Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Το κίνημα ειρήνης στο προσκήνιο

Τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος και το πρόγραμμα δράσης της ΕΕΔΥΕ για το 1997 ήταν το αντικείμενο των εργασιών της ετήσιας συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ,που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής. Πήραν μέρος περίπου 200 εκπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης από όλη την Ελλάδα, συμμετοχή που ξεπέρασε αυτή των προηγουμένων χρόνων. Μέλη των Επιτροπών Ειρήνης μετέφεραν πλούσια εμπειρία από τη δράση των Επιτροπών τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την παραπέρα πορεία του κινήματος ειρήνης στην Ελλάδα.

Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν με την υπερψήφιση της απόφασης, όπου μπαίνουν οι κατευθύνσεις για την πορεία του κινήματος ειρήνης κατά το 1997, καθώς και ψηφίσματος συμπαράστασης στους αγρότες. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων, ανάμεσά τους της ΠΕΑΕΑ, της ΕΕΛ, της ΠΟΘΑ κλπ. Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε ο βουλευτής Στρ. Κόρακας.

Τρεις στιγμές που ξεχώρισαν, στη διάρκεια του Συμβουλίου, είναι τα πολιτικά μνημόσυνα που έγιναν για να τιμηθεί η μνήμη τριών πρωτοπόρων αγωνιστών του κινήματος ειρήνης, της Ρούλας Κουκούλου,του Γιώργου Σωτηρχόπουλου και του Γιώργου Πέππα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας,στην εισήγησή του που παρουσίασε αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στα καθήκοντα και τις δυνατότητες του φιλειρηνικού κινήματος. Βασικό καθήκον, είπε, είναι να αντισταθεί στη "νέα τάξη πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού. Να διαφωτίσει και να ενθαρρύνει τους λαούς να αντισταθούν κατά της νέας αυτής βαρβαρότητας. Να αγωνιστεί κατά των στρατιωτικών συμμαχιών, των εξοπλισμών και των όπλων μαζικής καταστροφής. Να προωθήσει τον αγώνα για ειρηνικές λύσεις των διεθνών διαφορών προς όφελος των ενδιαφερομένων λαών.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφέρθηκε στο ρόλο συντονισμού των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης που ανατέθηκε στην ΕΕΔΥΕ κατά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη στο Μεξικό. Στα συντονιστικά καθήκοντα της ΕΕΔΥΕ, όπως τόνισε, περιλαμβάνονται: Η ανασυγκρότηση των Ευρωπαϊκών Κινημάτων Ειρήνης. Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών φιλειρηνικών κινημάτων κατά της "νέας τάξης πραγμάτων", κατά του ΝΑΤΟ, των εξοπλισμών και της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης. Η συνεργασία με τα φιλειρηνικά κινήματα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Ειδικότερα, όσον αφορά τα καθήκοντα του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος,ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ τόνισε ότι βασικό καθήκον είναι ο αγώνας για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μας, την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ΝΑΤΟικούς επιθετικούς σχεδιασμούς και την απομάκρυνση από την Ελλάδα των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και των πυρηνικών όπλων. Σε σχέση με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξοπλισμούς, από τη στιγμή που οι Αμερικανοί είναι αυτοί που θα επέμβουν και θα επιβάλουν τις λύσεις που αυτοί επιθυμούν, και τόνισε την ανάγκη προσέγγισης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ μπορεί ν' αποτελέσει αφετηρία για πιο μαζική, πιο έντονη, πιο ποιοτική ανάπτυξη του κινήματος ειρήνης. Αυτό τόνισε ο Θ. Παφίλης,γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, και σημείωσε τους άξονες δράσης για το 1997 και μετά.

Ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ υπογράμμισε ότι το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, το φιλειρηνικό κίνημα της Ελλάδας, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που εκδηλώθηκαν, παρουσίασε μια ανοδική πορεία. Αυτό, είπε, που έχει σημασία για την παραπέρα ανάπτυξή του, είναι να εμπνευστεί ο λαός και η νεολαία από τα ιδανικά της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.Επίσης, σημείωσε ότι το κίνημα ειρήνης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι κλεισμένο στα δικά του προβλήματα.

"Η νέα ιμπεριαλιστική τάξη, είπε ο Θ. Παφίλης, εκδηλώνεται με την ίδια αγριότητα και στα προβλήματα ειρήνης και εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά και στα οικονομικά. Οι αγώνες, λοιπόν, των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των μικρομεσαίων, είναι αγώνες που στρέφονται ενάντιά της. Είναι αγώνες που αντιστέκονται στην οικοδόμηση ενός απάνθρωπου κόσμου". Για τους λόγους αυτούς, όπως τόνισε ο Θ. Παφίλης, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης πρέπει να συναντηθούν με αυτά τα μέτωπα του λαού, πρέπει να συμπαρασταθούν, να συνεργαστούν με ολόκληρο το λαϊκό κίνημα, ώστε να συγκροτηθεί ένα μεγάλο μέτωπο, που θα μάχεται να αλλάξει την άσχημη για τον τόπο και την ανθρωπότητα πορεία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ