Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ στην παραπέρα οικοδόμηση των αστικών κέντρων!

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου στο νομοσχέδιο για την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τις μεγάλες πόλεις της χώρας

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που προβλέπει την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα και εισάχθηκε χτες στο Γ Θερινό Τμήμα της Βουλής, ζήτησε το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως η παράδοση των χώρων αυτών για οικοδόμηση όχι μόνο δε θα επιλύσει προβλήματα αλλά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ήδη επιβαρυμένες πόλεις της χώρας.

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου τόνισε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ουσιαστικά νομοθετεί στα πλαίσια της "νέας δομής και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ" και προς "εξυπηρέτηση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής" του! Σχολίασε επίσης ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανιστεί ότι με το νομοσχέδιο λύνει οικιστικά προβλήματα των ελληνικών πόλεων, "οι προτάσεις που κάνει όχι μόνο δε λύνουν αλλά οξύνουν το πρόβλημα", σημειώνοντας πως "αντί να λαμβάνονται μέτρα για την αξιοποίηση των στρατοπέδων που θα μετεγκατασταθούν προτείνεται η... δόμησή τους!", αφού δε διατίθενται τα κατάλληλα κονδύλια από τον προϋπολογισμό και οι δήμοι δεν μπορούν να αγοράσουν τις εκτάσεις αυτές. Ο Σταύρος Παναγιώτου ήταν κατηγορηματικός στο ότι "δεν πρέπει να τσιμεντοποιηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο", προσθέτοντας πως κάτω από τους όρους που θεσπίζει το νομοσχέδιο "είναι προτιμότερο να παραμείνουν τα στρατόπεδα" αφού "θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες για τις πόλεις". Ειδικά για το ρόλο των ΟΤΑ, ο Σταύρος Παναγιώτου τόνισε ότι με βάση το νομοσχέδιο είναι "ουσιαστικά ανύπαρκτος", ενώ εκτίμησε ότι ορισμένοι χώροι πρέπει να κριθούν διατηρητέοι όπως το στρατόπεδο "Παύλου Μελά" στη Θεσσαλονίκη. Αναφορικά με την πρόσφατη εμπειρία των σεισμών, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "προβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ανάγκη οι χώροι των στρατοπέδων να μην οικοδομηθούν", ενώ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί σε στρατόπεδα της Αθήνας όπως του Χαϊδαρίου και του Τατοϊου. Κριτικά στάθηκε απέναντι στο νομοσχέδιο η ΝΔ, σε επιμέρους όμως θέματα, όπως η σύσταση των επιτροπών διαχείρισης των στρατοπέδων, ενώ καταψήφισαν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.

Συνάντηση με ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑΣε συνάντηση που έγινε χτες, η ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησε οι ΟΤΑ να έχουν αποφασιστική γνώμη στο τι θα κατασκευαστεί στους χώρους που προορίζονται για οικοδόμηση. Κάτι που αποδέχτηκε, κατά πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σε ό,τι αφορά τα στρατόπεδα της Αττικής, η ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ φέρεται να ζήτησε να εξαιρεθούν από τις διαδικασίες οικοπεδοποίησης που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Η απάντηση που έλαβε ήταν πως οι παρεμβάσεις, που θα γίνουν στο χώρο που σήμερα στεγάζονται τα στρατόπεδα της Αττικής, δε θα είναι αντίθετες στα όσα προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο ορίζει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο. Ομως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανατροπής του, καθώς πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι. Αυτοί που αναζητούν χώρους για "αξιοποίηση" ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αν υλοποιηθούν τα παραπάνω, παρακάμπτονται δεκαετίες αγώνων δημοτών και αιρετών ώστε οι χώροι των στρατοπέδων να αποδοθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι νομαρχίες, σε συνεργασία με του όμορους των στρατοπέδων δήμους, να τα αξιοποιήσουν σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Οι εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, για τη στέγαση ΚΑΠΗ, παιδικών σταθμών και πολιτιστικών κέντρων. Στους αδόμητους χώρους να αναπτυχθούν χώροι πρασίνου και αναψυχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ