ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Οι ομιλίες

Να λάμψει η αλήθεια

Του Γιώργη Μωραϊτη

Το κεφάλαιο ΔΣΕ, στη νεότερη ιστορία μας, κι από τις πιο ηρωικές, δραματικές, ματωμένες σελίδες της, είναι σχεδόν άγνωστο. Ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Παρ' όλο που πέρασε μισός αιώνας. Εκλεισε τραγικά, εκείνη η Μεγάλη Δεκαετία (1940 - '50). Περίοδος ανάτασης του έθνους, υπέροχων αγώνων, αμέτρητων θυσιών για τα μεγάλα ευγενικά ιδανικά του σύγχρονου ανθρώπου. Που έκανε την Ελλάδα να μεγαλουργήσει με το έπος της Αλβανίας και την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Και να καταβαραθρωθεί ύστερα, με την ιμπεριαλιστική Αγγλο - αμερικανική επέμβαση και τη "νίκη" της δοσίλογης Αρχουσας Τάξης, του Παλατιού και των πολιτικών εκπροσώπων τους στον Εμφύλιο. Αυτό το κεφάλαιο τώρα ανοίγει. Για να λάμψει η αλήθεια! Να πάνε στον "κάλαθο των αχρήστων" ψεύδη, συκοφαντίες για "συμμοριτισμό". Σκόπιμες παραποιήσεις, στείρος αντικομμουνισμός...

Κύρια αιτία του "κακού" ήταν η ξένη εξάρτηση. Στις δοσμένες συνθήκες συγκεκριμενοποιημένη με την ένοπλη επέμβαση των Αγγλων το Δεκέμβρη του '44 και με το Δόγμα Τρούμαν των Αμερικάνων το '47...

Σήμερα, όπως διαπίστωσε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, "δυναμώνουν οι σχέσεις υποταγής και εξάρτησης στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ". Το πολυπλόκαμο τέρας (που φέρει την "κωδική" ονομασία "Μάαστριχτ - Πολυεθνικό Κεφάλαιο - Νέα Τάξη"), σαν άλλη Λερναία Υδρα πάει να μας στραγγαλίσει. Το ζούμε αυτές τις μέρες στον υπέροχο αγώνα των εργατών, των καθηγητών, στα "μπλόκα" των αγροτών! Οπου οργιάζει η σοσιαλ - σημιτική βία και αυθαιρεσία! Δικαιώνεται απ' τον Υπουργό Δικαιοσύνης το "Ιδιώνυμο" του Βενιζέλου και ο ΑΝ 509. Μπαίνουν σε εφαρμογή διατάγματα της χούντας! Κάνει θραύση η επίσημη δολιοφθορά!..

Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν σκληρός, άνισος, υπεράνθρωπος, που θυμίζει Δαβίδ και Γολιάθ! Ολόκληρη η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ είχε πέσει επάνω μας. Εφτασε στη μέγιστη υπερένταση όλων των σωματικών και ψυχικών μας δυνάμεων αντοχής. Αλλά ήταν αγώνας δίκαιος και ηθικά δικαιωμένος"..

Η γυναίκα στο ΔΣΕ

Της Χρυσούλας Γκόγκογλου

Στον τρίχρονο ηρωικό και άνισο αγώνα του ΔΣΕ που ήταν συνέχεια της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης για τη λευτεριά την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία, πήραν δραστήριο μέρος και οι γυναίκες.

Συμμετείχαν με αποφασιστικότητα και λεβεντιά σ' όλες τις μορφές του αγώνα κι έδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό μαχητικότητα και αυτοθυσία.

Για μια άλλη φορά, η αγωνιστική παράδοση της Ελληνίδας, που αρχίζει από την επανάσταση του '21,συνεχίζεται και στους κατοπινούς εθνικούς και λαϊκούς αγώνες.

Η Ελληνίδα γυναίκα συνειδητοποιεί τις ευθύνες της, το ρόλο της στις νέες συνθήκες, παραμερίζει τις προλήψεις, σπάει τα δεσμά της και μαζικά παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Η ΠΕΕΑ (κυβέρνηση) εκτίμησε αυτή την προσφορά της και με το ψήφισμα των Κορυσχάδων ανακήρυξε τη γυναίκα ισότιμο με τον άντρα πολίτη του κράτους και της έδωσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Για πρώτη φορά η γυναίκα απέκτησε ισοτιμία. Ας σημειωθεί ότι το ΚΚΕ από την ίδρυσή του πήρε θέση για τη γυναίκα στο πρόγραμμά του.

Στο ΔΣΕ η γυναικεία συμμετοχή είχε τη δική της εξελιχτική πορεία. Αρχισε από ένα σχετικά μικρό ποσοστό το 1948 γύρω στο 12-15% στα μάχιμα τμήματα, για να φτάσει το 1949 στα 30 και 35%.

Το 1948 με τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάχες του Γράμμου που κράτησαν 70 μέρες και που αναμετρήθηκαν οι δυνάμεις του ΔΣΕ με τις 10πλάσιες δυνάμεις του μοναρχικού στρατού στην κόλαση της φωτιάς, οι μαχήτριες επιβλήθηκαν με τη μαχητικότητά τους, τον ηρωισμό τους, την προσαρμοστικότητά τους στις συνθήκες του πολέμου. Για πρώτη φορά η γυναίκα στη χώρα μας μαζικά συμμετέχει στον πόλεμο.

Απειρα τα παραδείγματα ενός ηρωικού πνεύματος από χιλιάδες μαχήτριες. Αναδείχτηκαν μέσα στη σκληρή μάχη, Διοικητές διμοιριών, Πολιτικοί Επίτροποι λόχων, Τάγματος και ηρωίδες με μετάλλια και παράσημα. Η Ιωαννίδου Ελευθερία, η Θεανώ Πάτσιου, η Κατίνα Ανδρεοπούλου (Τσβέτα), η μικρή Χρυσούλα Κεραμίδου, η Δόσα Γιαννούλα.

Η ανάπτυξη του μαζικού γυναικείου κινήματος στο βουνό, στην παράνομη δουλιά, στις ελεύθερες περιοχές, οδήγησε στην ίδρυση της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών.

Στην Α Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ που έγινε τον Μάρτη του 1949 στον Γράμμο, έφτασαν αντιπρόσωποι απ' όλη την Ελλάδα. Οχι μόνο αντάρτισσες, αλλά και αγωνίστριες από κατεχόμενες πόλεις και χωριά (εργάτριες, αγρότισσες, υπάλληλοι, νοικοκυρές). Ηρθαν αντιπρόσωποι από την ΕΣΣΔ, τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες και από τη Γαλλία, Ιταλία κλπ. και εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας.

Σήμερα, η γυναίκα παίρνει μέρος στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, των εκπαιδευτικών, των υπαλλήλων κ.ά. Ενώνει τις δυνάμεις της στο μεγάλο λαϊκοδημοκρατικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης, που διαμορφώνεται, ενάντια στο Μάαστριχτ και τις συνέπειες του στην ΕΕ στο ΝΑΤΟ.

Για την ακεραιότητα της χώρας μας, και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, για την Εθνική Ανεξαρτησία.

Συμπαράσταση στους αγώνες των εργαζομένων

Οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που αγωνίζονται για την ηθική και υλική αποκατάστασή τους και οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται από τα προβλήματά τους που παραμένουν άλυτα, παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, εντάσσουν τον αγώνα τους μέσα στους αγώνες των αγροτών, των εκπαιδευτικών, των ναυτεργατών, των οικοδόμων και όλων των εργατών του χεριού και του μυαλού.

Συμπαραστέκονται σε όλους αυτούς που έχουν μετατρέψει τους δρόμους των πόλεων και επαρχιών σε μετερίζια διεκδίκησης σωστής αμοιβής του πνευματικού και σωματικού τους μόχθου.

Καταγγέλλουν και καταδικάζουν τα κυβερνητικά φραγγέλια και ρόπαλα.

Καταδικάζουν την κυβερνητική τρομοκρατία και τις χυδαιολογίες του Γιαννόπουλου και Τζουμάκα, τη δικαστική τρομοκρατία και τις κατά παραγγελία καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον των συνδικαλιζομένων.

Αποδοκιμάζουν την τυφλή υπακοή της κυβέρνησης στις εντολές του Μάαστριχτ και των άλλων οργάνων της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, που για να τις εφαρμόσει η κυβέρνηση, έχει επιβάλει τη μονόπλευρη λιτότητα και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους εργαζόμενους.

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει όσους αγωνίζονται για την επίλυση των προβλημάτων τους, με αναλγησία και υπεροψία, αλλά να αντιμετωπίσει με κατανόηση τα προβλήματά τους και να πάψει να τους εμφανίζει ως υποκινούμενους από το ΚΚΕ.

  • Επίσης, πολλά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ με ανακοινώσεις τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας μας και καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση της κυβέρνησης, για τη μη επίλυση των προβλημάτων, τη συκοφάντηση των αγώνων, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τη χρήση βίας.

Ακόμα, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης διαμαρτύρονται έντονα για τη μη επίλυση των καθαρά αντιστασιακών προβλημάτων τους, που χρονίζουν από το 1985, θεωρούμενοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ πραγματοποιεί σήμερα στις 9 μμ,τη χρονιάτικη συνεστίασή του, στην οικογενειακή ταβέρνα ΡΟΖΥ, στον περιφερειακό της Μάνδρας.
  • Το Παράρτημα ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (Λούτσα) πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή του σήμερα στις 8.30 μμ στο κέντρο "Μιτεράν".

Την Κυριακή 16 - 2 - 97 τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, κόβουν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.

  • ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ στις 11 πμ,στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ (πρώην "Κουκλάκι", Κρήτης και Θεμιστοκλέους). Ταυτόχρονα θα γιορταστούν οι επέτειοι για τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.
  • Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ στις 11 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Τρυπιά 45). Θα απονεμηθούν και τα μετάλλια για τα 50χρονα του ΔΣΕ.
  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ στις 11 πμ,στα γραφεία του.
  • ΚΗΦΙΣΙΑΣ και η Επιτροπή Ειρήνης στις 10.30 πμ,στην αίθουσα τουΔημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς.
Μνημόσυνο
  • Το Παράρτημα ΚΟΛΩΝΟΥ την Κυριακή 16 - 2 - 97 στις 10 πμ τελεί μνημόσυνο, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Ακαδημία Πλάτωνος), για τους ΕΠΟΝίτες της περιοχής που εκτελέστηκαν το Φλεβάρη του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Κειμενολεζάντα

Από τη γιορταστική εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Παραρτήματος ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ, που έγινε πρόσφατα στην ΠΕΜΕΝ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αγωνίστρια Ειρήνη Στεφανάτου, που πέθανε τον περασμένο μήνα και γέμισε λύπη όλους τους συντρόφους που τη γνώρισαν και δούλεψαν μαζί της. Επί 15 χρόνια υπήρξε Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος και δούλεψε συνέχεια και ακούραστα, αφιερώνοντας όλο της το χρόνο και όλες της τις δυνάμεις.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση από το ΚΣ της ΠΕΑΕΑ ο Δ. Καρδάσης και αντιπρόσωποι από τα Παραρτήματα Κερατσινίου και Δραπετσώνας, από το ΚΚΕ οι Τζατζάνης Αλέκος και Στέλιος Κριεζής.Επίσης, η αγωνίστρια Μπέττυ Αμπατιέλου και εκπρόσωποι μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Γιάννη Σαπουντζόγλου, στην οποία αναφέρθηκε στις δυσκολίες, αλλά και τους αγώνες, που είχε ο χρόνος που έφυγε και τους κληροδότησε στον νέο που ήρθε.

(Φωτογραφία Γ. Λιονάκης)

Τιμή και δόξα στο ΔΣΕ

Από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κηφισιάς

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, οι Κομματικές Οργανώσεις Κηφισιάς και Ερυθραίας, τίμησαν πανηγυρικά την Κυριακή (9-2-97, το πρωί), τα 50χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η αίθουσα, κατάλληλα στολισμένη με μεγάλα πορτρέτα του Λένιν, του Γκόρκι, του Στάλιν και πίνακες περιοδεύουσας έκθεσης, καθώς και με ταμπλό φωτογραφιών από την Αντίσταση και το ΔΣΕ, ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Ερυθραίας κ. Βασιλική Ταμβάκη, ο πρώην Δήμαρχος Ερυθραίας Δ. Κατσιάνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κηφισιάς Μ. Κουρμαδιάς και Φρ. Νηστικάκης και Ερυθραίας Ηλ. Σφαντός, ο Γραμματέας της ΕΑ Β Αχτίδας Π. Τασιούδας, πολλοί αντιστασιακοί και νέοι.

Ανοιξε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό η Μαιρήνη Στεφανίδου, γραμματέας της ΚΟ Κηφισιάς. Υστερα δόθηκε ο λόγος στον Γιώργη Μωραϊτη, που ήταν κύριος ομιλητής. Ακολούθησε η ομιλία της Χρυσούλας Γκόγκογλου, που αναφέρθηκε ειδικά στο ρόλο των γυναικών, στελεχών και μαχητριών του ΔΣΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο παλαίμαχος αντιστασιακός Αντώνης Βρατσάνος, αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ και διοικητής της Σχολής Σαμποτέρ του Γενικού Αρχηγείου. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών. Απάγγειλε ο λογοτέχνης Βασίλης Λιόγκαρης. Στο τέλος, απονεμήθηκαν σε συμπολίτες αντάρτες του ΔΣΕ, αναμνηστικά μετάλλια.

Και η ωραία αυτή εκδήλωση έκλεισε με αντιστασιακά τραγούδια από τη Χορωδία της ΠΕΑΕΑ. (Φωτογραφία Γ. Λιονάκη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ