ενδιαφερομένων αλλά και να ασκήσει - εάν χρειαστεί - νέες πιέσεις...

Ολα αυτά, που δρομολογήθηκαν τυπικά χτες από τη συνάντηση της "Ομάδας Επαφής" στο Λονδίνο, ήταν αναμενόμενα. Οπως αναμενόμενη ήταν η πρώτη αντίδραση του Βελιγραδίου, που φαίνεται πως εξακολουθεί να απορεί και να διαμαρτύρεται για δύο πράγματα: Γιατί θα έπρεπε ένα εσωτερικό ζήτημα (όπως θεωρεί το Βελιγράδι την κρίση στο Κόσσοβο) να συζητηθεί στο εξωτερικό (δηλαδή στη Γαλλία...) και γιατί θα έπρεπε να καθίσει μία κυβέρνηση στο ίδιο τραπέζι με τους "τρομοκράτες" (όπως αντιλαμβάνεται και χαρακτηρίζει η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση τους Κοσσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες)... Να προκαταλάβουμε την απάντηση του Προέδρου Μιλόσεβιτς και να σπεύσουμε να πούμε πως δε θα πάρει μέρος στη συνάντηση της Ραμπονιγιέ; "Οχι!", προειδοποιούν παράγοντες της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, που προβλέπουν πως το Βελιγράδι θα εξαντλήσει πρώτα όλα τα ενδεχόμενα και τα περιθώρια προτού συρθεί σε συνομιλίες με όρους, που εκ των προτέρων έχει καταδικάσει!

Και οι ηγέτες των Αλβανών Κοσσοβάρων πώς αντέδρασαν;

Ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου" και ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου", έχουν τονίσει πως δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες, εκτός εάν οι δυνάμεις ασφαλείας σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των Κοσσοβάρων.Πέρα, όμως, απ' αυτές τις δηλώσεις, υπήρξαν και κάποιες νεότερες αντιδράσεις. Προτού ακόμη η "Ομάδα Επαφής" ανακοινώσει την πρόσκλησή της για συνομιλίες στην πόλη Ραμπονιγιέ της Γαλλίας, ο Ρουγκόβα έσπευσε να χαιρετίσει την ιδέα μίας διεθνούς διάσκεψης, τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποί του θα πάρουν μέρος σ' αυτήν! Επιφυλάχθηκε να απαντήσει εάν θα πάρει μέρος και ο ίδιος, λέγοντας πως αναμένει πρώτα να δει σε ποιο επίπεδο θα γίνει αυτή η συνάντηση...

Απ' την άλλη πλευρά, ο Πλορά Σεντιού, πολιτικός εκπρόσωπος των αυτονομιστών ανταρτών στο Λονδίνο,δήλωσε ότι η οργάνωσή του επεξεργάζεται ακόμη την επίσημη θέση της πάνω στο σχέδιο της "Ομάδας Επαφής". "Αλλά όταν οι σερβικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τα χωριά μας, σκοτώνουν τους ανθρώπους μας, τα παιδιά μας, δε θα κάτσουμε να συζητήσουμε τίποτε!", κατέληξε ο Σεντιού...

Τι συζήτησαν τα μέλη της "Ομάδας Επαφής"

Στη διάρκεια και της χτεσινής συνάντησης της "Ομάδας Επαφής" στο Λονδίνο, η θέση της Ρωσίας ήταν μία μικρή "παραφωνία". Αφορμή αποτέλεσε η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ότι "η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά" τις απειλές προσφυγής στη βία στο Κόσσοβο.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στηλιτεύεται η σπουδή και η προσδοκία του ΝΑΤΟ "να τοποθετηθεί πάνω από τον ΟΗΕ, επειδή αυτό ισοδυναμεί με απόπειρα υπονόμευσης του παρόντος συστήματος διεθνούς ασφάλειας"...

Τέλος, ο Ιβανόφ απέκλεισε πως στη διάρκεια της συνάντησης του Λονδίνου τέθηκε ζήτημα "τελεσιγράφου για χρήση βίας στο Κόσσοβο", λέγοντας ότι "το μόνο που συζητήθηκε ήταν λεπτομερείς τρόποι που θα οδηγήσουν στην έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου"...

Στη συνάντηση του Λονδίνου, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ,δήλωσε ότι η κυβέρνηση Κλίντον θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο για τον πιθανό ρόλο των αμερικανικών στρατευμάτων στην εφαρμογή μιας προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Λίγη ώρα μετά ο Μπιλ Κλίντον, δήλωνε πως "οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι ενωμένοι πίσω από μία διεθνή στρατιωτική και πολιτική στρατηγική πίεσης των Σέρβων να σταματήσουν την επίθεσή τους στο Κόσσοβο"...

Στη συνάντηση του Λονδίνου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει συμφωνία "εντός τριών εβδομάδων το αργότερο" ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους Κοσσοβάρους Αλβανούς.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν,υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι απειλές του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητες στην προσπάθεια διευθέτησης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι στην περίπτωση "αποτυχίας της πολιτικής διαδικασίας, η απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα ληφθεί όταν θα έρθει η ώρα, όταν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την κατάσταση αυτή".

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ,ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη ανάπτυξη στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ότι "δε θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς για την αποφασιστικότητα της Βόννης".

  • Είκοσι Αλβανοί που σκοτώθηκαν νωρίς χτες το πρωί στο Κοσσυφοπέδιο ήταν άμαχοι, δήλωσε στο "Ρόιτερ" ο διευθυντής της αλβανόφωνης εφημερίδας του Κοσσυφοπεδίου "Κόχα Ντιτόρε". Ο τελευταίος έκανε αυτή τη δήλωση, σχολιάζοντας τις πληροφορίες σερβικών μέσων ενημέρωσης ότι σερβικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 20 Αλβανούς αντάρτες στις 06.30 (τοπική ώρα).
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντυπωσιακή απεργιακή προειδοποίηση

ΒΟΝΝΗ.-

Παρέλυσαν, χτες, όλες σχεδόν οι βιομηχανίες, από τα ναυπηγεία μέχρι τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των γερμανικών κρατιδίων, από την εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία των βιομηχανικών εργατών, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων των συνδικαλιστών της Ενωσης Μεταλλεργατών με τους εργοδότες για τη νέα συλλογική σύμβαση ναυάγησε την Πέμπτη. Παρά την προγραμματισμένη, για την επόμενη βδομάδα, επανάληψη των διαπραγματεύσεων, τα 2,7 εκατομμύρια μέλη της Ενωσης Μεταλλεργατών έχουν, ήδη, αρχίσει να προετοιμάζουν μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Λίγα λεπτά μετά από τα μεσάνυχτα, άρχισε η μεγάλη προειδοποιητική απεργία των Γερμανών βιομηχανικών εργατών. Πρώτοι εγκατέλειψαν τη βραδινή βάρδια τους, οι εργαζόμενοι στο παράρτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας "Mercedes" στη δυτική πόλη Κασέλ. Ακολούθησαν και άλλες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως η "Krupp", η "Volkswagen", η "Siemens", ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας "DaimlerChrysler" πραγματοποίησαν πορεία στο νοτιοδυτικό κρατίδιο Μπάντεν Βούερτεμπεργκ. Ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών ενώσεων της Κάτω Σαξονίας, Χάρτμουτ Μάιν, δήλωνε ότι οι προειδοποιητικές απεργίες είναι μόνο η αρχή, καθώς οι "εργαζόμενοι είναι πραγματικά εξαγριωμένοι από τη στάση της εργοδοσίας".

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ενωσης Μεταλλεργατών και στην εργοδοσία θα συνεχιστούν, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται, προς στιγμήν, κάποια προοπτική επίλυσης του αδιεξόδου, καθώς οι εργαζόμενοι επιμένουν στο αίτημά τους για αύξηση 6,5% επί του μισθού του 1998, ενώ οι εργοδότες αρνούνται, επιμένοντας σε αύξηση 2% και παροχή ενός εφάπαξ ποσού ύψους 0,5% επί του ετήσιου εισοδήματος των εργαζομένων. Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση έληξε στις 31 Δεκέμβρη 1998, αλλά περιέκλειε δέσμευση προς τα συνδικάτα ότι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί 4 βδομάδες, πριν προχωρήσουν στην οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση. Το χρονικό αυτό περιθώριο εξέπνευσε την Πέμπτη το βράδυ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι αναμένεται χιονοστιβάδα απεργιών στη Γερμανία, καθώς διόλου ευχάριστοι δεν είναι οι οιωνοί σχετικά με την κατάληξη των συνομιλιών για τη συλλογική σύμβαση, που άρχισαν, χτες, ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους και τον υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν μισθολογική αύξηση 5,5%, η οποία αποκλείστηκε εκ προοιμίου ως "ανεδαφική" από τον Γερμανό υπουργό.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το Χαντέπ (πάλι) στο στόχαστρο...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Βουράλ Σαβάς είναι ένας πολυάσχολος άνθρωπος. Εκτός από το να εξοβελίσει τους ανεπιθύμητους για το στρατό "ισλαμιστές" από την πολιτική σκηνή μακροπρόθεσμα, ο εισαγγελέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας ανέλαβε χτες κι άλλη μια, άμεση και κρίσιμη, αποστολή: να θέσει εκτός νόμου το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (Χαντέπ).

Η δικαιολογία που προβάλλεται από τον εισαγγελέα - ο οποίος, εννοείται, κάθε άλλο παρά τυχαία ανέλαβε τώρα την πρωτοβουλία, δυόμισι μήνες πριν τις εκλογές - είναι πως το Χαντέπ "παίρνει γραμμή" από το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Εκτιμήθηκε ότι χωρίς αμφιβολία τα τμήματα του Χαντέπ χρησιμοποιήθηκαν για να σχηματιστούν οι ρίζες του ΡΚΚ και να οργανωθούν εκστρατείες προκειμένου να ενισχυθούν οι γραμμές του", και, οπωσδήποτε, με τη δράση του "απείλησε την ενότητα" του τουρκικού κράτους, είπε χθες ο γενικός εισαγγελέας.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η τουρκική δικαιοσύνη καταδιώκει το κόμμα: τρεις φορές τα τελευταία χρόνια το Χαντέπ αναγκάστηκε να κλείσει και να επανιδρυθεί. Ενώ ο νυν ηγέτης του, Μουράτ Μποζλάκ, βρίσκεται ήδη στη φυλακή κατηγορούμενος για υποκίνηση του Κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, και 47 μέλη του δικάζονται στην Αγκυρα.

Ο Οζμάν Οτσελίκ, αντιπρόεδρος του κόμματος, εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι "δεν είναι δυνατό" να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα: "η ανησυχία για την αυξανόμενη δημοτικότητα του Χαντέπ κρύβεται πίσω από την κίνηση του εισαγγελέα Βουράλ Σαβάς να ξεκινήσει τη διαδικασία διάλυσης του κόμματός μας... δε θα επιτύχουν τίποτε... χρειάζονται οκτώ μήνες για να απαγορεύσουν τη λειτουργία του κόμματος".

Το Χαντέπ είναι απίθανο να υπερβεί το όριο του 10% που θέτει ο εκλογικός νόμος για να εισέλθει στην τουρκική Βουλή, αν και στις εκλογές του Δεκέμβρη του 1995 είχε αποσπάσει σχεδόν το 50% των ψήφων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Το ποσοστό του σε όλη τη χώρα έφτασε στο 4,2%.

Με την κίνηση αυτή ο Β. Σαβάς στέλνει, σύμφωνα με αναλυτές, προειδοποίηση και προς το ισλαμικό Κόμμα της Αρετής, το οποίο κατηγορεί ότι "απειλεί" τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Πάντως, είναι αβέβαιο αν ο Σαβάς θα κινηθεί εναντίον του κόμματος της Αρετής, πριν τις προγραμματισμένες για τις 18 Απρίλη εκλογές. Κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε κοινωνική ένταση και οι νομικές διαδικασίες θα συνεχίζονταν ούτως ή άλλως και μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Μια από τις χτεσινές εργατικές κινητοποιήσεις σε περιοχή της Βόρειας Γερμανίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ