Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Με γενικόλογες εξαγγελίες περί "αγώνων" και διαφόρων άλλων "πρωτοβουλιών" αντιμετώπισαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, Χρ. Πολυζωγόπουλος και Γρ. Φελώνης, την πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει και την ΕΥΔΑΠ, άλλη μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για το λαό, στην ασυδοσία του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Σε μια συνέντευξη Τύπου, που πιο πολύ έμοιαζε με αγγαρεία, οι δύο κυβερνητικοί συνδικαλιστές μίλησαν γενικά και αόριστα για στήριξη των κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και βεβαίως ψέλλισαν μερικές καταγγελίες για το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, το οποίο αφορά τη μετοχοποίηση της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, Θ. Ζαχαρόπουλος, είπε ότι η ανάπτυξη της επιχείρησης μπορεί να γίνει χωρίς να εκχωρηθεί στους ιδιώτες, τονίζοντας ακόμα ότι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, δε στοχεύει στην ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ αλλά στην ενίσχυση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Οπως τόνισε ο Θ. Ζαχαρόπουλος, η Ομοσπονδία προσανατολίζεται σε έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Τρίτη, με στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και απεργίες οι οποίες όμως δε θα επεκταθούν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Αθήνας.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Γ. Φασουλάς,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, υπογράμμισε ότι "την υποστήριξη της ΓΣΕΕ πρέπει να τη δούμε και στην πράξη γιατί έχουμε μια άσχημη εμπειρία σε ανάλογες προσπάθειες από πλευράς κυβέρνησης, ιδιωτικοποίησης μεγάλων κρατικών εταιριών στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και το λαό". Ο Γ. Φασουλάς είπε, ότι αυτό που προέχει είναι ο αγώνας που ξεκινούν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ να γίνει υπόθεση του κοινωνικού συνόλου, αφού η εκχώρηση της επιχείρησης στους ιδιώτες θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον πληθυσμό της πρωτεύουσας τόσο μέσω της αύξησης των τιμολογίων όσο και μέσω της ταυτόχρονης μείωσης του επιπέδου των σημερινών παρεχόμενων υπηρεσιών. "Αν φτιαχτεί αυτή η συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων, πιστεύω ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική".

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης για να εκφράσει, όπως τόνισε στο "Ρ": "την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και να εκφράσω τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της επιχείρησης που δηλώνουν αντίθετοι σε αυτό το πραγματικό έγκλημα που θέλει να διαπράξει η κυβέρνηση".

"Η παράδοση της ΕΥΔΑΠ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, συνέχισε, είναι μια εγκληματική πράξη, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο με τεράστιες επιπτώσεις στην τιμή αλλά και στην ποιότητα του νερού που πίνουμε κάθε μέρα, στους βιολογικούς καθαρισμούς και στις υπόλοιπες ζωτικής σημασίας δραστηριότητες της επιχείρησης, για τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ακόμα ότι "η κυβέρνηση προχωράει σε ένα έγκλημα επιλέγοντας ειδικά αυτήν τη στιγμή που έχουμε τις φοβερές συνέπειες του σεισμού αλλά και το παράδειγμα των ιδιωτικών επιχειρήσεων της κινητής τηλεφωνίας εκείνες τις κρίσιμες ώρες και γενικότερα ο καθένας μπορεί να φανταστεί σε ανάλογες περιπτώσεις τι καταστάσεις θα δημιουργηθούν αν ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ. Γι' αυτόν τον λόγο το ΚΚΕ όχι απλώς θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή, αλλά θα απαιτήσουμε την απόσυρσή του και οπωσδήποτε θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων για να μην εφαρμοστεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ