ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αντιλαϊκός προϋπολογισμός ... βιτρίνας

Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" καταγγέλλει τη δημοτική πλειοψηφία για το φορομπηχτικό προϋπολογισμό. Απ' τα 114 δισ. δραχμές προβλέπει έσοδα μόνο 14 δισεκατομμύρια από την κρατική επιχορήγηση, τη στιγμή που το κράτος παρακρατεί απ' το δήμο θεσμοθετημένους πόρους 72 δισ. δραχμών

Με σύνθημα και στόχο "για μια Αυτοδιοίκηση σύμμαχο στις διεκδικήσεις του λαού", η δημοτική παράταξη "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα",καταγγέλλει το φορομπηχτικό προϋπολογισμό, που ψήφισε η πλειοψηφία του Δήμου Αθηναίων και καλεί τους Αθηναίους να αντιταχθούν στην αντιλαϊκή πολιτική.

Με ανακοίνωσή της, η παράταξη τονίζει: "Μετά την ψήφιση του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 1997 από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, που ήδη έχει ξεσηκώσει εναντίον του όλα τα στρώματα του πληθυσμού που θίγονται - εργάτες, υπάλληλους, αγρότες, μικρομεσαίους, νεολαία - έρχεται να ολοκληρώσει τη φορολογική επίθεση στον αθηναϊκό λαό, ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία που στηρίζει τον δήμαρχο, Δ. Αβραμόπουλο. Αυτός ο προϋπολογισμός, ύψους 114 δισεκατομμυρίων δραχμών, προβλέπει έσοδα μόνο 14 δισεκατομμύρια από την κρατική επιχορήγηση και 100 δισεκατομμύρια που θα προέλθουν από την τσέπη του αθηναϊκού λαού, πέρα από τη βαριά κρατική φορολογία, μέσω των δημοτικών φόρων, των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, των τελών χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών, παρκόμετρων κλπ. όπως και των προστίμων κάθε είδους. Η δημοτική πλειοψηφία, αντί να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αποδώσει στο δήμο θεσμοθετημένους πόρους 72 δισεκατομμύρια δραχμές που παρακρατεί παράνομα, βρίσκει άλλη μια φορά τον εύκολο δρόμο της φορολογίας των δημοτών, όπως και την παράδοση υπηρεσιών του δήμου σε ιδιωτικές εταιρίες, που βέβαια προσδοκούν οφέλη δισεκατομμυρίων σε βάρος των δημοτών.

Με βάση υπολογισμού, συνεχίζει η ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", την 31/12/94 - δηλαδή κατά τη διάρκεια της θητείας του Αβραμόπουλου - τα ανταποδοτικά τέλη έχουν αυξηθεί για τις κατοικίες κατά 48,97% και για τους επαγγελματικούς χώρους κατά 48,95%. Ετσι ο κάτοικος των εργατογειτονιών της Αθήνας (Πετράλωνα, Βοτανικός, Κολωνός, Ακαδ. Πλάτωνα, Σκουζέ, Ριζούπολη, Κυψέλη, Πατήσια) πληρώνει περισσότερα απ' όσα πληρώνουν σε Χαλάνδρι, Χολαργό, Αγ. Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, Κηφισιά. Το ίδιο και οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, πληρώνουν περισσότερο από την Κηφισιά, Φιλοθέη, Γλυφάδα, Μαρούσι, Χολαργό, Μελίσσια, κλπ.

Παρά, όμως, την εισπρακτική λογική που ακολουθεί ο κ. δήμαρχος, τα οξυμένα προβλήματα της Αθήνας, παραμένουν άλυτα και η δημοτική πλειοψηφία δεν οργανώνει καμία διεκδίκηση για τη λύση τους", υπογραμμίζει η "Αγωνιστική Συνεργασία". "Ετσι, συνεχίζει, η ανεργία, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια, το νέφος, το κυκλοφοριακό χάος, οι πλημμύρες, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αντί για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η Δημοτική Αρχή ασχολείται με έργα βιτρίνας αμφίβολης ωφέλειας για τον αθηναϊκό λαό (σιντριβάνια, κάγκελα στα πεζοδρόμια του κέντρου, κλπ.). Οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο λιγοστεύουν, αφού μεγαλοκεφαλαιούχοι με την ανοχή της κυβέρνησης και του δήμου καταπατούν μεγάλους χώρους που αποτελούν πνεύμονες πρασίνου, όπως το Πάρκο Ελευθερίας, το Πάρκο Ρηγίλλης κλπ. Ο προϋπολογισμός το δήμου είναι εξαιρετικά φειδωλός για το πράσινο (μόνο ένα δισεκατομμύριο δραχμές σε σύνολο 114) και τα κοινωνικά προγράμματα (μόνο 360 εκατομμύρια δραχμές).

Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", πιστή στις προεκλογικές της υποσχέσεις, αντιτάχθηκε σ' αυτή την πολιτική τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και έξω απ' αυτό. Καταψήφισε όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της πλειοψηφίας και συμπαραστάθηκε σ' όλες τις κινητοποιήσεις των δημοτών, αλλά και των εργαζομένων στο Δήμο για τα διάφορα δίκαια αιτήματά τους. Το ίδιο θα κάνει και στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, καλεί, όλους τους Αθηναίους να αντιταχθούν σ' αυτή την πολιτική και να αγωνιστούν με τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα Πολιτών για τη λύση των προβλημάτων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

Αθλιότητες με... ουρά!

Ομάδα υπουργών της κυβέρνησης Σημίτη επιδίδεται, όπως έμαθα τον τελευταίο καιρό, στη συλλογική συγγραφή ενός πρακτικού οδηγού για την αντιμετώπιση των αιτημάτων και των κινητοποιήσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Το πόνημα θα φέρει, λέει, τον τίτλο "Γκαρίξτε όσο θέλετε υποζύγια", ενώ από κάτω και εντός παρενθέσεως θα υπάρχει ο υπότιτλος "Η πολιτική του... μαστριχίου".

Το "έργο" αξιοποιεί την πείρα του απώτερου παρελθόντος σε παρόμοια θέματα(καραμανλική οκταετία κλπ), καθώς και τις ανάλογες "παρακαταθήκες" που άφησαν οι κυβερνήσαντες τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι θεωρούσαν επίσης το λαό τετράποδο, άσχετα αν δεν έφτασαν στο σημείο να του το πουν και κατάμουτρα. Ας μη λησμονούμε, λόγου χάρη, ότι ο πρώτος που αποφάσισε να μάθει το λαό να ζει (σαν το γάιδαρο του Χότζα) χωρίς να τρώει, ήταν ο Α. Παπανδρέου, το 1985, όταν κήρυξε το "πρόγραμμα" της μονόπλευρης λιτότητας. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, που ακολούθησε, φόρτωσε και αυτή το λαό σαν "κυρ Μέντιο" με υπέρμετρα βάρη, ενώ η τελευταία κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να τις βρέξει κι όλας στο "ζωντανό", όπως θα θυμόσαστε ασφαλώς από το ξύλο που είχαν φάει οι συνταξιούχοι μπροστά στο "Μαξίμου" και οι ναυτεργάτες μπροστά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τέλος πάντων πολλά είπαμε για τις "πηγές" του πονήματος και ας πούμε κάτι και για το περιεχόμενό του. Στο εγχειρίδιο, λοιπόν, των πασοκικών υπουργών αναφέρονται, όπως πληροφορούμαστε, και τα εξής: Αν, λέει, αυτοί που ξεσηκώνονται είναι μια μικρή κοινωνική ομάδα, εσύ ως κυβέρνηση τους γράφεις στα παλιά σου υποδήματα. Διότι έτσι ασήμαντοι αριθμητικά που είναι οι εξεγερθέντες, τι πρόβλημα μπορούν να σου δημιουργήσουν; Κανένα απολύτως. Σιγά να μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου, που λένε!

Εάν, τώρα, οι αιτούντες ή απεργούντες είναι πολυπληθέστεροι, όπως καλή ώρα, οι καθηγητές, ε τότε δεν μπορείς να τους αγνοήσεις και σκέφτεσαι να τους δώσεις κάτι. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, ανοίγει το χέρι του ο υπουργός Παιδείας και τους δίνει... πέντε, σκεπτόμενος ότι θα απεργήσουν τρεις, τέσσερις μέρες και έπειτα θα σπάσουν. Οι εκπαιδευτικοί όμως αποδεικνύονται "σκληρά καρύδια", οπότε ο υπουργός προβαίνει στην επόμενη "κίνησή" του. Κατεβάζει, δηλαδή, τα ρολά των σχολείων, μονολογώντας περήφανα: "Κούνια που τους κούναγε, αν νόμιζαν οι κύριοι καθηγητές ότι δεν έχω το... κλειδί για να μη λυγίσω στα αιτήματά τους"!

Ιδιαίτερες οδηγίες δίνονται όμως στο "εγχειρίδιο" για τις πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως λόγου χάρη το ξεσήκωμα των αγροτών. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, λένε οι οδηγίες, οι κυβερνήσεις πρέπει να το πηγαίνουν λάου, λάου. Να προσκαλούν δηλαδή, στην αρχή τους ξεσηκωμένους σε διάλογο, στέλνοντάς τους μια ευγενική πρόσκληση, με το εξής περιεχόμενο: "Αγαπητοί κουτσαβάκηδες, μαφιόζοι και κακοποιοί, ελάτε να τα βρούμε"! Η προσφώνηση των προσκεκλημένων όμως μπορεί να είναι και διαφορετική. Να προσαγορεύονται, δηλαδή, οι αγρότες ως τετράποδα, άσχετα αν έτσι μπορεί να πει κανείς ότι ισχύει για την κυβέρνηση το: "είπ' ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα"!

Αν - συνεχίζει το εγχειρίδιο - οι αγρότες δε δεχτούν την πρόσκληση, η κυβέρνηση μπορεί τότε να στείλει εναντίον τους και τα ΜΑΤ προς εφαρμογή της παροιμίας "Τι κι αν φταίει το σαμάρι, δώσε ξύλο στο γομάρι"!

Αυτά τα ολίγα πληροφορήθηκα για το περιεχόμενο του εγχειριδίου. Και θεωρώ χρήσιμο να πω σε όλους να το διαβάσουν, μπας και στις επόμενες εκλογές χρησιμοποιήσουν τα... πισινά τους και λακτίσουν άπαξ διά παντός τους πανάθλιους της πολιτικής σκηνής!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Τα ανταποδοτικά τέλη έχουν αυξηθεί για τις κατοικίες κατά 48,97% και για τους επαγγελματικούς χώρους κατά 48,95%.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μόνο ένα δισ. για πράσινο και 360 εκατ. δραχμές για τα κοινωνικά προγράμματα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ