Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανική τορπίλη στο Κυπριακό

Καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έναρξη ενός ακόμη γύρου συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, για το Κυπριακό, η Ουάσιγκτον έσπευσε να περιγράψει τις προθέσεις της για την προώθηση μιας διχοτομικής λύσης και μάλιστα στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον την περασμένη Τετάρτη κατά την Ευρωατλαντική (ΗΠΑ-ΕΕ) Σύνοδο Κορυφής, θέλησε να «περάσει» στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε, μια διατύπωση η οποία θα συνέδεε την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, με την «επίλυση» του προβλήματος και την ταυτόχρονη ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα. Η επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου, τελικά, δεν ικανοποιήθηκε αυτή τη φορά, καθώς η πορτογαλική προεδρία ήταν υποχρεωμένη να κρατήσει τα προσχήματα και να μην επιτρέψει στους Αμερικανούς ν' αλλάξουν με αυτόν τον τρόπο αποφάσεις συμβουλίων κορυφής της ΕΕ.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η θέση αυτή αποτελεί πάγιο, όχι όμως διακηρυγμένο, στόχο της αμερικανικής διπλωματίας η οποία, πάντως, τον προωθεί με μεθοδικότητα. Την ίδια θέση, εξάλλου, έχουν υιοθετήσει και οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, έχοντας «προσφέρει» στην ελληνική κυβέρνηση το άλλοθι κάποιων κοινοτικών αποφάσεων οι οποίες εύκολα μπορεί να υπονομευτούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ομοφωνία για την προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κοινότητα.

Οι αμερικανικές προθέσεις για την προώθηση μιας διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό, εμφανίστηκαν και στον Καναδά, όταν κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο Καναδός ομόλογός του «μίλησε» για την επικείμενη «λύση» στο Κυπριακό που θα δημιουργήσει συνθήκες «ειρήνης» ανάμεσα στο Βόρειο και το Νότιο τμήμα του νησιού. Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν αυτή την αναφορά του Καναδού Προέδρου ως «τεστ» μέτρησης των αντιδράσεων της ελληνικής πλευράς, ενόψει των συνομιλιών της Ν. Υόρκης για το Κυπριακό.

Προχωρά απρόσκοπτα η ελληνοτουρκική «προσέγγιση»

Στο μεταξύ η αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ηλία Πλασκοβίτη, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια της συνεργασίας του ελληνικού με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την καλύτερη προετοιμασία της τουρκικής πορείας προς την ΕΕ.

Η διαδικασία αυτή, που είχε αναγγελθεί ήδη από την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα τον περασμένο Γενάρη, έχει ως στόχο τη δημιουργία «ισχυρότερου» κλίματος εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο υπουργείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαψεύστηκαν ξανά οι προσδοκίες που καλλιέργησαν κυβέρνηση και κόμματα του ευρωατλαντισμού (2021-06-26 00:00:00.0)
Βασικό ζήτημα και η Κύπρος ως «πάροχος ασφάλειας» (2016-09-24 00:00:00.0)
ΕΕ και ΗΠΑ προωθούν σχέδια συνομοσπονδίας και διχοτόμησης (2014-02-08 00:00:00.0)
Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για να ανακοπεί η σημερινή πορεία (2001-06-07 00:00:00.0)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ... (2000-06-03 00:00:00.0)
Κινητικότητα... (1999-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ