Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντυπωσιακή απεργιακή προειδοποίηση

ΒΟΝΝΗ.-

Παρέλυσαν, χτες, όλες σχεδόν οι βιομηχανίες, από τα ναυπηγεία μέχρι τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των γερμανικών κρατιδίων, από την εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία των βιομηχανικών εργατών, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων των συνδικαλιστών της Ενωσης Μεταλλεργατών με τους εργοδότες για τη νέα συλλογική σύμβαση ναυάγησε την Πέμπτη. Παρά την προγραμματισμένη, για την επόμενη βδομάδα, επανάληψη των διαπραγματεύσεων, τα 2,7 εκατομμύρια μέλη της Ενωσης Μεταλλεργατών έχουν, ήδη, αρχίσει να προετοιμάζουν μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Λίγα λεπτά μετά από τα μεσάνυχτα, άρχισε η μεγάλη προειδοποιητική απεργία των Γερμανών βιομηχανικών εργατών. Πρώτοι εγκατέλειψαν τη βραδινή βάρδια τους, οι εργαζόμενοι στο παράρτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας "Mercedes" στη δυτική πόλη Κασέλ. Ακολούθησαν και άλλες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως η "Krupp", η "Volkswagen", η "Siemens", ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας "DaimlerChrysler" πραγματοποίησαν πορεία στο νοτιοδυτικό κρατίδιο Μπάντεν Βούερτεμπεργκ. Ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών ενώσεων της Κάτω Σαξονίας, Χάρτμουτ Μάιν, δήλωνε ότι οι προειδοποιητικές απεργίες είναι μόνο η αρχή, καθώς οι "εργαζόμενοι είναι πραγματικά εξαγριωμένοι από τη στάση της εργοδοσίας".

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ενωσης Μεταλλεργατών και στην εργοδοσία θα συνεχιστούν, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται, προς στιγμήν, κάποια προοπτική επίλυσης του αδιεξόδου, καθώς οι εργαζόμενοι επιμένουν στο αίτημά τους για αύξηση 6,5% επί του μισθού του 1998, ενώ οι εργοδότες αρνούνται, επιμένοντας σε αύξηση 2% και παροχή ενός εφάπαξ ποσού ύψους 0,5% επί του ετήσιου εισοδήματος των εργαζομένων. Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση έληξε στις 31 Δεκέμβρη 1998, αλλά περιέκλειε δέσμευση προς τα συνδικάτα ότι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί 4 βδομάδες, πριν προχωρήσουν στην οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση. Το χρονικό αυτό περιθώριο εξέπνευσε την Πέμπτη το βράδυ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι αναμένεται χιονοστιβάδα απεργιών στη Γερμανία, καθώς διόλου ευχάριστοι δεν είναι οι οιωνοί σχετικά με την κατάληξη των συνομιλιών για τη συλλογική σύμβαση, που άρχισαν, χτες, ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους και τον υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν μισθολογική αύξηση 5,5%, η οποία αποκλείστηκε εκ προοιμίου ως "ανεδαφική" από τον Γερμανό υπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ