Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Ομπρέλα" του ΟΗΕ για τις αμερικανικές "ιδέες"

Ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ σπεύδει να εξαργυρώσει το χρέος του προς την Ουάσιγκτον, η οποία έδωσε "μάχη" για την ανάδειξή του, αναλαμβάνοντας την προώθηση των αμερικανικών "ιδεών" για το Κυπριακό

Κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η αμερικανική διπλωματία, δίχως προσχήματα, προωθεί τις "ιδέες" για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Πρόθυμος συμπαραστάτης των αμερικανικών σχεδιασμών, ο Κόφι Ανάν, νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, εκλεκτός της Ουάσιγκτον και επιστήθιος φίλος της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματλίντ Ολμπράιτ, η οποία τον επέβαλε σε αυτή τη θέση.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με την ανάληψη των καθηκόντων του, έσπευσε να προσαρμόσει τον Οργανισμό στις ανάγκες της αμερικανικής διπλωματίας και να αναλάβει το βάρος για την προετοιμασία της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην επιβολή της αμερικανικής "λύσης".

Δίχως προσχήματα, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη δεν έκρυψε πως τοποθετεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ίση μοίρα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο επιδιώκεται να εξελιχθούν οι διακοινοτικές συνομιλίες. "Ασφαλώς - σχολίασε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ - δεν είναι ευχάριστο όταν διατυπώνονται θέσεις οι οποίες δεν αγγίζουν το πρόβλημα στον πυρήνα του".

Η διαπίστωση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως την περιέγραψε στη δήλωσή του ο υπουργός Τύπου, περιγράφει τις ανησυχίες της Αθήνας και της Λευκωσίας για τις επικείμενες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται σαν μια σοβαρή διένεξη μεταξύ δύο κοινοτήτων.

Τα προσχήματα για την αντιμετώπιση του Κυπριακού ως διακοινοτικού και μόνο προβλήματος που χρησιμοποιούν η Ουάσιγκτον, ο ΟΗΕ, αλλά και η Αγκυρα, είναι το θέμα των ρωσικών πυραύλων που αγόρασε η κυπριακή κυβέρνηση και η υπονόμευση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας από την Ελλάδα. Τα θέματα αυτά επικαλείται η Αγκυρα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αμετακίνητη στάση της, η οποία δεν επιτρέπει πρόοδο στο κυπριακό πρόβλημα.

Ωστόσο, τις θέσεις της Αγκυρας, φαίνεται πως αποδέχεται και ο διεθνής παράγοντας, όπως αποτυπώθηκε στη χτεσινή συνάντηση του Χαν Σουνγκ Τζου, ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη.

Μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Εξωτερικών αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει πως "το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα και δεν αφορά μόνο τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ή τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Η ανωμαλία στην Κύπρο, συνέχισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είναι η τουρκική κατοχή και όχι βεβαίως το δικαίωμα των Κυπρίων στην άμυνα".

Ολα αυτά οδηγούν κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην εκτίμηση πως στο προσεχές διάστημα οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα σφραγιστούν από τη δραστηριότητα του ΟΗΕ με την έντονη παρασκηνιακή στήριξη της Ουάσιγκτον. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, μεταθέτει χρονικά την εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, η οποία θα εμφανιστεί αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προετοιμάσει το έδαφος και πάνω απ' όλα τη δρομολόγηση των διακοινοτικών συνομιλιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανική τορπίλη στο Κυπριακό(2000-06-03 00:00:00.0)
Αμερικανικός "ρεαλισμός" για το Κυπριακό(1998-09-25 00:00:00.0)
Αμερικανική ικανοποίηση για το "ρεαλισμό" της Αθήνας(1997-05-09 00:00:00.0)
Αμερικανική ικανοποίηση για το "ρεαλισμό" της Αθήνας(1997-05-09 00:00:00.0)
Αμερικανικό "τραπέζι" για το Κυπριακό(1997-01-19 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις στο ...τρίγωνο(1996-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ