ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αγωνιστική ενότητα για δικαίωση των αιτημάτων

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΔΗΚΕΒΕ για την κινητοποίηση και το κλείσιμο της επόμενης Δευτέρας

Μπροστά στο μέλλον που προβάλλει ζοφερό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπροστά στην απειλή της ανεργίας, στα καθημερινά λουκέτα, στη δραματική πτώση του τζίρου και στην αδιάλλακτη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που πηγάζει από τις εντολές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, των ντόπιων και ξένων κέντρων της ολιγαρχίας του πλούτου, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτόν του αγώνα και της αντεπίθεσης για να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους. Τα παραπάνω τονίζει η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) Αθήνας σε ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί τους ΕΒΕ να μη λείψει κανένας από την κινητοποίηση της 17ης Φλεβάρη, κανένα μαγαζί και βιοτεχνία να μη μείνει ανοιχτό και όλοι μαζί, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, να κατέβουν ενωμένοι και αποφασισμένοι στη συγκέντρωση της Αθήνας στις 10.30 το πρωί στο θέατρο ΔΙΑΝΑ με αιτήματα:

  • Δημοκρατική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Κατάργηση του 35% και των "αντικειμενικών κριτηρίων", ο κάθε επαγγελματίας να φορολογείται ανάλογα με την πραγματική φοροδοτική του ικανότητα.
  • Οχι στη δημοτική φορολογία.
  • Να παρθούν μέτρα για την προστασία της επαγγελματικής στέγης.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής.
  • Μείωση των εισαγωγών.
  • Περιορισμός της ασυδοσίας των πολυκαταστημάτων (κατά της επέκτασης του ωραρίου κλπ.).
  • Αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας.

Η ΔΗΚΕΒΕ υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μεγάλα, με αποτέλεσμα οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Πολλά μαγαζιά κλείνουν, το μέλλον προβάλλει σκοτεινό και αβέβαιο. Πολλές από τις κοινωνικές κατακτήσεις παίρνονται πίσω, όπως η δωρεάν παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση κ. ά. Οπως τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, έτσι και οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι είναι θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που πιστά εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο". Αυτή η πολιτική, καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, στόχο έχει το κλείσιμο των μισών μαγαζιών και την κυριαρχία των μεγάλων εισαγωγέων και των πολυκαταστημάτων και η κυβέρνηση ασφαλώς δε θέλει να λύσει τα προβλήματα των μικρομεσαίων και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων, γι' αυτό, εντείνει τον αυταρχισμό, την αστυνομοκρατία και τις δικαστικές διώξεις.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι ΕΒΕ δεν μπορούν παρά να απαντήσουν με τον ανυποχώρητο οργανωμένο αγώνα τους με αντεπίθεση, σε συνεργασία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, τους συνταξιούχους, την εργατική τάξη και τους αγρότες, που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Επίσης, καλεί τους ΕΒΕ να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά, γιατί μικρομεσαίοι χωρίς εργαζόμενους και αγροτιά δεν μπορούν να υπάρξουν.

Τέλος, η ΔΗΚΕΒΕ εφιστά την προσοχή των ΕΒΕ και καταγγέλλει τις δυνάμεις εκείνες που δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που δεν είναι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναπαράγουν την προπαγάνδα της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας, επιχειρούν να καλλιεργήσουν το κλίμα της συναίνεσης, της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας και του ατομικού βολέματος. Σ' αυτές τις δυνάμεις εντάσσονται οι μεγαλέμποροι της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, που ουσιαστικά δεν εκπροσωπούν του μικρομεσαίους εμπόρους και βάζουν εμπόδια στους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ που ανήκουν στα μικρομεσαία στρώματα.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους να πάρουν μέρος με αισιοδοξία και αγωνιστική διάθεση στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών στις 17 Φλεβάρη, ώστε από καλύτερη θέση να προωθήσουν τα προβλήματά τους.

Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει στους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους να συμμετέχουν στο πανελλαδικό κλείσιμο και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ ΜΜΕ) Πειραιά,που συνήλθε προχτές. Η ΣΕΑ τονίζει ότι μόνο με τον ασταμάτητο αγώνα τους οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι ενωμένοι θα αντιπαλέψουν την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματά τους και θα διεκδικήσουν λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους.

"Με πίστη στη δικαίωση των αιτημάτων μας και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα θα κερδίσουμε τη μάχη της επιβίωσης των επιχειρήσεών μας". Μ' αυτό το μήνυμα ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας καλεί τον εμπορικό κόσμο της πρωτεύουσας να δώσει τη Δευτέρα το αγωνιστικό του "παρών" με το κλείσιμο των μαγαζιών του και τη δυναμική συμμετοχή του στη συγκέντρωση της Αθήνας. Ο Σύλλογος καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί στον αφανισμό χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μια σειρά αντιαναπτυξιακά, αντικοινωνικά και αντιεμπορικά μέτρα.

Επανεξετάζουν το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό

Αλλαγές στο ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμισή του, θα συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που θα έχει με τους αρμόδιους υπουργούς

Σύσκεψη με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,όπου θα εξεταστούν αλλαγές στο ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων).Με τη σημερινή σύσκεψη, η κυβέρνηση θέλει να δρομολογήσει τις διαδικασίες, που θα καταλήξουν σε δέσμη νέων αντιλαϊκών μέτρων με πρόσχημα τη "σωτηρία" του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Στέλεχος από το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού άφηνε να εννοηθεί ότι μέχρι το καλοκαίρι - και πάντως πριν το τέλος του 1997 - η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη ν' ανοίξει το φάκελο με το μεγάλο θέμα της αναμόρφωσης στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα.Στην ουσία, τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση, δεν οδηγούν σε αναμόρφωση, αλλά σε παραμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων φαίνεται και από το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα σενάρια προβλέπουν - εκτός των άλλων μέτρων - νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι θέμα "μεταρρυθμίσεων" στο ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα έχουν θέσει τόσο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (ελεγκτές του οποίου επισκέφτηκαν την περασμένη βδομάδα την Αθήνα και είχαν αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση), όσο και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που χρηματοδοτείται και απηχεί τις απόψεις του ΣΕΒ και άλλων οργανώσεων μεγαλοεπιχειρηματιών. Η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, που προτείνουν - για την ακρίβεια αξιώνουν - τόσο οι φορείς των μεγαλοεπιχειρηματιών όσο και οι "εμπειρογνώμονες" του ΟΟΣΑ, δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 με τον αντιασφαλιστικό νόμο Σουφλιά (αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, μείωση των συντάξεων κλπ.).

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα διάφορα σενάρια μέτρων που έχουν μέχρι στιγμής επεξεργαστεί οι διάφορες ομάδες εργασίας, κινούνται στον αστερισμό της υπονόμευσης μακροχρόνιων κατακτήσεων των εργαζομένων και του λεγόμενου κράτους πρόνοιας. Ολα τα σενάρια, που υποτίθεται ότι θα οδηγήσουν στη "σωτηρία" του ασφαλιστικού συστήματος, έχουν ως στόχο τη μείωση των δαπανών του κράτους για συντάξεις και νοσοκομειακή - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στη σημερινή σύσκεψη για το ασφαλιστικό, εκτός από τον πρωθυπουργό, θα μετέχουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,ο υπουργός και υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου και Χρ. Πρωτόπαππας,ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Πλ. Τήνιος και άλλοι παράγοντες.

Εξυγίανση της ΕΤΕ με τις πλάτες των βιομηχάνων

Την έγκριση των βιομηχάνων για τη λεγόμενη "εξυγίανση" της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε προχτές ο διοικητής της Τράπεζας Θ. Καρατζάς,διαβεβαιώνοντάς τους ταυτόχρονα ότι το σχέδιο αυτό είναι για το καλό του μεγάλου κεφαλαίου και δε χρειάζεται να ανησυχούν. Αυτό προκύπτει εμμέσως - πλην σαφώς - από σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, με αφορμή την προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου, στην οποία ο διοικητής της ΕΤΕ Θ. Καρατζάς ενημέρωσε την ηγεσία των βιομηχάνων για τα μέτρα "εξυγίανσης" της Εθνικής Τράπεζας.

Στη συζήτηση, που ακολούθησε μετά την ομιλία του διοικητή της ΕΤΕ, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων τόνισαν την ανάγκη της διεύρυνσης και γενίκευσης των ιδιωτικοποιήσεων και αξίωσαν περαιτέρω διευκόλυνση στο θέμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα ζήτησαν από τις τράπεζες να δίνεται περισσότερη βαρύτητα σε επιχειρηματικά κριτήρια, παρά σε εμπράγματες εγγυήσεις, καθώς και μεγαλύτερη αποκέντρωση και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων. Ο Θ. Καρατζάς - που εκτός από διοικητής της ΕΤΕ είναι και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών - διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους ότι η επίτευξη αυτών των συνθηκών είναι επιδίωξη και των τραπεζών, ενώ ζήτησε και τη συνεργασία των επιχειρήσεων ώστε να βελτιωθεί η πίστη στις συναλλαγές και κατά συνέπεια να μειωθεί το κόστος των τραπεζών.

Επαγγελματοβιοτέχνες στον αγώνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ