Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Οι "πυραμίδες" παρέσυραν το ποδόσφαιρο

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Μαραντόνα με το οικονομικά σκάνδαλα των "πυραμίδων" που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την Αλβανία; Στη γειτονική χώρα που συγκλονίζεται από αιματηρές διαδηλώσεις και βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου, όλα μπορούν να συνδυαστούν.

Το οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε πριν 15 ημέρες και αποκάλυψε ότι χιλιάδες Αλβανοί έχασαν τις περιουσίες τους από παρατράπεζες που λειτουργούσαν με το σύστημα "πυραμίδα", δεν μπορούσε να μην επηρεάσει και τον αθλητισμό της χώρας.

Αλλωστε, με αυτή την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, πού καιρός για ποδόσφαιρο; Τα γήπεδα μοιάζουν στοιχειωμένα και παραμένουν κλειστά εδώ και δυο εβδομάδες περίπου. Παρ' όλα αυτά η σχέση του αλβανικού ποδοσφαίρου με τις "πυραμίδες" δεν εστιάζεται μόνο στο ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν αγώνες λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Μεγαλύτερο πρόβλημα που ίσως στο μέλλον αποδειχθεί ακόμη χειρότερο, είναι η σχέση που έχουν διάφοροι ποδοσφαιρικοί παράγοντες με τις παρατράπεζες.

Συγκεκριμένα το θέμα άρχισε να βγαίνει στο προσκήνιο όταν τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ήρθαν οι πρώτες αποκαλύψεις για τη σχέση των παρατραπεζών με το ποδόσφαιρο.

Η ιστορία όμως αρχίζει λίγο πιο πριν. Η αλβανική ομάδα Λούσνια είχε ταράξει τα νερά, όταν ο πρόεδρός της και ιδιοκτήτης της μιας εκ των πέντε παρατραπεζών, Πέλομπ Ξαφέρι, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, ανακοίνωσε την πρόσληψη του Μάριο Κέμπες ως προπονητή. Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν τεχνικός, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα ονόματα στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, θα συνέχιζε την καριέρα του σε μια ποδοσφαιρικά ανύπαρκτη χώρα. Τότε πολλοί τόνισαν ότι τα λεφτά του Ξαφέρι ήταν το δέλεαρ που οδήγησαν τον Κέμπες να δουλέψει στην Αλβανία. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Λούσνια ήταν η μοναδική αλβανική ομάδα που είχε καταφέρει να φέρει ξένους παίκτες. Οι Βραζιλιάνοι Ντε Σόουζα (είχε περάσει από τον Παναιγιάλειο) και Ντος Σάντος, μαζί με τον Νιγηριανό Λεονάρντο Νόζα ήταν αυτοί που με τον ερχομό τους έγραψαν ιστορία στο αλβανικό ποδόσφαιρο.

Τα μαύρα σύννεφα όμως, δεν άργησαν να εμφανιστούν. Τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και την κατάρρευση των παρατραπεζών, η Λούσνια ήταν το πρώτο θύμα στο χώρο του αθλητισμού.

Η παρατράπεζα του Ξαφέρι κατέρρευσε καιφανέρωσε τη σχέση της με τη Λούσνια. Οι εκκλήσεις του Μάριο Κέμπες προς τους πρώην συμπαίκτες του Ντιέγκο Μαραντόνα και Ντανιέλ Πασαρέλα για οικονομική βοήθεια σκιαγράφησαν την "ολέθρια σχέση". Δέκα ημέρες αργότερα ο Κέμπες διέψευσε τις δηλώσεις αυτές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά λίγοι ήταν εκείνοι που το πίστευαν αυτό. Αλλωστε, η φυγή των δυο Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Η "νέα τάξη πραγμάτων" που προσπάθησε να επιβάλει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αλβανίας η Λούσνια κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Κάτι ανάλογο με την προσπάθεια των ηγετών της γειτονικής χώρας να επιβάλουν την οικονομία της αγοράς στην πιο άγρια εκδοχή της, χωρίς να διακατέχονται από αναστολές και συναισθηματισμούς για το λαό.

Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ