Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Αμερικανική επιχείρηση ταπείνωσης του ελληνικού λαού

Σπρώξε τώρα να δούμε πώς θα το ξεκολλήσουμε...
Σπρώξε τώρα να δούμε πώς θα το ξεκολλήσουμε...
Σκηνικό για τα μάτια της Ολμπράιτ που προωθεί την ελληνοτουρκική «προσέγγιση» υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ και με όρους εξευτελιστικούς για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και για την τουρκική τηλεόραση, που ήταν παρούσα και αναμετέδιδε ζωντανά στη γειτονική χώρα την παράσταση, στήθηκε χτες στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής άσκησης « DYNAMIC MIX - 2000» στην ακτή της Κυπαρισσίας. Πρωταγωνιστές οι 120 Τούρκοι πεζοναύτες που αποβιβάστηκαν μαζί με εκατοντάδες Αμερικανούς και άλλους ΝΑΤΟικούς σε μια άσκηση - επιχείρηση εδραίωσης της PAX AMERIKANA στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και δοκιμής των σχεδίων της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Είναι ενδεικτικό για το ποια σχέδια εξυπηρετεί αυτή η άσκηση, το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα αμερικανικά οχήματα, άρματα, φορτηγά, τζιπ, έφεραν τα διακριτικά KFOR (Δύναμη Κοσσυφοπεδίου).

Αυτά και άλλα πολλά έγιναν χτες στην Κυπαρισσία στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής άσκησης « DYNAMIC MIX - 2000», η οποία συνεχίζεται και θα κορυφωθεί στις 5 του Ιούνη στην περιοχή Ασκός - Προφήτης της Θεσσαλονίκης.

Η απόβαση στην ακτή Καλό Νερό της Κυπαρισσίας ξεκίνησε χτες τα ξημερώματα και ανά κύματα συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Περισσότεροι από 2.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες έχουν στην κυριολεξία καταλάβει την ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και σε βάθος μέχρι το χωριό Κοπανάκι. Οι δυνάμεις αυτές θα συνεχίσουν και σήμερα τις δραστηριότητές τους, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος τους θα αρχίσει να αποχωρεί αύριο Κυριακή επιβιβαζόμενοι στα πλοία απ' όπου αποβιβάστηκαν.

Μέχρι και ...τρακτέρ επιστρατεύτηκε για να σπρώξει προς τα πίσω το κολλημένο στην άμμο αποβατικό
Μέχρι και ...τρακτέρ επιστρατεύτηκε για να σπρώξει προς τα πίσω το κολλημένο στην άμμο αποβατικό
Η όλη επιχείρηση πήρε ταπεινωτικό χαρακτήρα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και την περηφάνια του ελληνικού λαού . Οι Αμερικανοί αλωνίζουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ελληνες αξιωματικοί ουσιαστικά ενεργούσαν είτε σαν υπάλληλοι των Αμερικανών είτε, στην καλύτερη περίπτωση, σαν μεταφραστές τους. Δεν ήταν δε, σε κάποια φάση που άλλαξαν κάποιες επιμέρους κινήσεις, σε θέση να απαντήσουν σε καμία ερώτηση για τις κινήσεις τους ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, αναφέροντας «να δούμε τι θα αποφασίσουν οι Αμερικάνοι», παραβλέποντας ότι αυτά συντελούνταν σε ελληνικό έδαφος. Εξίσου προσβλητικά είναι τα όσα συντελούνται και για τους κατοίκους της περιοχής, τον ελληνικό λαό που είδε τους μακελάρηδες των λαών πάνοπλους και με το δάχτυλο στη σκανδάλη να περνάει το κατώφλι του σπιτιού του και να εκτελεί ασκήσεις καταδίωξης του «εχθρού» ανάμεσα στα σπίτια και στους δρόμους των χωριών.

Φιάσκο...

Η όλη επιχείρηση, από στρατιωτική άποψη εξελίχθηκε σε φιάσκο, καθώς τα αμερικανικά αποβατικά το ένα μετά το άλλο κολλούσαν στο βυθό, με αποτέλεσμα οι 120 Τούρκοι πεζοναύτες να αποβιβαστούν τελικά στις 3.15 το μεσημέρι, με τρεις ώρες καθυστέρηση, σε ακτή που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιότερα από την προβλεπόμενη. Να σημειωθεί ότι η περιοχή είχε αναγνωριστεί από πριν και υποτίθεται πως είχαν επιλεγεί τα σημεία προσέγγισης. Ωστόσο, οι Αμερικάνοι με τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης επέτυχαν τους αντικειμενικούς σκοπούς αυτής της άσκησης, που ήταν η πλήρης ΝΑΤΟποίηση της Ελλάδας και ο περιορισμός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Παρ' όλα αυτά, το σκηνικό για τα τουρκικά τελεοπτικά κανάλια στήθηκε με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΓΕΕΘΑ να δίνει μπροστά σε δεκάδες τουρκικές τηλεοπτικές κάμερες το παράγγελμα για την απόβαση «εμπρός Τούρκοι πεζοναύτες». Την ώρα δε, που αποβιβάζονταν οι Τούρκοι πεζοναύτες μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν χαμηλές πτήσεις στο χώρο πραγματοποιώντας εικονικές προσβολές, σκηνικό που έκανε πολλούς από τους παρευρισκόμενους, Ελληνες δημοσιογράφους και αξιωματικούς, να σχολιάζουν υπενθυμίζοντας την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, υπό την κάλυψη και τότε του αμερικανικού Στόλου.


Κ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ