Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα...

"Ενταση" διαβουλεύσεων στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς η αμερικανική διπλωματία προετοιμάζει "διευθέτηση"

Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Λευκωσία, τρέφουν την ελπίδα ότι η "βελτίωση" στην ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα καταγραφεί και στη στάση της τουρκικής διπλωματίας στο Κυπριακό.

Πέρα από την ελπίδα, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να τοποθετεί το Κυπριακό στο συνολικό "πακέτο" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς είναι κοινός τόπος ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι δυνατό να βελτιωθούν όσο διαρκεί η εκκρεμότητα στην Κύπρο.

Χτες βρέθηκε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης και συνομίλησε με την ελληνική κυβέρνηση, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος των συνομιλιών ήταν ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων ενόψει των διαβουλεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Ν. Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

"Αυτό, το οποίο επαναλαμβάνω και επισημαίνω, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας μετά τη σύσκεψη, είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων θα αφορά όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Συνομιλίες, οι οποίες θα έχουν μοναδικό στόχο την προώθηση των προσπαθειών για την εξεύρεση δίκαιης λύσης". Την τακτική της ελληνικής πλευράς, "σκιαγράφησε" ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου δήλωσε μεταξύ άλλων: "Εμείς πιστεύουμε, ότι η πρόοδος στο Κυπριακό είναι εκείνη που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Τουρκία, συνέχισε ο πρωθυπουργός, θέλει να είναι υποψήφια στην ΕΕ, πρέπει να δείξει λοιπόν, ότι συμμορφώνεται προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ότι θέλει να συνεργαστεί για την επίλυση αυτών των προβλημάτων".

Ο Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε πώς και αν θα επηρεαστεί το Κυπριακό από την ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: "Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα μη έντασης, ας μου επιτραπεί αυτός ο χαρακτηρισμός. Αυτή φαίνεται ότι είναι μια επιλογή και της Τουρκίας. Ελπίζουμε το κλίμα αυτό να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά, τα νέα αυτά δεδομένα, ασφαλώς, θα προκύψουν εφόσον και η Τουρκία εκδηλώσει μια διαφορετική πολιτική στάση σε σημαντικά κρίσιμα θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων θα αφορά όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Ουδείς, αυτή την ώρα, μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις για τις διαθέσεις του κ. Ντενκτάς. Μπορώ να υπενθυμίσω - επισημαίνοντας ότι αποτελούν αρνητικό στοιχείο - τις δηλώσεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της Τουρκίας και ο κ. Ντενκτάς, οι οποίες, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στις προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα, αλλά και στη δική μας ουσιαστική ειλικρινή διάθεση και προσπάθεια να αναζητήσουμε οριστική, μόνιμη, δίκαιη λύση του Κυπριακού".

Αμερικανικά σχέδια

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ, απέφυγε χτες να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο Αλφρεντ Μόζες να έχει προτείνει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ωστόσο ότι είναι σε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον και την ομάδα που εργάζεται για το Κυπριακό και πρόσθεσε: "Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε κάτι για σας". Είπε επίσης ότι δεν έχει σχέδια να μεταβεί στο παρόν στάδιο στη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ