Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Κατάργησε (και αυτός) την πάλη των τάξεων!

Τα βασικά σημεία της παρέμβασής του στη Διάσκεψη της Κεντροαριστεράς, στο Βερολίνο, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Ελληνας πρωθυπουργός

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).-

Την κατάργηση της πάλης των τάξεων ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη των ηγετών της «Κεντροαριστεράς».

«Εχει έρθει το τέλος των δογματισμών, των λύσεων οι οποίες βασίζονται σε μια μόνη ερμηνεία ή σε ένα μόνο ερμηνευτικό κανόνα, όπως η πάλη των τάξεων». Τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της παρέμβασής του στη Διάσκεψη με κεντρικό στοιχείο τον ισχυρισμό ότι η «παγκοσμιοποίηση» είναι μια μη ανατρέψιμη εξέλιξη. Επομένως, ότι και οι συνέπειες είναι αναπότρεπτες και ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι «ο έλεγχος τους». Χαρακτήρισε μάλιστα «απλοϊκή» την άποψη για τον περιορισμό της επέκτασης των αγορών. «Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τα αρνητικά φαινόμενα ή να δημιουργήσουμε θετικές δυναμικές», είπε ο κ. Σημίτης.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα θα κινείται και το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα το μεσημέρι από τον «οικοδεσπότη» Γκ. Σρέντερ.

Οι ηγέτες της «Κεντροαριστεράς» θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν στο ρόλο των «αθώων περιστερών» αφού για όλα φταίει η «παγκοσμιοποίηση», την οποία ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να ελέγξουν. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι αυτή η πολιτική είναι δική τους και ότι οι λαοί είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια ικανοποιητική «γεύση» με την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Θα πρέπει βεβαίως να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου έχουν υπόψη τους τις συνέπειες που γεννά η πολιτική τους, όπως γνωρίζουν και τις αντιδράσεις που πολλαπλασιάζονται κατά της «παγκοσμιοποίησης», της οποίας αρνούνται την πατρότητα. Αναζητούν λοιπόν έναν άλλο τρόπο διαχείρισης, όχι δικαιότερο αλλά λιγότερο επικίνδυνο για τους ίδιους και τη σταθερότητα του συστήματος.

Συνέντευξη Σημίτη

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης, ο Κ. Σημίτης ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην «παγκοσμιοποίηση». Στην απάντησή του διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά προσωπικά τον αρχιεπίσκοπο, αλλά όλους αυτούς που αντιδρούν. «Είπα, τόνισε ο πρωθυπουργός, και αυτό δεν αφορά τον αρχιεπίσκοπο, αλλά αφορά οποιονδήποτε έχει τη στάση ότι θα βάλουμε φράγμα στην παγκοσμιοποίηση: Αυτό είναι εκτός πραγματικότητας».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις περί εθνικής ταυτότητας, ο πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηριστικά: «Φοβούνται - ξεφοβούνται, ισχύει αυτό που είπα πριν».

Υπενθυμίζουμε ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου συμμετέχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον, ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, οι πρωθυπουργοί Γαλλίας Λ. Ζοσπέν, Ιταλίας Ντ' Αμάτο, Ελλάδας Κ. Σημίτης, Ολλανδίας Κοκ, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Γκονιέρες και οι ηγέτες του Καναδά, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ν. Ζηλανδίας της Ν. Αφρικής, της Χιλής και του Ισραήλ.

Απουσιάζει από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μπλερ και στη θέση του βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρ. Κουκ.

Το θέμα της Διάσκεψης είναι: «Προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα». Η Διάσκεψη του Βερολίνου αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης, που έγινε στη Φλωρεντία το Νοέμβρη του 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ