ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο φαύλος κύκλος της βίας

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Ν. Φιλαδέλφεια απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η βία αποτελεί ενδημικό φαινόμενο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα μεγάλα συμφέροντα και οι ευθύνες πολιτείας και παραγόντων

Ελληνικό γήπεδο: Βία - ποδόσφαιρο. Σημειώσατε 1. Για νιοστή φορά στην... αναμέτρηση αυτή ο φιλοξενούμενος (όπως έχει καταντήσει) δεν έχει καμιά ελπίδα. Αν λοιπόν κάποιος καλούνταν να προβλέψει το αποτέλεσμα, θα είχε ένα ακλόνητο στάνταρ και θα ποντάριζε τα λεφτά του εκ του ασφαλούς. Πώς θα μπορούσε να συμβεί άλλωστε κάτι διαφορετικό, αφού "το (εκάστοτε) ντέρμπι είναι στημένο, από πριν ξεπουλημένο και συ πνίγεσαι σε δίχρωμα κασκόλ".

Στο ίδιο έργο θεατές...

Αφορμή για τις σκέψεις που κατατίθενται σήμερα αποτέλεσε το παιχνίδι ΑΕΚ- Ολυμπιακού. Θα ήταν όμως τουλάχιστον υποκριτής όποιος εξαντλούσε το ενδιαφέρον, αλλά και τις παρατηρήσεις του στα δρώμενα του "Ν. Γκούμας". Θα έβλεπε, μάλλον εσκεμμένα, το δέντρο και θα έχανε το δάσος. Γιατί το γήπεδο ήταν ή θα είναι επίσης η Τούμπα, το Καραϊσκάκη, το Χαριλάου, το Ηράκλειο, η Νίκαια, το "Ελ Πάσο", η Ηλιούπολη, το Αιγάλεω, το Περιστέρι κλπ.

"Στο ίδιο έργο θεατές" βρισκόμαστε σχεδόν κάθε Κυριακή ή Τετάρτη για πολλά χρόνια. Αν άλλαζαν ονόματα, ημερομηνίες και τοποθεσίες, τότε τα ρεπορτάζ του χτες θα ήταν επίκαιρα σήμερα ή αύριο. Γιατί εν γένει τα γεγονότα και ιδίως η νοοτροπία παραμένουν. Οι ίδιοι παράγοντες, οι ελλιπείς διαιτητές, τα ακατάλληλα γήπεδα, οι συνειδητά "στρουθοκαμηλίζοντες" άρα ανίκανοι διοικούντες, οι κανονισμοί που συντάσσονται για να καταστρατηγούνται. "Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν", θυσιαζόμενα στο βωμό ποικίλων συμφερόντων.

Το κείμενο αυτό δε φιλοδοξεί να... ανακαλύψει την Αμερική. Τα περισσότερα είναι γνωστά στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ". Εντέχνως όμως κάποιοι τα ξεχνούν και αρκούνται σε βαρύγδουπα λόγια, βαθυστόχαστες αναφορές, κροκοδείλια δάκρυα και εκ των υστέρων φιλολογικές συζητήσεις. Τοποθετούνται ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Είναι λοιπόν υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στους εκάστοτε πρώτους αγώνες ή τους επαναληπτικούς.

Μια αποκαλυπτική συζήτηση στην ΕΠΟ

Οσοι παρατήρησαν πως "το ψάρι βρομάει απ' το κεφάλι" δεν έπεσαν έξω. Πέμπτη μεσημέρι, στο ΔΣ της ΕΠΟ, η οποία βαυκαλίζεται πως είναι η ανώτατη αρχή του ποδοσφαίρου και στη συγκεκριμένη περίπτωση (Κύπελλο) είναι διοργανώτρια. Οι δημοσιογράφοι ρωτούν σύμβουλο, γνωστότατο για τη σύνδεσή του με τον Ολυμπιακό, τι πρόκειται να συμβεί. "Εμείς είμαστε άντρες και δε λέμε τίποτα. Υπάρχει όμως και ο επαναληπτικός μην το ξεχνάτε", η απάντηση. Η φυσιολογική απορία των εκπροσώπων του Τύπου για παρέμβαση - διαμαρτυρία επιφέρει τη διαφωτιστική απάντηση: "Χαζοί είμαστε; Μετά τον επαναληπτικό εντάξει"...

Η συνεδρίαση πλησίαζε προς το τέλος της και ο σύμβουλος της ΕΠΟ, Σ. Θεωδορίδης, έθεσε θέμα εκτός ημερησίας διάταξης: "Με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σ. Κόκκαλης και μου ζήτησε να καταγγείλω τα όσα έγιναν στη Φιλαδέλφεια. Ο Ολυμπιακός δε φέρει καμιά ευθύνη για ό,τι γίνει στον επαναληπτικό, αφού δεν μπορεί να συγκρατήσει τον κόσμο του", ήταν η εισαγωγή. Στη συνέχεια μίλησε για "τρομοκρατία που έχει γίνει επιστήμη" στην ΑΕΚ και άλλα.

Η τοποθέτηση των Μουρίκη, Τσατσαρίδη: "να γίνει επιτέλους συζήτηση σε βάθος, ώστε να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα, ν' αναδειχτούν οι πραγματικές αιτίες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όπου και αν βρίσκονται" αποδείχτηκε μάταιη, όπως και στο παρελθόν. Κάποιοι μίλησαν για "οργανωτικές τσαπατσουλιές" και απόρησαν πώς βρέθηκαν τόσοι άσχετοι στο γήπεδο. Η άποψη του προέδρου, Κ. Τριβέλλα, που αρνιόταν τη συζήτηση, είναι μνημειώδης: "Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα, δεν είναι σωστό να συζητήσουμε εμείς εδώ. Θα είναι σαν να τα καπελώνουμε. Υπάρχει απόφαση του σώματος να μην ασχολείται με το τι συμβαίνει στο κάθε γήπεδο. Αν μιλήσουμε για μέτρα στον επαναληπτικό θα είναι σαν να λέμε πως αν έγιναν όσα καταγγέλλονται καλώς έγιναν, αν συμβεί οτιδήποτε στον επαναληπτικό, Ολυμπιακέ θα σου κόψουμε τον κ..."!!!

Οι επώνυμοι χούλιγκανς

Τέτοιες "λογικές" είναι που δημιούργησαν έναν φαύλο κύκλο και κυριάρχησε η νοοτροπία των αντιποίνων. Το επίκαιρο επισκίαζε το παρελθόν και έμεναν ανοιχτοί λογαριασμοί. Λ.χ. ποιος ξεχνάει, εκτός αν το θέλει, τον αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ; Κομμάτια από τσιμέντο, τραυματισμοί και άλλα. Οι σημερινοί πρωταγωνιστές ίδιοι, αλλά σε αντίθετους ρόλους. Είχε προηγηθεί κάτι άλλο από την ανάποδη και πάει λέγοντας. Ο γρίφος με την κότα και το αυγό...

Πολλοί βρίσκουν την εύκολη λύση, ρίχνοντας όλα τα βάρη στους "αλήτες της εξέδρας". Πόσο αληθινό είναι αυτό; Την Τετάρτη ο επόπτης κάνει λάθος υπόδειξη. "Επώνυμοι κύριοι" της γηπεδούχου τον παίρνουν... καροτσάκι. Οταν αργότερα οι οπαδοί τον... ραίνουν με διάφορα αντικείμενα, οι ίδιοι προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα!!

Σε αγώνα στο ΟΑΚΑ ο πρόεδρος των γηπεδούχων σε χρόνο DT έφτασε στον επόπτη για να... τον ρωτήσει μήπως χρειάζεται κανένα αναψυκτικό! Πριν από κάποιους μήνες η ΠΑΕ ΠΑΟ ζήτησε να δοθεί το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό με Προεδρικό Διάταγμα. Η βαζελίνη στους πάγκους, οι "επιστήμονες" κατά τον Αργ. Σαλιαρέλη κλπ. Τα γεγονότα αυτά είναι ενδεικτικά. Θα μπορούσε κάποιος να γεμίσει βιβλίο με ανάλογα περιστατικά.

Η ασυλία των μεγάλων

Το θέμα είναι πως συμβαίνουν χωρίς συνέπειες. Οι περιβόητοι κανονισμοί θυμίζουν τον ιστό της αράχνης. Πιάνουν τους μικρούς, όχι τους μεγάλους. Ετσι, η ατιμωρησία δημιουργεί προηγούμενα. Για όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο την Τετάρτη (ο υπογράφων δεν ήταν παρών, άρα δεν τοποθετείται για τα δρώμενα στα ενδότερα, φυσούνα και αποδυτήρια) κανονικά η ΑΕΚ πρέπει να τιμωρηθεί. Αντικείμενα, τραυματισμός επόπτη κλπ. επισείουν ποινή αποκλεισμού της έδρας.

Πώς όμως θα την επιβάλλει ο αθλητικός δικαστής; Επίσης για το Κύπελλο στον αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός υπήρξαν τρεις διακοπές, τραυματισμός του επόπτη κλπ. Η τιμωρία ήταν πρόστιμο 500 χιλ. δρχ.!! Αν λοιπόν εφαρμοστεί τώρα ο κανονισμός θα υπάρξει κρίση με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να πώς η λογική του παραλόγου δημιουργεί το έδαφος για εκρήξεις και καταγγελίες, που αποτελούν τη δικαιολογία στη δράση κάποιων.

"Το τέλος του κατήφορου είναι ο πάτος" αφού τις περισσότερες φορές η επιλογή αυτής της διαδρομής είναι συνειδητή. Αρα οι πιθανότητες φρεναρίσματος και αναστροφής μάλλον ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας. Οσα συνέβησαν ή καταγγέλλονται πως έγιναν στη Ν. Φιλαδέλφεια δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Αποτελούν κρίκο μιας αλυσίδας που έχει αρχή η οποία χάνεται στο βάθος του χρόνου και τέλος στο... άπειρο.

Η φράση "ποδόσφαιρο ώρα μηδέν" και η λέξη "ντροπή" έχουν χάσει το νόημα και την αξία τους. Χιλιοχρησιμοποιημένα, κατάντησαν κενά γράμματα. Ενας αγώνας δεν είναι πλέον παιχνίδι, θέαμα, ψυχαγωγία. Είναι προάσπιση συμφερόντων που αντιστοιχούν σε μεγάλα χρηματικά ποσά, επίδειξη ισχύος που ξεπερνάει τα στενά γηπεδικά πλαίσια, ξεκαθάρισμα ποικίλων λογαριασμών. Η υλοποίηση όλων αυτών δεν αφήνει χώρο σε έννοιες όπως "αυτοσεβασμός" και "όρια". Να γιατί, υπό τις... ευλογίες πολιτείας, ΕΠΟ, ΕΠΑΕ, σωματειακών παραγόντων, ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταβάλλεται σε ρωμαϊκή αρένα.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΑΛΒΑΝΙΑ
Οι "πυραμίδες" παρέσυραν το ποδόσφαιρο

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Μαραντόνα με το οικονομικά σκάνδαλα των "πυραμίδων" που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την Αλβανία; Στη γειτονική χώρα που συγκλονίζεται από αιματηρές διαδηλώσεις και βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου, όλα μπορούν να συνδυαστούν.

Το οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε πριν 15 ημέρες και αποκάλυψε ότι χιλιάδες Αλβανοί έχασαν τις περιουσίες τους από παρατράπεζες που λειτουργούσαν με το σύστημα "πυραμίδα", δεν μπορούσε να μην επηρεάσει και τον αθλητισμό της χώρας.

Αλλωστε, με αυτή την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, πού καιρός για ποδόσφαιρο; Τα γήπεδα μοιάζουν στοιχειωμένα και παραμένουν κλειστά εδώ και δυο εβδομάδες περίπου. Παρ' όλα αυτά η σχέση του αλβανικού ποδοσφαίρου με τις "πυραμίδες" δεν εστιάζεται μόνο στο ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν αγώνες λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Μεγαλύτερο πρόβλημα που ίσως στο μέλλον αποδειχθεί ακόμη χειρότερο, είναι η σχέση που έχουν διάφοροι ποδοσφαιρικοί παράγοντες με τις παρατράπεζες.

Συγκεκριμένα το θέμα άρχισε να βγαίνει στο προσκήνιο όταν τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ήρθαν οι πρώτες αποκαλύψεις για τη σχέση των παρατραπεζών με το ποδόσφαιρο.

Η ιστορία όμως αρχίζει λίγο πιο πριν. Η αλβανική ομάδα Λούσνια είχε ταράξει τα νερά, όταν ο πρόεδρός της και ιδιοκτήτης της μιας εκ των πέντε παρατραπεζών, Πέλομπ Ξαφέρι, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, ανακοίνωσε την πρόσληψη του Μάριο Κέμπες ως προπονητή. Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν τεχνικός, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα ονόματα στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, θα συνέχιζε την καριέρα του σε μια ποδοσφαιρικά ανύπαρκτη χώρα. Τότε πολλοί τόνισαν ότι τα λεφτά του Ξαφέρι ήταν το δέλεαρ που οδήγησαν τον Κέμπες να δουλέψει στην Αλβανία. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Λούσνια ήταν η μοναδική αλβανική ομάδα που είχε καταφέρει να φέρει ξένους παίκτες. Οι Βραζιλιάνοι Ντε Σόουζα (είχε περάσει από τον Παναιγιάλειο) και Ντος Σάντος, μαζί με τον Νιγηριανό Λεονάρντο Νόζα ήταν αυτοί που με τον ερχομό τους έγραψαν ιστορία στο αλβανικό ποδόσφαιρο.

Τα μαύρα σύννεφα όμως, δεν άργησαν να εμφανιστούν. Τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και την κατάρρευση των παρατραπεζών, η Λούσνια ήταν το πρώτο θύμα στο χώρο του αθλητισμού.

Η παρατράπεζα του Ξαφέρι κατέρρευσε καιφανέρωσε τη σχέση της με τη Λούσνια. Οι εκκλήσεις του Μάριο Κέμπες προς τους πρώην συμπαίκτες του Ντιέγκο Μαραντόνα και Ντανιέλ Πασαρέλα για οικονομική βοήθεια σκιαγράφησαν την "ολέθρια σχέση". Δέκα ημέρες αργότερα ο Κέμπες διέψευσε τις δηλώσεις αυτές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά λίγοι ήταν εκείνοι που το πίστευαν αυτό. Αλλωστε, η φυγή των δυο Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Η "νέα τάξη πραγμάτων" που προσπάθησε να επιβάλει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αλβανίας η Λούσνια κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Κάτι ανάλογο με την προσπάθεια των ηγετών της γειτονικής χώρας να επιβάλουν την οικονομία της αγοράς στην πιο άγρια εκδοχή της, χωρίς να διακατέχονται από αναστολές και συναισθηματισμούς για το λαό.

Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Πήγε είδε και έφυγε από την Αλβανία ο Βραζιλιάνος Εντο

Πήγε, είδε και έφυγε από την Αλβανία ο Βραζιλιάνος Εντο

Τα πρόσωπα και τα χρώματα αλλάζουν. Η νοοτροπία, όμως, και οι ηθικοί αυτουργοί, δυστυχώς, όχι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ