Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
Εδωσε «γραμμή» στην ΕΕ

Η«αποβαλκανοποίηση των Βαλκανίων» και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μέσα σε μια στρατηγική ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Αυτά, άλλωστε, υπογράμμισε, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους συνεταίρους του, σε μια καθοδηγητικού χαραχτήρα ομιλία που εκφώνησε χτες κατά τη διάρκεια της παραλαβής του Βραβείου Καρλομάγνου στο Ααχεν.

«Αν ο στόχος που ακολουθείται με το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι η πλήρης ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην (ευρωπαϊκή) ήπειρο, τότε πρέπει να συμπεριληφθεί και η Τουρκία. Χαιρετίζω την απόφαση της ΕΕ να θεωρήσει την Τουρκία ως πραγματικό υποψήφιο μέλος και ελπίζω ότι και οι δυο πλευρές, και η Τουρκία και η ΕΕ, θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα...».

«Αυτό θα είναι καλό για την Τουρκία, καλό για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καλό για μια ταχύτερη συμφιλίωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για μια λύση στην Κύπρο και καλό για όλο τον κόσμο, στον οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν επίσης και θρησκευτικού χαρακτήρα διαχωριστικές γραμμές...».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης μεταξύ άλλων τη θέση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. «Καμία πόρτα δεν πρέπει να είναι κλειστή, ούτε για το ΝΑΤΟ ούτε για την ΕΕ...».

Στο, εκπληκτικό από κάθε άποψη, σκεπτικό της επιτροπής που απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο, υπογραμμιζόταν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιλέχτηκε για τη βράβευση εξαιτίας «της προσφοράς του στη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, στη διατήρηση της ειρήνης, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, καθώς και για την υποστήριξή του στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, αποφασιστικό ρόλο για τη βράβευση «έπαιξε η τολμηρή παρέμβαση (σ.σ. του Κλίντον!) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο Κόσσοβο» και «η συμβολή του για τη συμφιλίωση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και οι προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στα προβλήματα της Κύπρου και της Βορείου Ιρλανδίας...».

Προειδοποιήσεις Σρέντερ

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, τιμώντας χτες τη συμβολή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην ευρωπαϊκή ειρήνη, τον προειδοποίησε να μην αναστατώσει την παγκόσμια οπλική ισορροπία με ένα νέο πυραυλικό σύστημα.

Σε ομιλία που εκφώνησε στο Ααχεν πριν απονεμηθεί στον Κλίντον το ετήσιο Βραβείο Καρλομάγνος για την ειρήνη, ο Σρέντερ είπε στον επισκέπτη του ότι τα σχέδια των ΗΠΑ για μια Εθνική Πυραυλική Αμυνα θα πρέπει να συζητηθούν εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Φυσικά αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα των Αμερικανών συμμάχων μας να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις που θεωρούν κατάλληλες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Σρέντερ για την Εθνική Πυραυλική Αμυνα, ένα σύστημα για το οποίο η Ουάσιγκτον λέει πως θα καταρρίπτει πυραύλους που πιθανόν να εξαπολύσουν ανεξέλεγκτα πυρηνικά κράτη.

«Καθώς το θέμα αυτό θα έχει επιπτώσεις πολύ πέραν των ΗΠΑ, η συμμαχία έχει την αίσθηση ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε πνεύμα συνεργασίας», δήλωσε ο Σρέντερ, καλωσορίζοντας τις διαβεβαιώσεις του Κλίντον ότι θα λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας στις συνθήκες για τον αφοπλισμό.

Η Ρωσία, όπου ο Κλίντον θα έχει συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο, προειδοποίησε ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα θα καταστρέψει τα υφιστάμενα σύμφωνα για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Ο Σρέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι το σύστημα θα επηρεάσει «άλλα σημαντικά κράτη», προειδοποίησε χτες τον Κλίντον να μην προκαλέσει ένα «νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ