Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Μήλον της έριδος η γνωμοδότηση για τις ταυτότητες

«Αδειασε» τη Νομική της Υπηρεσία η Ιερά Σύνοδος, η οποία με μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε χτες διέψευσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε ομόφωνη γνωμοδότηση της υπηρεσίας να μην προσφύγει η Εκκλησία στα δικαστήρια για το ζήτημα των ταυτοτήτων και πως η υπόθεση αυτή ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία και τα όργανά της.

Η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για «διαρροή κατά τρόπον αντιδεοντολογικόν εν αναφορά προς τας απόψεις τα οποίας διετύπωσαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Νομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας». Μάλιστα, φροντίζει να τονίσει ότι η Νομική Υπηρεσία ομόφωνα έκανε δεκτό πως ισχύει ο νόμος που επιβάλλει ως υποχρεωτική την αναγραφή του θρησκεύματος, καθώς και ότι η αντίθετη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποτελεί σύσταση και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα!

Σε σκληρή «γλώσσα» απάντησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και μέλος της νομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η «Εκκλησία αρνείται την αλήθεια».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται: «1. Κατά την συνεδρίαν, έγινε συζήτησις και ανταλλαγή απόψεων επί νομικών ζητημάτων, σχετιζομένων προς την μη αναγραφήν του θρησκεύματος εις τας ταυτότητας.

2. Αι όποιαι επιστημονικαί γνώμαι διετυπώθησαν, απηχούν αποκλειστικώς και μόνον τας προσωπικάς απόψεις μελών της Επιτροπής, αι οποίαι δε δεσμεύουν τα όργανα της Εκκλησίας.

3. Δεν υπήρξε ομοφωνία, ούτε έγινε ψηφοφορία, ούτε συνετάγη κείμενον υπό τύπον υπομνήματος ή εισηγήσεως προς την Ιεράν Σύνοδον.

4. Απλώς επαναβεβαιώθη, ότι εις τα νομικά ζητήματα χωρούν διαφορετικαί τοποθετήσεις και ερμηνείαι, εκάστη των οποίων διεκδικεί δι' αυτήν το αλάθητον.

5. Ομοφώνως έγινε δεκτόν, κατά την ως άνω συνεδρίαν, ότι: α) ισχύει σήμερον ο Νόμος 1988/1991 ο οποίος επιβάλλει ως υποχρεωτικήν την αναγραφήν του Θρησκεύματος εις τας ταυτότητας και β) η "απόφαση" της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έχει το χαρακτήρα συστάσεως».

Επιβεβαιώνει ο Χ. Κονιδάρης

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε χτες μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, τοποθετώντας τα όσα δημοσιεύτηκαν στη «σφαίρα της φαντασίας» και παρουσιάζοντας την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ως «αποκατάσταση της αλήθειας».

Ο Χ. Κονιδάρης δεν απέκλεισε την προσφυγή στα δικαστήρια, σημειώνοντας πως η ιεραρχία θα αποφασίσει αν είναι σκόπιμο για το κύρος της Εκκλησίας να προσφύγει στα δικαστήρια.

Η αλήθεια πονάει πολύ

«Δε φανταζόμουν ότι η αλήθεια μπορεί να πονάει τόσο πολύ», με τη φράση αυτή σχολίασε την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου ο Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φλας». Εξέφρασε τη λύπη του που η Ιερά Σύνοδος αρνείται την αλήθεια η οποία είναι, όπως τόνισε, η εξής: «Συστήσαμε στον αρχιεπίσκοπο ότι δεν πρέπει η Εκκλησία να προσφύγει στα δικαστήρια και ότι το ζήτημα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στα δελτία ταυτότητας είναι ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της πολιτείας». Πρόσθεσε δε με νόημα πως κατά την άποψή του «ουδείς δύναται να αρνηθεί τις συνέπειες αυτής της αυτονόητης παραδοχής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου ο Αντ. Ρουπακιώτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του από την επιτροπή, ενώ σημείωσε: «Υπερασπίζομαι με πάθος την αλήθεια, υπερασπίζομαι με πάθος ότι αυτά που δήλωσα έγιναν ακριβώς έτσι».

Δεν είναι απόφαση της Συνόδου

Κριτική στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο άσκησε ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, δηλώνοντας στον ίδιο ραδιοσταθμό ότι «την ανακοίνωση της Συνόδου ανέλαβε την υποχρέωση να εκδώσει ο αρχιεπίσκοπος. Δεν αμφισβητώ τη δυνατότητα, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι απόφαση της Συνόδου». Ζήτησε υπομονή έως την Τρίτη οπότε και συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος και θα αποφανθεί επί του θέματος.

Αναφορικά με την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος στις ταυτότητες ο μητροπολίτης υπογράμμισε «δε μου χρειάζεται να μου επιβεβαιώνει ένα όργανο του κράτους τη θρησκευτική μου πεποίθηση», δήλωσε όμως πως θα συμμορφωθεί με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε διαθεσιμότητα ο Μητροπολίτης Αττικής (2005-02-05 00:00:00.0)
Απάντηση της Ιεραρχίας στη Β. Παπανδρέου (2000-07-06 00:00:00.0)
Προετοιμασίες και αντιδράσεις για τα συλλαλητήρια (2000-06-08 00:00:00.0)
Σιωπηρό παρασκήνιο (2000-06-02 00:00:00.0)
Με «πνευματική ρομφαία» η επίθεση... (2000-05-30 00:00:00.0)
«Ανένδοτος αγώνας» αλλά με... μέτρο (2000-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ