Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Να φύγουν οι νεοναζί από τα χώματά μας

«Ορκο στους νεκρούς μας χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί». Αυτό το σύνθημα - μήνυμα ακούστηκε χτες δυνατά από τα στόματα εκατοντάδων κατοίκων του Χορτιάτη και της ευρύτερης περιοχής, ως απάντηση στην προκλητική παρουσία των Γερμανών εκτελεστών του ΝΑΤΟ που έχουν εγκατασταθεί στα ματοβαμμένα χώματα του χωριού, στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής άσκησης Dynamic MIX.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι Σ. Κωστόπουλος μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ, Δημήτρης Ζαχαριάδης αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Αγάπιος Σαχίνης μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Θεσσαλονίκης και ο Μπάμπης Νανακούδης εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη. Στεφάνι στο μνημείο κατάθεσε ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γ. Βλαχούδης.

«Η παρουσία των Γερμανών, αναβιώνει τις μνήμες των παλιότερων. Γυρνούν στις 2 Σεπτέμβρη του '44, τη μέρα του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, στα 19 εκτελεσμένα παλικάρια από το Ασβεστοχώρι, στους εκτελεσμένους πατριώτες του Γεντί Κουλέ, στο στρατόπεδο κρατουμένων του "Παύλου Μελά", στα Νταχάου και Αουσβιτς». Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του ο Χ. Κυρκιμτζής μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Συλλόγων Χορτιάτη. Αναφερόμενος στο παρόν τόνισε: «Φαίνεται όμως ότι το τρίτο ράιχ, είχε και άλλα σχέδια για μας. Τα βγάζει τώρα από τα συρτάρια του και τα θέτει σε εφαρμογή. Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκαν να εγκατασταθούν στον τόπο μας τώρα με τη ΝΑΤΟική άσκηση Γερμανοί στρατιώτες. Πετούν καθημερινά πάνω από τα κεφάλια μας, μεταφέρουν λίγο πριν ξημερώσει τεράστιες νταλίκες με πολεμικό και άλλο υλικό στο χώρο του στρατιωτικού ραντάρ. Ξεπερνούν κάθε όριο θράσους, σαν το δολοφόνο που γυρνά στον τόπο του εγκλήματος».

Ο Χ. Κυρκιμτζής, κάλεσε το λαό να παλέψει για να τεθεί τέρμα στην πρόκληση της μνήμης και της ιστορίας του τόπου, να φύγουν οι νεοναζί από τα ποτισμένα με αίμα χώματα του Χορτιάτη.

Κάλεσμα που μεταφέρθηκε σε κάθε γωνιά του μαρτυρικού χωριού και μέσα από τη μαχητική πορεία που ακολούθησε, με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία της νεολαίας. Με πυρσούς αναμμένους, τα πανό υψωμένα και γεμάτοι αποφασιστικότητα, νέοι και γέροι, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο δολοφονικό ρόλο του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης, βροντοφωνάζοντας: «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία» και προειδοποίησαν πως... «Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει και η σειρά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ