ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Ομπρέλα" του ΟΗΕ για τις αμερικανικές "ιδέες"

Ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ σπεύδει να εξαργυρώσει το χρέος του προς την Ουάσιγκτον, η οποία έδωσε "μάχη" για την ανάδειξή του, αναλαμβάνοντας την προώθηση των αμερικανικών "ιδεών" για το Κυπριακό

Κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η αμερικανική διπλωματία, δίχως προσχήματα, προωθεί τις "ιδέες" για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Πρόθυμος συμπαραστάτης των αμερικανικών σχεδιασμών, ο Κόφι Ανάν, νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, εκλεκτός της Ουάσιγκτον και επιστήθιος φίλος της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματλίντ Ολμπράιτ, η οποία τον επέβαλε σε αυτή τη θέση.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με την ανάληψη των καθηκόντων του, έσπευσε να προσαρμόσει τον Οργανισμό στις ανάγκες της αμερικανικής διπλωματίας και να αναλάβει το βάρος για την προετοιμασία της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην επιβολή της αμερικανικής "λύσης".

Δίχως προσχήματα, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη δεν έκρυψε πως τοποθετεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ίση μοίρα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο επιδιώκεται να εξελιχθούν οι διακοινοτικές συνομιλίες. "Ασφαλώς - σχολίασε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ - δεν είναι ευχάριστο όταν διατυπώνονται θέσεις οι οποίες δεν αγγίζουν το πρόβλημα στον πυρήνα του".

Η διαπίστωση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως την περιέγραψε στη δήλωσή του ο υπουργός Τύπου, περιγράφει τις ανησυχίες της Αθήνας και της Λευκωσίας για τις επικείμενες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται σαν μια σοβαρή διένεξη μεταξύ δύο κοινοτήτων.

Τα προσχήματα για την αντιμετώπιση του Κυπριακού ως διακοινοτικού και μόνο προβλήματος που χρησιμοποιούν η Ουάσιγκτον, ο ΟΗΕ, αλλά και η Αγκυρα, είναι το θέμα των ρωσικών πυραύλων που αγόρασε η κυπριακή κυβέρνηση και η υπονόμευση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας από την Ελλάδα. Τα θέματα αυτά επικαλείται η Αγκυρα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αμετακίνητη στάση της, η οποία δεν επιτρέπει πρόοδο στο κυπριακό πρόβλημα.

Ωστόσο, τις θέσεις της Αγκυρας, φαίνεται πως αποδέχεται και ο διεθνής παράγοντας, όπως αποτυπώθηκε στη χτεσινή συνάντηση του Χαν Σουνγκ Τζου, ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη.

Μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Εξωτερικών αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει πως "το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα και δεν αφορά μόνο τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ή τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Η ανωμαλία στην Κύπρο, συνέχισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είναι η τουρκική κατοχή και όχι βεβαίως το δικαίωμα των Κυπρίων στην άμυνα".

Ολα αυτά οδηγούν κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην εκτίμηση πως στο προσεχές διάστημα οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα σφραγιστούν από τη δραστηριότητα του ΟΗΕ με την έντονη παρασκηνιακή στήριξη της Ουάσιγκτον. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, μεταθέτει χρονικά την εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, η οποία θα εμφανιστεί αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προετοιμάσει το έδαφος και πάνω απ' όλα τη δρομολόγηση των διακοινοτικών συνομιλιών.

Παράνομα κυκλοφόρησε η "Νέα Μακεδονία"

Σφράγισε την παρανομία με τη συμμετοχή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος

Παρά τη δικαστική απαγόρευση και υπό την κάλυψη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγ. Γιαννόπουλου, κυκλοφόρησε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη η εφημερίδα "Νέα Μακεδονία" των Γ. Κουρή και Κ. Βελλίδου.

Με απόφασή του στις 6/2/97 το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απαγόρευσε προσωρινά, μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, τη χρησιμοποίηση ή κυκλοφορία εφημερίδας με το παραποιημένο σήμα ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, καθώς και διαφημίσεων με την ίδια ένδειξη. Ο Γ. Κουρής, όμως, αψηφώντας την παραπάνω απόφαση προχώρησε ανεμπόδιστα στην έκδοση της νέας εφημερίδας, την οποία ελέγχει κατά 55%, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην ιδιοκτήτρια του πάλαι ποτέ συγκροτήματος Κ. Βελλίδου. Το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Δικαιοσύνης παραβρέθηκε στα εγκαίνια της εφημερίδας στο Ν. Ρύσιο, ευλογώντας με την ενέργειά του αυτή πλήρως την παρανομία. Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Ευάγ. Γιαννόπουλος παραβρέθηκε και στη δεξίωση που δόθηκε στο σπίτι της Κ. Βελλίδου, η οποία ως γνωστόν έχει καταδικαστεί σε πάνω από 10 χρόνια φυλάκιση, για χρέη προς τους εργαζόμενους και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι Γ. Κουρής και Κατερίνα Βελλίδου εμφανίζουν την εφημερίδα ως "αδιάσπαστη συνέχεια της ιστορικότερης εφημερίδας της Βόρειας Ελλάδας". Αντίθετα, οι πρώην εργαζόμενοι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βελλίδη στην ειδική έκδοση υπό τον τίτλο "Μακεδονία" υποστηρίζουν ότι με την κυκλοφορία της"Ν. Μακεδονίας" προσβάλλεται βάναυσα κάθε έννοια δικαιοσύνης. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης στο πλευρό των Κουρή και Βελλίδου ως ενέργεια που παρακωλύει την εφαρμογή αποφάσεων της Δικαιοσύνης και υποστηρίζουν πως, όταν προσέφυγαν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η απάντηση στο αίτημά τους να υλοποιηθεί η προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της κυκλοφορίας της νέας εφημερίδας ήταν πως μετά την κάλυψη της κυβέρνησης και του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης αδυνατεί να την εφαρμόσει.

ΚΝΕ - ΠΕΑΦΕ
Εκδήλωση για τα 54χρονα της ΕΠΟΝ

Η εκδήλωση για τα 54χρονα της ΕΠΟΝ, που διοργανώνουν η ΚΝΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) και αναβλήθηκε, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Φλεβάρη στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό στις 6.00 μ.μ. Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟ Αρτέμιδας (Λούτσα) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 16 Φλεβάρη στις 10 πμ στο κέντρο "Φάρος".
  • Η ΚΟ Ανω Κυψέλης και το τμήμα Οικοδόμων, σας προσκαλούν την Τετάρτη 12 Φλεβάρη και ώρα 7 μμ στη συζήτηση με θέμα: "Πολιτική λιτότητας, νέες εργασιακές σχέσεις και οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων", που θα γίνει στα γραφεία τους (Φαιδριάδων 131).
  • Η ΚΟ Ανω Κυψέλης και το τμήμα Οικοδόμων, σας προσκαλούν το Σάββατο 15 Φλεβάρη και ώρα 7 μμ στα γραφεία τους (Φαιδριάδων 131), στην εκδήλωση - γλέντι που θα πραγματοποιήσουν για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Η Επιτροπή Λακώνων Αττικής, στήριξης του ΚΚΕ σας καλεί στη συνεστίαση που θα γίνει την Παρασκευή 14 Φλεβάρη και ώρα 9.30 μμ στο κέντρο "ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΣΣΑ" (οδός 34ου Συντάγματος και Κόδρου, τηλ.4224210 - 11). (Για πληροφορίες στην Αθήνα: 5245439,8837086 και στον Πειραιά: 4532786).
Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στον Εβρο

Και τέταρτο κρούσμα μηνιγγίτιδας εκδηλώθηκε μέσα σε μια βδομάδα σε στρατόπεδο της περιοχής του Εβρου. Οπως ανακοίνωσε χτες το ΓΕΣ, ο δεκανέας Τεθωρακισμένων Ταρτάνης Ευάγγελος του Ιωάννη, 20 ετών, κάτοικος Αλεξανδρούπολης, που υπηρετούσε σε μονάδα στο Δορίσκο Εβρου παρουσίασε συμπτώματα μηνιγγίτιδας. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στο 412 ΓΣΝ Ξάνθης και στη συνέχεια στο 424 ΓΣΝΕ, όπου του παρέχεται ιατρική φροντίδα και η κατάστασή του είναι σταθερή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα στη μονάδα που υπηρετούσε ο δεκανέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ