ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στον αγώνα και οι σπουδαστές μηχανικοί

Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τη Δευτέρα

Δυναμώνουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που έχουν ξεκινήσει οι ναυτεργάτες από τον περασμένο Δεκέμβρη ενάντια στην αντιναυτεργατική κυβερνητική πολιτική. Από μεθαύριο Δευτέρα, οι μηχανικοί που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού,ενώνουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, διεκδικώντας επιπλέον την αναβάθμιση των σπουδών. Για την ίδια μέρα, έχουν καθορίσει συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών μηχανικών πυροδότησε η προχτεσινή άρνηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής των μηχανικών και αντιπροσωπείας της ΠΕΜΕΝ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Θανάση Τσουροπλή.Χτες οι σπουδαστές μηχανικοί, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης, αποφάσισαν να δώσουν απάντηση στην αδιαλλαξία του υπουργείου, ξεκινώντας αποχή από τα μαθήματα, που, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Θόδωρος Μυρίσης,θα συνεχιστεί, μέχρι το υπουργείο να αποδεχτεί τα αιτήματά τους. "Παρών" στη γενική συνέλευση των μηχανικών ήταν και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, ο οποίος σημείωσε τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η αντιναυτεργατική πολιτική και στη ναυτική εκπαίδευση, τόνισε ότι η υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης εντάσσεται στα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και επισήμανε ότι οι μεγαλειώδεις αγώνες των μαθητών δείχνουν το δρόμο.

Οι σπουδαστές μηχανικοί διεκδικούν την αναμόρφωση της ύλης και αναβάθμιση των εργαστηριακών μαθημάτων, να καθοριστούν σεμινάρια και διαλέξεις με την εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής, να αυξηθεί το επίδομα στους μετεκπαιδευόμενους στο 80% του μισθού, την αναγνώριση της ισοτιμίας των πτυχίων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς και να χορηγηθεί επίδομα στέγασης για τους σπουδαστές από την επαρχία και άλλα.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ
Διάβημα διαμαρτυρίας στην Εθνική

Πρόσωπο με πρόσωπο με τις 80 απολυμένες καθαρίστριες της Κτηματικής ήρθαν χτες οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας κατά την προσέλευσή τους στη συνέλευση μετόχων στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας στην οδό Αιόλου. "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία", έγραφε το πανό που ξεδιπλώθηκε μπροστά στην είσοδο της τράπεζας. Αυτό το αίτημα έθεσαν οι απολυμένες και στον Διευθυντή Προσωπικού κ. Πλιάκα, με τον οποίο συναντήθηκαν, μετά από αρκετή αναμονή, αφού ο διευθυντής δεν επιθυμούσε να παρευρεθεί στη συνάντηση ο Γ. Πέρρος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που συνόδευσε τις εργαζόμενες.

Ο κ. Πλιάκας εξέφρασε "συμπάθεια" προς τις απολυμένες, αλλά δήλωσε ότι η Εθνική δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης και επίλυσης του προβλήματος. Οι απολυμένες από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι η απόλυσή τους ήταν συνέπεια της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, καθώς και ότι οι ανάγκες της τράπεζας στον τομέα καθαριότητας είναι τέτοιες που απαιτούν την πρόσληψη μεγάλου αριθμού εργαζομένων.

Τελικά, κάτω από την πίεσή τους ο Διευθυντής δεσμεύτηκε να συγκαλέσει σύσκεψη με τους υπεύθυνους της Εθνικής για τον τομέα καθαριότητας και τις ίδιες, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Μέχρι τότε οι εργαζόμενες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ αγανάκτηση προκάλεσε στις εργαζόμενες η στάση της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΟΤΟΕ, η οποία κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου αρνήθηκε να πάρει θέση για το θέμα, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στις απολυμένες.

ΟΚΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αίτημα για νέες φοροαπαλλαγές

Ο ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητά μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου ως μέτρο για τον περιορισμό της "μαύρης" εργασίας!

Την ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι άνεργοι έχουν φτάσει τα 20 εκατομ. και οργιάζει η "μαύρη εργασία" και εκμετάλλευση αλλοδαπών και ημεδαπών εργαζομένων, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της ΕΕ "ανακαλύπτει την Αμερική", σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι πρέπει "να καταρτιστεί μια στρατηγική που να συμβάλει στον περιορισμό των οικονομικών πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από την προσφυγή στη λαθραία εργασία". Με τον όρο "λαθραία εργασία", η ΟΚΕ εννοεί κάθε, νόμιμης φύσης αμειβόμενη δραστηριότητα που δε δηλώνεται η πραγματοποίησή της στις δημόσιες αρχές.

Ο ορισμός αυτός περιέχεται σε σχετικό κείμενό της σχετικά με τη λαθραία εργασία, το οποίο και υπερψηφίστηκε. Ωστόσο, σκοπός αυτού του κειμένου, δεν είναι άλλος από την "ανάγκη να αντιστραφεί η τάση των φορολογικών συστημάτων, ώστε να μην επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο την εργασία σε σύγκριση με άλλες φορολογικές βάσεις".

Με λίγα λόγια, στα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ξεκινήσει η"μάχη" για την... ιδεολογικοποίηση της μείωσης της φορολογίας του κεφαλαίου. Στη χώρα μας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις της "εργασίας", έχουν εμφανιστεί και στις κατευθύνσεις για τα διαβόητα ΤΣΑ, σαν κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης. Τώρα μας "σερβίρεται" και σαν μέτρο κατά της "μαύρης εργασίας", στη λογική τού να δοθεί στους εργοδότες αυτό που κερδίζουν σήμερα με την παράνομη απασχόληση!

Κατά την ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "είναι πιο λογικό" να παρθούν "προληπτικά μέτρα πριν από την επιβολή κατασταλτικών μέτρων", πριν δηλαδή υποστούν τις συνέπειες της παρανομίας τους! Είναι "απαραίτητο" να "μην επιτραπεί η ανάπτυξη μιας παράλληλης οικονομίας και μιας "υποαγοράς" εργασίας". Πρέπει να "ενισχυθεί η συμμετοχή όλων των αντιπροσωπευτικών κοινωνικών εταίρων στις δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης λαθραίας εργασίας".

Σύσκεψη σωματείων Πειραιά

Σε σύσκεψη καλούνται οι διοικήσεις όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του Πειραιά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Τη σύσκεψη διοργανώνουν η ΠΕΜΕΝ,ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, η Ενωση Ναυπηγοξυλουργών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, με σκοπό την ενίσχυση των μέχρι σήμερα προσπαθειών για τη συσπείρωση, την ανάπτυξη, και το συντονισμό των αγώνων, για την προσαρμογή του συνδικαλιστικού κινήματος στις αυξημένες ανάγκες της ταξικής πάλης.

Συνελεύσεις σωματείων

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα,1 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, το σωματείο εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ,στην αίθουσα του Δημαρχείου Περάματος. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης θα γίνουν στις 12 Φλεβάρη.

- Εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά την Τρίτη 2 Φλεβάρη, στις 4 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Διεκδικούν έκτακτο επίδομα

Την άμεση καταβολή έκτακτου επιδόματος 150.000 δραχμών σε όλους τους άνεργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,χωρίς προϋποθέσεις, ζητούν τα σωματεία της Ζώνης. Σε σχετική επιστολή τους προς τον ΟΑΕΔ, τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας, τα σωματεία σημειώνουν: "Η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του διυπουργικού οργάνου για αύξηση της απασχόλησης, έχει καταδικάσει χιλιάδες εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (μεταλλεργάτες, ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, αμμοβολιστές, καθαριστές), στην ανέχεια".

Την Τετάρτη 3 Φλεβάρη οι άνεργοι της Ζώνης όλων των ειδικοτήτων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στάσεις εργασίας

Σε νέες στάσεις εργασίας προχωρούν από την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές, στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το νέο μουσείο Ακρόπολης, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα κάνουν στάση εργασίας από τις 8.30 πμ ως τις 10.30 πμ, την Τετάρτη κυλιόμενες στάσεις εργασίας ανά μια ώρα, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζουν τρίωρη στάση εργασίας (9 πμ - 12 μ), συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία του οργανισμού.

Διεκδικούν αυξήσεις 10% για όλους τους εργαζόμενους στις ανασκαφές, να τους δοθούν τα παρακρατημένα χρήματα και να γίνουν όλες οι συμβάσεις, συμβάσεις έργου.

Μόνο για τους δικαιούχους ΕΚΑΣ η έκπτωση

Μόνο οι συνταξιούχοι, που είναι δικαιούχοι του επιδόματος ΕΚΑΣ και τα μέλη των οικογενειών τους, δικαιούνται με βάση το πρόσφατο νόμο 2676/'99 μειωμένη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων και συγκεκριμένα το ποσοστό συμμετοχής γι' αυτούς καθορίζεται στο 10%. Σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΙΚΑ σημειώνει πως η σχετική διάταξη ισχύει από 1ης Γενάρη και ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους μονάδες του ΙΚΑ, για να ενημερωθούν για τα παραστατικά που χρειάζονται.

Αφαντο το αλιευτικό "ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ"

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες σε όλο το Αιγαίο για τον εντοπισμό της μηχανότρατας "ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ" και των 7 ναυτεργατών που αποτελούσαν το πλήρωμά της. Οι 7 ναυτεργάτες (2 Ελληνες και 5 Αιγύπτιοι) έχουν να δώσουν σημεία ζωής από τις 23 του μήνα, οπότε και ήταν η τελευταία επικοινωνία τους με την πλοιοκτήτρια εταιρία ΜΑΛΒΑΣΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΝΕ.

Την εξαφάνισή τους έκανε γνωστή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ο πλοιοκτήτης Χαράλαμπος Βατίστας στις 26 του μήνα, ο οποίος δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους, καθώς δεν απαντούσαν και τα κινητά τηλέφωνα που υπήρχαν στο σκάφος. Την ίδια μέρα, το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε σήμα σε όλες τις λιμενικές αρχές, ενημέρωσε τα πλοία που πλέουν στο Αιγαίο και στάλθηκαν αεροσκάφη του Λιμενικού Σώματος και περιπολικά σκάφη για έρευνα. Επίσης στάλθηκε και το πλοίο ΠΕΛΑΓΟΣ της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Ομως μέχρι και χτες το βράδυ οι έρευνες παρέμεναν άκαρπες. Να σημειωθεί ότι ψαράς είχε δει την περασμένη βδομάδα το "ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ" να ψαρεύει κοντά στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης.

Οι Ελληνες ναυτεργάτες είναι ο Παντελής Μεσολογγίτης, 37 ετών, κυβερνήτης και ο Παναγιώτης Αθανασάκος, 56 ετών, μηχανικός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ