Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε οριακό σημείο οι εξελίξεις

Η αναδιανομή ρόλων και οι σχέσεις με το φιλικό Τύπο, δύο από τα καυτά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο Κ. Καραμανλής

Η αναδιανομή ρόλων μέσα στο κόμμα και η αποκατάσταση των σχέσεων με το φιλικό Τύπο, είναι δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που «εξειδικεύεται» η εσωκομματική κρίση στη ΝΔ και στα οποία πιέζεται ασφυκτικά να δώσει, άμεσα, λύσεις ο Κ. Καραμανλής. Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά είναι εξαιρετικά ακανθώδη και από τη λύση τους θα εξαρτηθεί και η τροπή των εσωκομματικών εξελίξεων.

Το πρώτο πρόβλημα, της αναδιανομής ρόλων, έχει τεθεί ανοιχτά όχι μόνο από αμφισβητίες και εσωκομματικούς αντιπάλους (π.χ., Ντ. Μπακογιάννη) αλλά και από στελέχη που μέχρι τις εκλογές ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του. Το «πρόβλημα του Αρ. Σπηλιωτόπουλου» είναι μία βασική έκφραση αυτού του θέματος, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Ο Κ. Καραμανλής είναι σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, αλλά μάλλον δε φαίνεται διατεθειμένος να απομακρύνει άμεσα το στενό συνεργάτη, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που δέχεται και «επίθεση λάσπης», αλλά και βρίσκεται κάτω από την πίεση αρκετών εφημερίδων της παράταξης. Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η απομάκρυνση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, μπορεί να μην αργήσει. Μάλιστα, θεωρούν ότι πιθανότερη ημερομηνία είναι το διάστημα μετά το έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιείται το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οσον αφορά τη «φόρμουλα» της απομάκρυνσης, αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει η πρόταση του εκδότη του «Αδέσμευτου» Δ. Ρίζου, ο οποίος υποδεικνύει να παραιτηθεί, με δική του πρωτοβουλία, ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Στην κατεύθυνση της απομάκρυνσης πιέζει αδιάκοπα ο Γ. Κύρτσος, ο οποίος σε χτεσινό σχόλιό του επισημαίνει ότι οι περισσότερες φιλοΝΔ εφημερίδες (ΕΤ, «Αδέσμευτος» (Ρίζου), «Βραδυνή» και «Απογευματινή») συμφωνούν στην εκτίμηση ότι «η παρουσία του κ. Σπηλιωτόπουλου στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει».

Από την άλλη όμως, υπάρχουν πιέσεις για να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση αυτή τη στιγμή ο Κ. Καραμανλής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μ. Εβερτ, ο οποίος δήλωσε χτες (στον «Αντέννα») ότι έχει πεισμώσει και «θα προτρέψει τον Καραμανλή να μην κάνει καμία κίνηση όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις». Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ωστόσο ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ αποκάλεσε «πεζοδρόμιο» (!) τους δημοσιογράφους που κάθε μέρα οι ίδιοι και οι ίδιοι ασκούν μια επίθεση εναντίον ενός συνεργάτη του προέδρου του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη της ΝΔ (Αλογοσκούφης, Τσιτουρίδης) αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών προσώπων στον επικοινωνιακό τομέα. Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες το βράδυ σε κομματικά στελέχη, ζήτησε «επίδειξη της μέγιστης συστράτευσης» απέναντι στην «επίθεση αποδυνάμωσης της ΝΔ», την οποία συνέδεσε με τις αποφάσεις «εξαιρετικού οικονομικού ενδιαφέροντος που εκκολάπτονται» και τόνισε ότι «δε θα επιτρέψουμε τη διολίσθηση της εξουσίας σε εξωθεσμικά κέντρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ