ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
σπ

Κίνδυνος διαμελισμού της Νέας Γιουγκοσλαβίας;

Η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο. Κοινή πεποίθηση είναι ότι η δημοτικότητα του Σέρβου Προέδρου έχει μειωθεί, από 31% το Νοέμβρη του 1996 σε 25% το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Οι δε ηγέτες της αντιπολίτευσης, Ντγίντγιτς και Ντράσκοβιτς, λαβαίνουν από 2 και 4% στους αντίστοιχους μήνες. Ο ακροδεξιός Σέσελι λαμβάνει 3 και 6% αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό της απάθειας στην οποία έχουν οδηγήσει το σερβικό λαό είναι ότι στην ερώτηση ποιον προτιμάτε, 28% απάντησε το Δεκέμβρη κανέναν. Σε παράλληλη δημοσκόπηση πρώτος σε δημοτικότητα είναι ο Μιλόσεβιτς με 45%, ενώ ακολουθεί ο Kostunica με 38%, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Η δημοσκόπηση έγινε από την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Blic" στο Βελιγράδι, τον καιρό που οι διαδηλώσεις των οπαδών της αντιπολίτευσης και των φοιτητών ήταν στο αποκορύφωμά τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός και ο χρόνος που βγήκε στη δημοσιότητα η δημοσκόπηση, τη στιγμή, δηλαδή, που όλος ο δυτικός Τύπος είχε στην ουσία ξεγράψει τον Μιλόσεβιτς. Το νέο ποιοτικά στοιχείο το τελευταίο διάστημα είναι ότι η αντιπολίτευση ζητά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τον εκδημοκρατισμό της χώρας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Στόχος που βρήκε συμπαραστάτες τόσο τον Πατριάρχη Παύλο, όσο και μέρος του στρατεύματος, το οποίο φαίνεται διασπασμένο. Το ζητούμενο και η αγωνία όλων είναι, ποιες θα είναι οι συνέπειες της κρίσης, αφού ίσως αυτή επεκταθεί σ' όλη τη Βαλκανική.

O "πονοκέφαλος" του Κοσσυφοπεδίου

Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι το Κοσσυφοπέδιο. Μια περιοχή με 90% Αλβανόφωνους, όπου τα τελευταία έξι χρόνια επικρατούσε μια επιφανειακή ηρεμία. Τελευταία, τα κρούσματα εθνικιστικής βίας εκατέρωθεν έχουν ενταθεί. Η Αλβανία διά στόματος Μπερίσα δηλώνει πως "το έθνος θα αντιδράσει ενωμένο σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης στο Κόσοβο". Επίσης, μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή λειτουργεί επίσημα σταθμός της CIA και ότι ο Ρουγκόβα συχνά - πυκνά συναντιέται με δυτικούς κύκλους, που επιθυμούν την αλλαγή του εδαφικού status quo. Προσωρινά ο Μιλόσεβιτς δείχνει να εκμεταλλεύεται το γεγονός, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για αποσταθεροποίηση, που δίνει την ευκαιρία στους Κοσοβάρους να δημιουργούν εντάσεις. Η μεταφορά της κρίσης στο Κόσοβο βολεύει τον Μιλόσεβιτς, αρκεί να γίνει σταδιακά και όχι απότομα, παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτό γιατί κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης αδειάζει την αντιπολίτευση με το επιχείρημα "της εθνικής ομοψυχίας" και αφ' ετέρου καθαρίζει εν τη γενέσει της τη νέα ανταρσία. Ομως, σε κάθε περίπτωση η περιοχή δεν προσφέρεται για πειράματα, γιατί μια πιθανή έκρηξη θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Ακόμη, οι σχέσεις Μαυροβουνίου και Σερβίας περνάνε σοβαρή δοκιμασία παρ' όλες τις κυβερνητικές διαψεύσεις. Χαρακτηριστικά, ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ντέντζις μιλά για "δημοκρατική αντιμετώπιση της επιθυμίας για ανεξαρτησία, εφόσον και όταν οι κάτοικοι το επιθυμούν". Ισως το τελευταίο σενάριο που κυκλοφορεί για προσπάθεια ανάληψης του προεδρικού θώκου με αυξημένες αρμοδιότητες από τον Μιλόσεβιτς και της πρωθυπουργίας από τον Μαυροβούνιο Μπουλάτοβιτς έχει σχέση με το κλείσιμο αυτού του επικίνδυνου ρήγματος. Πρόβλημα όμως φαίνεται να ανακύπτει και στη Βοϊβοντίνα. Οι κινήσεις για την απόκτηση της χαμένης από τον καιρό του πολέμου αυτονομίας έχουν πληθύνει τελευταία. Σενάρια και προοπτικές μάλλον δυσοίωνες για το μέλλον της χώρας.

Η αντιπολίτευση

Τα πράγματα, όμως, ούτε στην αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρα. Η διάσταση απόψεων είναι φανερή, τόσο στη βάση, όσο και στην κορυφή. Ο Ντράσκοβιτς, όντως ακραίος εθνικιστής, με τις κραυγές του για "χαμένες πατρίδες", δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Χαρακτηριστικό της πολιτικής του ημιμάθειας είναι ότι πρόσφατα αποκάλεσε βλάκες τους φοιτητές, χάνοντας σοβαρή επιρροή. Ο Ντγίντγιτς, σπουδαγμένος στη Γερμανία, μ' ανάλογη κουλτούρα, φαίνεται ότι είναι το ατού των Ευρωπαίων. Η πρόσφατη συνάντησή του με τον Κίνγκελ στη Βόννη, αλλά και η άρνησή του στην πρόσκληση Κλίντον για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, πιστοποιούν το γεγονός. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό και τον αποκαλεί πιόνι των Γερμανών, μια κατηγορία βαριά, αφού οι Σέρβοι φημίζονται για τα αντιγερμανικά τους αισθήματα. Η Πέσιτς, τρίτη στην παρέα, δεν ασκεί σοβαρή επιρροή. Ο δε πολιτικός της λόγος, φτωχός, βασίζεται στην άρνηση, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Οι φοιτητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις προσπάθειες ανατροπής του Μιλόσεβιτς. Με τη φαντασία και μαχητικότητα που τους διακρίνει κρατούν ζωντανές τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τώρα μάλιστα που απομαζικοποιούνται αισθητά αυτές του Ζάγιεντο. Το σημαντικό όμως είναι ότι στην πλειοψηφία τους δεν πιστεύουν στις ιδέες της αντιπολίτευσης. Απλά έχουν κουραστεί από τις διακηρύξεις περί σοσιαλισμού, όταν δίπλα τους βλέπουν τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και τη μαφία κράτος εν κράτει. Εξάλλου, να μην ξεχνάμε ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες. Αυτοί στην ουσία διαδηλώνουν ενάντια στον Μιλόσεβιτς, βλέποντας στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που υπέγραψε τη συνθήκη Ντέιτον. Συνθήκη που ήταν η αφορμή του ξεριζωμού τους από τις πατρογονικές τους εστίες. Είναι δηλαδή αντι-Αμερικανοί. Απλά πιάστηκαν από τις κούφιες εθνικιστικές διακηρύξεις της αντιπολίτευσης, μη ξέροντας και αυτοί σε τι ελπίζουν.

Η κυβερνητική συμμαχία

Η κυβερνητική συμμαχία Μιλόσεβιτς και η κυβερνητική συμμαχία SPS - JUL η Nova Demokratija φαίνονται να τα έχουν χαμένα. Προφανώς δε μέτρησαν καλά το μπόι τους. Ξεχνάνε ότι πλέον οι συνθήκες άλλαξαν και ότι η εποχή του πολέμου, που ο κόσμος είχε συσπειρωθεί μπρος στον "κοινό εχθρό", πέρασε. Τώρα ο λαός αυτό που απαιτεί είναι οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, κάτι που δε βλέπει να γίνεται. Οι κινήσεις τακτικής της κυβέρνησης δεν απέδωσαν όσο έλπιζαν. Η αναγνώριση των επαρχιακών δήμων, η μείωση της τιμής του ρεύματος και μιας σειράς άλλων καταναλωτικών προϊόντων δεν ήταν αρκετά για να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες. Αλλά ούτε και οι υποσχέσεις του Μιλόσεβιτς για χρονιά μεταρρυθμίσεων και γρήγορης μετάβασης στην οικονομία της αγοράς, με τις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων, δε φαίνεται να ανακόπτει το κύμα των διαδηλώσεων. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι οικονομικοί κύκλοι του Βελιγραδίου αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια των διακηρύξεων. Αυτό γιατί μια σειρά πρωτοκλασάτα στελέχη και υπουργοί της κυβερνητικής συμμαχίας κατέχουν διευθυντικές θέσεις στις κρατικές επιχειρήσεις και φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλιά τους. Από κοντά έρχονται και οι απειλές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σήμερα η Γιουγκοσλαβία χρειάζεται 600 εκατομμύρια δολάρια για αποπληρωμή ενός ελάχιστου μέρους του εμπορικού της χρέους και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για μερική αποκατάσταση των συνεπειών του πολέμου. Το ΔΝΤ αρνείται την καταβολή των πιστώσεων αυτών με τη δικαιολογία του αργού ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων. Πάντως ο Μιλόσεβιτς φαίνεται να υποχωρεί μπρος στις απειλές. Ηδη πριν τα Χριστούγεννα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νίκολα Σαϊνοβιτς, συναντήθηκε με στελέχη της επενδυτικής τράπεζας "Wasserstein - Parella and Company", με τα οποία συζήτησε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης σημαντικών βιομηχανιών, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο ξένος παράγοντας

Οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών είναι ευκρινείς ως προς τη στρατηγική τους, που είναι η συνέχιση της κρίσης στην περιοχή για ίδιον όφελος. Οι Αμερικανοί πιέζουν για τις ισορροπίες. Από τη μια βλέπουν τον Μιλόσεβιτς ως εγγυητή της Συνθήκης του Ντέιτον και τον άνθρωπο που μετεξέλιξε το πρώην ΚΚ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Από την άλλη, όμως, διαισθανόμενοι ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων στο εσωτερικό αλλάζουν γοργά, είναι ρευστοί, προσπαθούν σταδιακά να προσεταιριστούν και την αντιπολίτευση, ανησυχώντας για τις εθνικιστικές κραυγές της. Αλλωστε, δεν ήταν τυχαία η πρόσκληση Ντγίντγιτς στις ΗΠΑ. Ακόμη, φοβούνται τις δηλώσεις των βετεράνων - εθελοντών του πολέμου για τρομοκρατικές ενέργειες στο Κόσοβο, που ίσως τινάξουν στον αέρα τη Συμφωνία του Ντέιτον. Από την άλλη, οι Γερμανοί ευθύς εξαρχής ήθελαν την πτώση της κυβέρνησης. Αυτό γιατί κατανοούν ότι οι Αμερικανοί έστω και με το πιστόλι στον κρόταφο έχουν εντάξει τη Σερβία σε χώρο της δικής του επιρροής. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται μάλλον και η επίσκεψη Πάγκαλου. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που διατηρεί άριστες σχέσεις με το SPS. Αυτή του την επιρροή τη χρησιμοποιεί στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων. Διεξάγεται δηλαδή ένας ενδοϊμπεριαλιστικός πόλεμος με θύμα το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Τελειώνοντας θα τονίσουμε ότι στην παρούσα φάση οι ιμπεριαλιστές επεξεργάζονται και εφαρμόζουν τα σενάριά τους για τη μετα-Μιλόσεβιτς εποχή.

Φώτης - Αγγελος ΜΠΕΛΕΡΗΣ

Ο νέος γερμανικός μιλιταρισμός

Ο πρώην γενικός επιθεωρητής των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νόιμαν, επανειλημμένα τόνιζε ότι "οι στρατιώτες θα πρέπει να εξοικειωθούν με το θάνατο...". Στρατηγοί, λοιπόν, σαν αυτόν, έχουν κάνει το παν, προκειμένου η αποστολή γερμανικών στρατευμάτων να χαρακτηρίζεται σαν "ανθρωπιστική βοήθεια ή σαν αγωνιστικό καθήκον... ". Κάτι τέτοιο, όμως, αρχικά, είχε αμφισβητηθεί από τον υπουργό Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, ενώ είχε γίνει αποδεκτό από τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης. Ετσι, με τον τρόπο αυτό "άφηνε έκθετο τον υπουργό στη βροχή...".

Ακριβώς αυτό εκφράζεται στις "Πολιτικές Κατευθυντήριες Γραμμές", οι οποίες, όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, δεν αποφασίζονται από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά πρόκειται για ένα Πρόγραμμα, που καταρτίζουν οι ίδιοι οι στρατηγοί και αποτελεί την κύρια κατευθυντήρια γραμμή για τους στρατιωτικούς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στο Πρόγραμμα αυτό δεν αναφέρεται απολύτως τίποτα σχετικά με την παρεμπόδιση δολοφονίας των λαών, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τα ανθρωπιστικά καθήκοντα. Αντί για όλα αυτά, πρόκειται για ένα ντοκουμέντο, με εμφανείς τις επιθετικές ιμπεριαλιστικές προθέσεις: "Προληπτικές ενέργειες, ματαίωση και τερματισμό κρίσεων και αντιπαραθέσεων, οι οποίες θα ήταν δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα στη Γερμανία. Ολα αυτά θα πρέπει να τα πράξουν τα στρατεύματα. Επίσης, κύρια φροντίδα τους θα είναι η κανονική λειτουργία του ελεύθερου εμπορίου, η ανεμπόδιστη είσοδος στις αγορές και σε πρώτες ύλες σ' ολόκληρο τον κόσμο...".

Σύμφωνα με το Νόιμαν, ο οποίος έχει προαχθεί σε ανώτατο στρατηγό του ΝΑΤΟ, καθήκον των γερμανικών στρατευμάτων είναι "ν' αγωνίζονται για τα γερμανικά συμφέροντα". Κατά το στρατηγό, "στον σημερινό κόσμο υπάρχουν δυο νομίσματα: Η οικονομική ισχύς και τα στρατιωτικά μέσα, διά των οποίων αυτή επιβάλλεται... " Σχετικά αναφέρουμε δυο παραδείγματα:

ΠΡΩΤΟΝ: Οταν το 1991 άρχιζαν οι πρώτες ένοπλες συγκρούσεις στη Γιουγκοσλαβία, στην πόλη Φιρστενφέλντμπρουκ είχε πραγματοποιηθεί μια κοινή σύσκεψη των Συλλόγων Γερμανών Επιχειρηματιών και των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου είχε μιλήσει ο τότε υπουργός Αμυνας, Ρούπερτ Σιόλτς. Σχετικά με την ομιλία του αυτή ποτέ δεν είχε κάτι δημοσιευτεί. Τώρα, όμως, που το σχετικό πρωτόκολλο βρίσκεται στη σύνταξη της γνωστής γερμανικής εφημερίδας "Νόιες Ντόιτσλαντ", μαθαίνουμε ότι τότε στην ομιλία του αυτή ο Γερμανός υπουργός Αμυνας εξέφραζε τις παρακάτω απόψεις: "Πιστεύουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τις συνέπειες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή τη στιγμή όμως μας απασχολούν άλλοι τομείς, προκειμένου να ξεπεράσουμε ακόμα και συνέπειες του Α Παγκόσμιου Πολέμου. Η Γιουγκοσλαβία, σαν επακόλουθο του Α Παγκόσμιου Πολέμου, είναι ένα τεχνητό δημιούργημα που δε συνάδει με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Αυτό σημαίνει ότι η Κροατία και η Σλοβενία θα πρέπει ν' αναγνωριστούν αμέσως. Αν γίνει μια τέτοια αναγνώριση, τότε σχετικά με τη γιουγκοσλαβική κρίση δε θα πρόκειται πλέον για ένα εσωτερικό πρόβλημα της Γιουγκοσλαβίας, στο οποίο από διεθνή άποψη δε θα επιτρεπόταν να πραγματοποιηθεί μια επέμβαση".

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Το 1995 η μεγάλης κυκλοφορίας δυτικογερμανική εφημερίδα "Φραγκφούρτερ Ρουντσιάου" είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι ο νέος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Μπάγκερ Ράμπους εκπαιδευόταν, προκειμένου ν' αναλάβει τη διοίκηση των γερμανικών στρατευμάτων, τα οποία προορίζονταν για επεμβάσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο. Και για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επέμβαση, δεν έμπαινε καθόλου το ζήτημα, αν θα έπρεπε να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Στο μεταξύ, όμως, και ο σημερινός υπουργός, Φόλκερ Ρίε, έχει τονίσει ακόμα μια φορά ότι δε σκέφτεται να ρωτήσει το Κοινοβούλιο αν τα στρατεύματα αυτά, που στο χρονικό αυτό διάστημα εκπαιδεύονται στο Καρλ - Βίρτερμπεργκ, πρόκειται ν' αναλάβουν δράση...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

Από την πρόσφατη συνάντηση του Ζ. Σιράκ με τον Μπ. Γιέλτσιν

Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης συνεχίζονται, αν και με μικρότερη συμμετοχή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ