ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αγώνας μέχρι τη νίκη

Χαιρετισμό στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που δυναμικά συνεχίζουν να δίνουν το καλύτερο μάθημα, το μάθημα του αγώνα, απευθύνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) με ανακοίνωσή της, μέσα από την οποία δίνει και την καλύτερη απάντηση στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΔΕΕ:

"Η ΔΕΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες συναδέλφους που με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία διαρκείας, στα συλλαλητήρια δίνουν έμπρακτα το καλύτερο μάθημα του αγώνα, αλλά και την καλύτερη απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό.Χαιρετίζει τους χιλιάδες συναδέλφους που, όλοι μαζί μέσα στους δρόμους του αγώνα, καθημερινά κουρελιάζουν τις "εκσυγχρονιστικές" θεωρίες συναίνεσης στο ραγιαδισμό, στον ψευτοεκσυγχρονισμό, στην υποταγή και στην εξαθλίωση του εκπαιδευτικού και της δημόσιας παιδείας.

Η κυβέρνηση βλέποντας να καταρρίπτονται και να ποδοπατούνται αυτές οι θεωρίες - τα ήπια ιδεολογικά όπλα της - αφήνει το "ευαγγέλιο" και πιάνει το φραγγέλιο του εκβιασμού και των τελεσιγράφων,"Η παίρνετε τα ψίχουλα της ντροπής και της υποταγής των 3.600 δραχμών μηνιαίως και παρατάτε την απεργία ή τα παίρνω και αυτά πίσω", διαμηνύει ο υπουργός Παιδείας.

Οταν όμως είδε ότι αυτός ο εκβιασμός πείσμωσε και δυνάμωσε το χείμαρρο της απεργίας, έντρομος έκανε πίσω και τώρα ποντάρει στον "κοινωνικό αυτοματισμό". Ετσι τώρα κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξαπατήσει την κοινή γνώμη και να τη στρέψει ενάντια στον αγώνα μας, παρουσιάζοντάς της το μαύρο ως άσπρο, δημοσιεύοντας πίνακες που με τρυκ και αλχημείες εμφανίζουν γενναίες αυξήσεις στις μισθούς μας από το νέο μισθολόγιο.

Ομως αυτό το μεγάλο ψέμα έχει πολύ κοντά ποδάρια όπως φαίνεται όχι μόνο από τον παρακάτω πίνακα, αλλά κύρια από το πρόβλημα επιβίωσης και ηθικής καταρράκωσης που μας επιφυλάσσει και αυτό το μισθολόγιο της μόνιμης λιτότητας και της χειραγώγησης συνειδήσεων.

Και αυτή η επιχείρηση εξαπάτησης που προωθεί η κυβέρνηση με τους ποικίλους μηχανισμούς της, καθώς και με τους ελάχιστους αγύρτες συνδικαλιστές της, εφιάλτες μέσα στο κίνημα, δε θα περάσει.

Ολοι εμείς που δε συναινούμε στο "Λευκοβιβλικό" νέο μεσαιωνικό μισθολόγιο της διαρκούς λιτότητας, του αυταρχισμού και του διασυρμού της αξιοπρέπειας μας,όλοι εμείς που είπαμε "όχι" στην παγίδα και στη θηλιά του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου της υποταγής, όλοι εμείς που δίνουμε το μεγάλο αγώνα για τους μεγάλους στόχους της διάσωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού, με τη δυναμική, αποφασιστική παρουσία μας σ' αυτή την απεργία διαρκείας, βροντοφωνάζουμε:

Τα κυβερνητικά φουσάτα δε μας τρομάζουν. Συνεχίζουμε, αντέχουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωσή μας, χωρίς μικροαστικούς παρορμητισμούς, ανάξιους του μεγάλου αγώνα μας. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Συνειδητοποιούμε ότι απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΕΕ και στα πολιτικά και συνδικαλιστικά ανδρείκελά τους, είναι άμεση, πρώτιστη ανάγκη η σύμπηξη του δικού μας πανεκπαιδευτικού μετώπου μέσα στο ενιαίο μέτωπο των αγώνων όλων των εργαζομένων. Το μέτωπο και ο αγώνας είναι ο δικός μας μονόδρομος απέναντι στον ευρωενωσιακό αντιλαϊκό κυβερνητικό μονόδρομο. Με αυτό το μονόδρομο θα κατακτήσουμε τους στόχους μας και του σήμερα, αλλά και με αυτό το μονόδρομο θα αντιταχτούμε αποτελεσματικά και στα νέα κυβερνητικά σχέδια για άρση της μονιμότητας, για νέο αντιασφαλιστικό σύστημα που θα σαρώσει ό,τι κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά μας έχουν απομείνει.

Με το μονόδρομο του μετώπου και του αγώνα διεκδικούμε και θα κατακτήσουμε:

  • Ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Εξαίρεση της δημόσιας Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας από τους νόμους 2218 και 2240/94 της ΝΑ. ΟΧΙ στα μέτρα Αρσένη για τους νέους φραγμούς στη μόρφωση και υποβάθμιση σχολείων - Πανεπιστημίων.
  • Να δοθεί το 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία
  • Οικονομική και μορφωτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα ζητάμε: Απόσυρση του νέου μισθολογίου - φτωχολογίου. 300.000 καθαρές αποδοχές για νεοδιόριστο (αναμόρφωση βασικού και κάλυψη απωλειών κατά 40%), γνήσια ΑΤΑ νομοθετικά κατοχυρωμένη, άμεση θεσμοθέτηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διπλασιασμό των οικογενειακών επιδομάτων και χορήγησή τους και στους δύο συζύγους, σταμάτημα της επιδοματικής πολιτικής, άμεση καταβολή των αναδρομικών των 18.000 δραχμών, δίκαιο φορολογικό σύστημα με τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
  • Οχι στη σύνδεση μισθού αξιολόγησης - παραγωγικότητας.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλιάς. Σύνταξη ίση με το 80% των εν ενεργεία αποδοχών.
  • Μαζικούς διορισμούς δασκάλων, νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, για κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με το σύστημα της μίας και ενιαίας επετηρίδας. Κατάργηση του ν. 2233. Ενιαία βαθμολογική εξέλιξη όλων των εκπαιδευτικών και των ειδικοτήτων.
  • Πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές για όλο το χρόνο.
  • Εξίσωση ωραρίου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μείωση μαθητών ανά δάσκαλο (1:20) και νηπιαγωγό (1:15).
  • Αυτόματη εξομοίωση αποφοίτων Παιδαγωγικών Ακαδημίας με αποφοίτους Παιδαγωγικών Τμημάτων (ΠΤ). Μεταπτυχιακά για όσους το επιθυμούν στα ΠΤ. Επιμόρφωση στα ΠΤ για ένα χρόνο κάθε 5ετία.
  • Επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων της απεργίας.

Στον κοινό αγώνα, στο μέτωπο παιδείας η ελπίδα και η νίκη".

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
Μπήκαν στην τρίτη βδομάδα με συλλαλητήριο

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποίησαν χτες οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αλλο ένα συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν το - αυτονόητο - δικαίωμά τους να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους και να υπερασπίσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, πραγματοποίησαν χτες στο κέντρο της Αθήνας δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας, με πάθος, δυναμικότητα και ευρηματικότητα στα συνθήματα, δηλώνοντας ξανά τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους επίδοξους απεργοσπάστες ότι τα κοινά τους σχέδια για να σκύψουν το κεφάλι δε θα περάσουν τόσο εύκολα και βεβαίως ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι... ικανοποιημένοι από τις 3.600 δραχμές αύξηση που τους δίνει η κυβέρνηση. Το σύνθημα άλλωστε που φώναζαν διαρκώς χτες, έξω από το υπουργείο Παιδείας, το έλεγε ξεκάθαρα: "Βάλτε τον Ψυχάρη να κάνει λιτανεία, με 3.600 δε σπάει η απεργία".

Το συνθήματα που κυριάρχησαν στο χτεσινό συλλαλητήριο ήταν, όπως και στα προηγούμενα, αυτά που κάλεσαν σε ενωτικό αγώνα τους εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων και εκείνα που απαιτούσαν συνολικότερη αύξηση των δαπανών για την Παιδεία: "Δάσκαλοι - καθηγητές, ενωμένοι νικητές" και "Δώστε λεφτά για την Παιδεία, τα λεφτά υπάρχουν στην ολιγαρχία",φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Ι. Ναζεντιάδης,γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, χαιρέτισε τους απεργούς εκπαιδευτικούς, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα τη συμπαράσταση των γονέων στον αγώνα τους. Τους κάλεσε να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ενισχύοντας ταυτόχρονα το Μέτωπο Παιδείας "αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος οι αγώνες για την Παιδεία να έχουν θετικό αποτέλεσμα για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας".

Οι συγκεντρωμένοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί περίπου στη 1 μ.μ. αποχώρησαν από το υπουργείο Παιδείας και πραγματοποίησαν πορεία διά μέσου των οδών Φιλελλήνων, Λ. Αμαλίας και Πανεπιστημίου, καταλήγοντας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Φτάνοντας η πορεία έξω από τη Βουλή, κάποιοι διαδηλωτές έστρωσαν μια πράσινη τσόχα στη μέση του δρόμου και άρχισαν να παίζουν τον... "παπά" φωνάζοντας ταυτόχρονα "Τα καζίνο είναι για τους υπουργούς και όχι για δασκάλους απεργούς", απαντώντας πρωτότυπα στην προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος παρομοίασε τους απεργούς εκπαιδευτικούς με τζογαδόρους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών

Φτάνοντας η πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ΔΣ της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών, στον οποίο εξέθεσε το αίτημα του κλάδου για πραγματικές αυξήσεις, αλλά και για να μην καταργηθεί το επίδομα των τριμήνων. Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης για άλλη μια φορά απάντησε αρνητικά στα αιτήματα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο για το θέμα των αυξήσεων στους μισθούς τους όσο και για τη μη κατάργηση του επιδόματος των τριμήνων.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δασκάλων κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους, που ξεκίνησαν από χτες το απόγευμα και ολοκληρώνονται σήμερα, υπερψηφίζοντας την πρόταση του ΔΣ για συνέχιση της απεργίας, αλλά και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΔΟΕ την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα έξω από τη Βουλή. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιείται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία, η οποία γίνεται έπειτα από αίτημα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.Για σήμερα το απόγευμα, στις 6, η ΟΛΜΕ καλεί το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων των άλλων κλάδων σε πλατιά σύσκεψη, που θα γίνει στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Τιτάνια".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Για δέστε μια πρωτεύουσα πολιτιστική... "

Καθηγητές και δάσκαλοι της Βόρειας Ελλάδας έκαναν χτες ένα εξίσου συγκλονιστικό μ' αυτό της Αθήνας συλλαλητήριο. Μαζί τους χιλιάδες μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι άλλων κλάδων

Μέτωπο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης χτίζουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Ολοι μαζί χτες από τη Θεσσαλονίκη μέσα από ένα πρωτόγνωρο παλλαϊκό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και απαίτησαν κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, σύγχρονα και δημοκρατικά σχολεία.

"Δεν είναι αγώνας δραχμής, είναι αγώνας ψυχής", διαμήνυαν χτες οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί απ' όλους σχεδόν τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Δάσκαλοι και καθηγητές από τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, μαζί με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους εκατοντάδες γονείς, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους ανταμώθηκαν στο χώρο του Λευκού Πύργου. Το μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι και οι χιλιάδες διαδηλωτές ενωμένοι σαν μια γροθιά έστειλαν ισχυρό το μήνυμα αντίστασης στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που θέλει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία να αιμορραγεί, για να περάσει πιο εύκολα στα χέρια των ιδιωτών κερδοσκόπων. Μήνυμα καταδίκης των νέων μέτρων, που υψώνουν ακόμη περισσότερους φραγμούς στη μόρφωση. "Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς",φώναζαν οι εκπαιδευτικοί και στη συνέχεια οι μαθητές και οι φοιτητές διαδήλωναν: "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι μ' αγώνες κατακτιέται".

Η ζωντάνια, η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα κυριαρχούσε και σε όλη τη διάρκεια της πορείας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Χτες το μεσημέρι, η καρδιά της εκπαίδευσης χτύπησε δυνατά στη Θεσσαλονίκη. Εκεί δόθηκε και πάλι το μήνυμα προς την κυβέρνηση πως τούτος ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Πως τούτος ο αγώνας αφορά όλη την κοινωνία. Φάνηκε, άλλωστε, από την αποδοχή που βρήκε στους χιλιάδες απλούς πολίτες που έβλεπαν τους δασκάλους των παιδιών τους ν' αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης και έδιναν κουράγιο χειροκροτώντας.

Η συγκέντρωση

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να καταφτάνουν στο χώρο του Λευκού Πύργου τα λεωφορεία που μετέφεραν τους καθηγητές από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Ηρθε ο Εβρος, η Ροδόπη, η Καβάλα. Ηρθαν οι συνάδελφοι από τις Σέρρες, την Κοζάνη, την Πιερία, τη Χαλκιδική. Καθηγητές και δάσκαλοι από την Ημαθία, το Κιλκίς, την Εορδαία, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία ακόμη και από την Κορινθία. Τα πανό έπαιρναν τη θέση τους μαζί με τις κρεμασμένες πικέτες. Χιλιάδες γράμματα πράσινα, κόκκινα, μπλε, διάφορες ζωγραφιές πολύχρωμες, κι όλα να στέλνουν το ίδιο μήνυμα: "Δώστε λεφτά για την παιδεία, μόρφωση για όλους - δημόσια σχολεία, κλείστε τώρα τα ιδιωτικά σχολεία".

Ο εκφωνητής ανακοίνωνε τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από τους Συλλόγους Γονέων, τα Μαθητικά Συμβούλια, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα Εργατικά και Συνταξιουχικά Σωματεία, του Δήμους και τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

"Βρισκόμαστε εκεί που μας οδήγησε η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης. Βρισκόμαστε στους δρόμους του ενωμένου αγώνα. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω", είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης" Ν. Φασφαλής.Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο εκπρόσωπος της Δ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης Γ. Μουρατίδης: "Βρισκόμαστε στην πόλη του θεάματος και της ανεργίας. Στην "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης". Εμείς οι εραστές της εκπαίδευσης θα πορευτούμε στους δρόμους της πόλης και στα δικά μας δρώμενα. Το κίνημα των εκπαιδευτικών ζει τις αλκυονίδες μέρες του. Η πάλη για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία θα συνεχιστεί". Και το σύνθημα ενίσχυε το λόγο: "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε", "μέτωπο αγώνα πανεκπαιδευτικό θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος".

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα κάλεσε τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς που δεν απεργούν να μπουν έστω και τώρα στον αγώνα, χαρακτηρίζοντας ως ηθικό ολίσθημα την προσωπική καταγραφή μέσα από τις λογικές του χρωματισμού. "Ξέρουν πολύ καλά ότι οι μαθητές δεν ακούν αυτούς. Η καρδιά και η σκέψη τους είναι εδώ με τους απεργούς δασκάλους τους". Και οι χιλιάδες απεργοί καθηγητές και δάσκαλοι φώναξαν πως "η απεργοσπασία είναι προδοσία".

Η πορεία

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Μπροστά οι καθηγητές και ακολουθούσαν οι μαθητές, οι καθηγητές της επαρχίας, οι δάσκαλοι, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι διαδηλωτές. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στην Εγνατία οι τελευταίοι διαδηλωτές μόλις είχαν απομακρυνθεί από το Λευκό Πύργο. Το μήκος της πορείας ανέδειξε και τον πραγματικό όγκο του συλλαλητηρίου. Τα δε συνθήματα ήταν χαρακτηριστικά του χώρου: "Για δέστε μια πρωτεύουσα πολιτιστική που όλα τα σχολειά της μοιάζουν φυλακή", "Μέγαρα πολιτισμού είναι τα σχολεία και όχι του Λαμπράκη τα στρατηγεία".

Μετά από κατάθεση υπομνήματος στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα και αύριο στις ΓΣ, όπου αναμένεται να παρθεί απόφαση για άλλη μια εβδομάδα απεργιακού αγώνα. "Και πέντε και έξι και δέκα βδομάδες, εμείς θα απεργούμε μέχρι το 2000" ήταν το σύνθημα.

Συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα προβλήματα της παιδείας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στην Βουλή. Η συζήτηση γίνεται μετά από αίτημα του ΚΚΕ. Θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και θα μεταδοθεί απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ενημέρωση σε χώρους δουλιάς

Επισκέψεις σε χώρους δουλιάς και συζήτηση με τους εργαζόμενους ξεκινά, από σήμερα Τρίτη, η ΕΛΜΕ Πειραιά για να ενημερώσει για την απεργία των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, σήμερα η ΕΛΜΕ Πειραιά στις 7.30 το πρωί θα βρίσκεται στον ΗΣΑΠ (σταθμός Πειραιά - εργοστάσιο), ενώ αύριο στις 11.00 το πρωί θα βρίσκεται στη Ζώνη (στην παράγκα) και στις 11.30 πμ στον ΟΣΕ (εργοστάσιο). Επίσης, σήμερα η ΕΛΜΕ Πειραιά στις 10.30 πμ θα πραγματοποιήσει συνέλευση στην Ιωννίδειο Σχολή, στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μαθητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν οι μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά μεθαύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι. Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα, το συλλαλητήριο γίνεται "ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνοντας την ενεργό αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών".

Νέο κατηγορηματικό "όχι"

Νέα προσπάθεια κατέβαλε χτες η κυβέρνηση, διά του Δ. Ρέππα, να στρέψει γονείς και μαθητές ενάντια στους εκπαιδευτικούς, αλλά και να αποποιηθεί όλες τις ευθύνες της πολιτικής της, που έχει προκαλέσει την παρατεταμένη απεργία δασκάλων και καθηγητών. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών δημιουργήθηκε σύγχυση από τις απαντήσεις του Δ. Ρέππα, οι οποίες από ορισμένους έγινε προσπάθεια να ερμηνευτούν ως κυβερνητική πρόθεση να καλυφθούν οι εισοδηματικές απώλειες των καθηγητών λόγω της απεργίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με διορθωτική του δήλωση, που υποτίθεται ότι διευκρίνιζε τα πράγματα, επέτεινε τη σύγχυση, αν και στις κατ' ιδίαν αναφορές του υποστήριξε ότι υπήρξε παρερμηνεία των όσων είπε στο πρες - ρουμ.

Το σίγουρο είναι το νέο και κατηγορηματικό "ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ", που επανέλαβε χτες η κυβέρνηση. Ο Δ. Ρέππας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το "Ρ" τόνισε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα αναπλήρωσης των απωλειών των αποδοχών των εκπαιδευτικών εξαιτίας της απεργίας τους.Ο Δ. Ρέππας είπε χαρακτηριστικά: "Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ίδια. Εχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας σε επίπεδο οικονομικών παροχών. Υπάρχει σειρά θεσμικών ζητημάτων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα οποία ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Οσον αφορά τις απώλειες των αποδοχών των καθηγητών, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα αναπλήρωσής τους, πράγμα που έχει γίνει γνωστό στους καθηγητές και από το υπουργείο Παιδείας".

Τα πραγματικά δεδομένα

Τα ποσά του πίνακα είναι μεικτά. Για να υπολογίσουμε τα καθαρά πρέπει να αφαιρέσουμε ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές κρατήσεις 22,5% και φυσικά και το φόρο.

Η τρίτη στήλη υπολογίζεται ως εξής:

0 χρόνια: 291.000 = 164.000 βασικός + 0 χρονοεπίδομα + 35.000 επίδομα εξομάλυνσης + 68.000 κίνητρο απόδοσης + 24.000 επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης όσο προβλέπει τώρα το νομοσχέδιο.

5 χρόνια: 314.760 = 173.000 βασικός + 20.760 χρονοεπίδομα + 29.000 επίδομα εξομάλυνσης + 68.000 κίνητρο απόδοσης + 24.000 επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.

15 χρόνια: 359.160 = 188.000 βασικός + 60.160 χρονοεπίδομα + 19.000 επίδομα εξομάλυνσης + 68.000 κίνητρο απόδοσης + 24.000 επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.

25 χρόνια: 409.560 = 203.000 βασικός + 105.560 χρονοεπίδομα + 9.000 επίδομα εξομάλυνσης + 68.000 κίνητρο απόδοσης + 24.000 επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.

33 χρόνια: 437.000 = 215.000 βασικός + 129.000 χρονοεπίδομα + 1.000 επίδομα εξομάλυνσης + 68.000 κίνητρο απόδοσης + 24.000 επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.

  • Αν η κυβέρνηση κάνει τη ρύθμιση που υποσχέθηκε στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, στη στήλη 3 πρέπει να προστεθούν από 1/1/97 ακόμα 2.000 δρχ., από 1/7/97 ακόμα 4.000 δρχ. και από 1/11/97 ακόμα 6.000 δρχ., εννοείται μεικτά.
  • Από τα ποσά της τρίτης στήλης θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα ποσά που θα παρακρατηθούν ως φόρος λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και των νέων εισφορών (περίπου 6%) που προβλέπει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συνεπώς οι μειώσεις θα είναι για όλους.
Εκδήλωση για την Παιδεία την Πέμπτη

Εκδήλωση με θέμα "Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Παιδεία. Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ζητήματα της Παιδείας", διοργανώνει η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 20 Φλεβάρη,στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, με εισηγητή τον Π. Γεωργιάδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ