Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να παλέψουμε από κοινού τα κοινά προβλήματα

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χωριό Κένταυρος

Είμαστε ταξικά αδέλφια, είμαστε Ελληνες πολίτες και δε θ' αφήσουμε κανέναν να μας χωρίσει. Θα παλέψουμε από κοινού τα κοινά προβλήματα,τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους κατοίκους του χωριού Κένταυρος. Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: "Εμείς θεωρούμε απαράδεκτο αυτό που έγινε, να εμποδιστεί το τζαμί γιατί ο μιναρές όπως λένε ήταν πιο ψηλά από το καμπαναριό και διάφορα άλλα προσχήματα της Πολεοδομίας. Δεν τα δεχόμαστε αυτά. Δεν είμαστε ούτε ειδικοί, ούτε μετράμε τους πόντους και το πλάτος. Ολοι ξέρουμε ότι οι τοπικές κρατικές αρχές έπρεπε να δείξουν μεγαλοφροσύνη και ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι κάποιοι πόντοι ήταν πάνω ή κάτω με βάση το νόμο, έπρεπε να αφήσουν να κτιστεί το δικό σας τζαμί όπως το θέλετε και να μη μετράμε ποιο είναι πιο ψιλά, το καμπαναριό ή ο μιναρές. Για μας είναι ίσα και τα δύο.

Αυτό που μετράει για μας είναι: Το θρησκευτικό δόγμα, η θρησκεία για τον καθένα είναι το πιστεύω του και κανένας άλλος δεν μπορεί να εμποδίσει την οποιαδήποτε άσκηση της θρησκευτικής πίστης και λατρείας όπως την καταλαβαίνει ο καθένας.Το θεωρούμε πρόκληση, γιατί σ' αυτές τις περιοχές όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι μένουν μαζί ή γειτονικά πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια να υπάρχει στενή αδελφική φιλία. Και όχι να δημιουργούνται εμπόδια και μάλιστα σε μια περίοδο και μια εποχή που τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και οδήγησαν λαούς στα Βαλκάνια να σκοτώνονται μεταξύ τους, ενώ το αίμα είναι αδελφικό. Και να ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά ότι για μας τους κομμουνιστές και πιστεύω ότι εκφράζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, δε μας νοιάζει ο καθένας πώς αισθάνεται, ποια καταγωγή πιστεύει ότι έχει, ποια γλώσσα ή ποια θρησκεία πιστεύει. Από τη στιγμή που είμαστε όλοι Ελληνες πολίτες και ζούμε σε τούτο τον τόπο, σεβόμαστε τα σύνορα και είμαστε διαθετειμένοι να παλέψουμε γι' αυτό τον τόπο, δε μας νοιάζει τίποτε άλλο. Πρέπει να υπάρχουν ίσα δικαιώματα, ισοπολιτεία και στα λόγια, άλλα κυρίως στην πράξη και με τα έργα".

Γενναία μέτρα για την παιδεία

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στα ζήτημα της παιδείας για τη μειονότητα, σημείωσε: "Θεωρούμε ότι χρειάζονται γενναία μέτρα για την Παιδεία, ειδικά για τη μουσουλμανική μειονότητα, στα πλαίσια βεβαίως για την ουσιαστική βελτίωση της ελληνικής παιδείας. Γι' αυτό το λόγο εμείς δεν ψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή, γιατί κατά τη γνώμη μας δεν καθιέρωνε την πλήρη ισοτιμία όπως την καταλαβαίνουμε εμείς. Δηλαδή να έχουν τα ίδια δικαιώματα και οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί από τη μειονότητα και στο διορισμό και στην άσκηση του ελέγχου.Ομως θα επανέλθουμε, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει πιο αναλυτικά να μιλήσουμε γι' αυτά τα ζητήματα της παιδείας". Και συνέχισε: "Πιστεύουμε ότι πρέπει να υλοποιηθούν και με το παραπάνω οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις συνέπειες από τις πλημμύρες. Δεν αρκεί αυτό που κάνει η κυβέρνηση να στέλνει τα γκρέιντερ και να ξεμπαζώνει τα ρέματα. Πρέπει να γίνουν έργα αντιπλημμυρικά και κυρίως να προστατευτούν οι αγρότες, οι καλλιέργειες, διότι χτυπήθηκαν τα χωράφια τους, επλήγησαν οι καλλιέργειες. Ηταν στραβό το κλίμα που λένε, για την καπνοκαλλιέργεια τώρα έγινε χειρότερο. Στην καπνοκαλλιέργεια και κτηνοτροφία να καθαριστούν τα χωράφια που λόγω της πλημμύρας γέμισαν από πέτρες, να μπορείτε να καλλιεργήσετε άμεσα. Εμείς όμως όπως ξέρετε, υποστηρίξαμε θαρραλέα μέτρα για την κτηνοτροφία και γενικά για τη μικρομεσαία αγροτιά".

Ανάγκη για τοπικά έργα

"Μην πιστεύετε στα μεγάλα έργα που σας τάζουν για λιμάνια, αγωγούς πετρελαίων και δρόμους. Από αυτά δεν πρόκειται να κερδίσει η αγροτιά. Και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι δεν πρόκειται να κερδίσετε. Θα κερδίσουν οι πλουτοκράτες οι μεγάλοι. Αυτοί θα κερδίσουν από τα μεγάλα έργα.Εσείς έχετε ανάγκη από τοπικά έργα, σε επίπεδο ενότητας χωριών στη Βορειοδυτική Ξάνθη, σε επίπεδο περιφέρειας και επίπεδο νομού. Εμείς μιλάμε για έργα, από τα οποία κερδίζει ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο μικρομεσαίος, ο μικρός έμπορος. Γι' αυτό εμείς και στη Βουλή και γενικότερα παλεύουμε, αλλά πρέπει και εσείς να παλέψετε, όλοι μαζί οι Ελληνες πολίτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι για την αγροτική οικονομία, την παιδεία. Τέλος εμείς υποστηρίζουμε όλα τα τοπικά αιτήματα που είτε αναφέρονται στην παιδεία, είτε στα Βαλκάνια, είτε στην εκλογή του Μουφτή, είτε σε αιτήματα που κατά τη γνώμη μας ανεβάζουν και προάγουν την κοινή προσέγγιση χριστιανών και μουσουλμάνων, που είναι μεγάλη, αλλά τη θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη, να μην παγιδεύεται από έξαλλους κύκλους εθνικιστών ή σοβινιστών".

Ο,τι διαφορετικό μπορεί να μας ενώνει

"Πιστεύουμε ότι οι λαοί πρέπει να συμβιώσουν και να σηκώσουν ένα τείχος σ' αυτούς που μας διαιρούν, σ' αυτούς που θέλουν να ανατραπούν τα σύνορα που θέλουν να μοιράσουν τα Βαλκάνια. Και αυτοί είναι οι Αμερικανοί, οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ. Είναι όλοι όσοι υποκύπτουν στο σοβινισμό και τον εθνικισμό.Ολοι οι λαοί της Βαλκανικής μπορούμε να ζήσουμε μαζί, γι' αυτό το ΚΚΕ κάνει και στηρίζει ιδιαίτερα εκδηλώσεις που ενώνουν τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Πάμε στα νησιά του Αιγαίου και από κει περνάμε απέναντι και κοιτάμε να υπάρξει φιλία χωριό το χωριό, δήμο το δήμο. Στηρίζουμε ελληνοτουρκικές εκδηλώσεις φιλίας, γιατί αυτό είναι αν θέλετε το καλύτερο φάρμακο. Είμαστε αντίθετοι στο κυνηγητό των εξοπλισμών, γιατί τα όπλα τα πληρώνει η φτωχολογιά και τα πληρώνει και με θύματα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

Σεβόμαστε τα σύνορα, τις διαφορετικές θρησκείες και πιστεύουμε ότι μπορούμε οι λαοί να γράψουμε κοινή ιστορία. Την ιστορία της Ειρήνης, της συμβίωσης, του κοινού πολιτισμού, του σεβασμού των διαφορετικών θρησκειών. Ο,τι διαφορετικό μπορεί να μας ενώσει και ενωμένοι όλοι να αντιπαλέψουμε αυτούς που θέλουν τους λαούς υποταγμένους καταφρονεμένους, αυτούς που χτυπάνε τον εργάτη, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο και αυτός είναι ο κοινός εχθρός των λαών. Είμαστε ταξικά αδέλφια, είμαστε Ελληνες πολίτες και δε θ' αφήσουμε κανέναν να μας χωρίσει. Θα παλέψουμε από κοινού τα κοινά προβλήματα.Εμείς δεν πρόκειται να κρύψουμε οποιαδήποτε ανισότητα και αδικία, θα την πούμε. Είτε αφορά το μιναρέ, είτε το καμπαναριό. Δε φοβόμαστε να πολεμήσουμε αυτή την αδικία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ