ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στη γνωστή αντεργατική πορεία

Αποφασισμένη να εφαρμόσει κατά γράμμα τις εντολές του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" η κυβέρνηση, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στις απαράδεκτες για τους εργαζόμενους στο δημόσιο ρυθμίσεις, που περιέχονται στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο. Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,επέμεινε στις διατάξεις του νομοθετήματος, προσπαθώντας ταυτόχρονα να θολώσει τα νερά ισχυριζόμενος ότι τις αποδέχονται οι εργαζόμενοι, διότι η ΑΔΕΔΥ δεν έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Να σημειωθεί πάντως, ότι ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,ξεκαθάρισε ότι η ανωτάτη συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων έχει εκφράσει τη διαφωνία της με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και διεκδικεί την αντικατάσταση των διατάξεών του σύμφωνα με τις δικές της προτάσεις. "Διαφωνούμε και διεκδικούμε", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουτσούκος, ο οποίος αιτιολόγησε το ότι δε ζητείται η απόσυρση διότι θεωρείται αυτό σαν λάθος συνδικαλιστική τακτική. Τη διαφωνία τους με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που τους αφορούν εξέφρασαν και οι άλλοι συνδικαλιστές που είχαν κληθεί στην Επιτροπή της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια της πλήρους ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβερνητική πολιτική, με διάταξη του νομοσχεδίου διαμορφώνονται οι όροι για την ανάθεση σε ιδιώτες μέχρι και των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων.

"Το νέο μισθολόγιο θα ανατραπεί από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη", σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων επικίνδυνες τις διατάξεις για το λεγόμενο "κίνητρο απόδοσης", το οποίο συνδέεται με τις τακτικές αποδοχές και ο προϊστάμενος έχει τη δυνατότητα να το αυξομειώνει. Εξίσου επικίνδυνη για το εισόδημα των εργαζόμενων ο Γ. Κουτσούκος είπε ότι είναι η απαγόρευση της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου,είπε ότι η ΑΔΕΔΥ διαφωνεί και στο οικονομικό σκέλος του νομοσχεδίου, διότι τριχοτομεί τις αποδοχές, και στο θεσμικό, διότι δεν ανατρέπει την υπάρχουσα κατάσταση. Το μόνο που βρήκε να απαντήσει στα παραπάνω ο Ν. Χριστοδουλάκης ήταν το ευφυολόγημα: "Πότε το συνδικαλιστικό κίνημα συμφώνησε με τις προτάσεις της κυβέρνησης;"!!!

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας,αφού ξεκαθάρισε ότι: "Σαφώς δε μας εκφράζει το νέο μισθολόγιο", υπογράμμισε ότι η ρύθμιση που περιέχει το νομοσχέδιο για τους καθηγητές είναι υπό την αίρεση να σταματήσει η απεργία, τονίζοντας: "Είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές".

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Α. Παπαχαραλάμπους,δήλωσε: "Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει το νέο μισθολόγιο". Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση του Μήτσου Κωστόπουλου είπε ότι με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση στα επόμενα πέντε χρόνια δε θα υπάρχουν δημόσια νηπιαγωγεία προς όφελος φυσικά των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και προοπτικά συρρικνώνεται όλη η δημόσια δωρεάν παιδεία.Τη μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων στους ΟΤΑ τις Κυριακές επισήμανε μεταξύ των άλλων αρνητικών του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Ε. Λαμπρακάκης,ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Ι. Λομβέρδος,υπογράμμισε ότι όχι μόνο μειώνονται οι υπερωρίες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, αλλά καταργείται και το αντικαρκινικό επίδομα που παίρνουν οι 1.500 εργαζόμενοι στα 4 αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας. Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Σ. Πόκκας,σημείωσε ότι καταργείται ακόμα και το ανθυγιεινό επίδομα των εργαζόμενων στα πυρομαχικά και τα ραντάρ οι οποίοι έχουν ακόμα και θύματα κατά την άσκηση της εργασίας τους και ο υφυπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να αναρωτηθεί με ποιο επίδομα μπορεί να υποκατασταθεί η ανθρώπινη ζωή; Τέλος, ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο υπουργείο Μεταφορών, Β. Χρονόπουλος,τόνισε ότι η κατάργηση της αμοιβής για την εκτός ωραρίου απασχόληση των εργαζόμενων στο υπουργείο για την εξέταση των υποψήφιων οδηγών υποκρύπτει την πρόθεση αυτό το έργο να γίνεται από τρίτους και όχι τους εξειδικευμένους υπαλλήλους.

Εγκλημα ενάντια στην παιδεία

Την απαξίωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας επιδιώκει έμπρακτα η κυβέρνηση, με τη στάση που κρατάει όλο αυτό τον καιρό απέναντι στους απεργούντες εκπαιδευτικούς. Δεν είναι μόνο ότι φέρεται προσβλητικά στους λειτουργούς της παιδείας, αποκαλώντας τους, ούτε λίγο - ούτε πολύ, "χαρτοπαίκτες και εκβιαστές". Προχτές, ο υπουργός Παιδείας έφτασε στο σημείο να πει, λίγο - πολύ, ότι δεν τον νοιάζουν οι επιπτώσεις της απεργίας, αφού οι μαθητές αναπληρώνουν τα χαμένα μαθήματα από τα φροντιστήρια, ενώ υπάρχουν και τα ιδιωτικά που συνεχίζουν να λειτουργούν.

Βέβαια, το ότι έχει χάσει το λύκειο τον αυτοτελή μορφωτικό του χαρακτήρα, το ότι αποτελεί τον προθάλαμο για την εισαγωγή λίγων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τροφοδοτεί την παραπαιδεία είναι μία οικτρή πραγματικότητα, η οποία, όμως, δημιουργήθηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση. Παραείναι προκλητικό να το επικαλείται ο υπουργός Παιδείας, την ίδια στιγμή που είναι ένας από τους φυσικούς αυτουργούς αυτής της κατάστασης. Δεν μπορεί, από τη μία, να καταδικάζεις τον εκπαιδευτικό στην ανέχεια, να καθηλώνεις τις δαπάνες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, να διατηρείς τα αναχρονιστικά προγράμματα σπουδών και, από την άλλη, να επικαλείσαι ως ...άλλοθι αυτήν την κατάσταση.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας, ότι, λίγο - πολύ, είναι άχρηστο το δημόσιο σχολείο, μήπως οδηγήσει στο επόμενο βήμα, που θα είναι και το τυπικό κλείσιμό τους, ως αχρείαστων;

Η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, όπως την εισπράττουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, είναι τέτοια που καθημερινά "κλείνει" τα δημόσια σχολεία, πριμοδοτώντας με κάθε τρόπο τους επιχειρηματίες - σχολάρχες. Ονειρεύεται η κυβέρνηση - και κάνει ό,τι μπορεί γι' αυτό - μια παιδεία, στην οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο οι "έχοντες και κατέχοντες". Για τους "πληβείους" - όπως επιτάσσουν και τα αφεντικά των Βρυξελλών - επιφυλάσσεται η χαμηλού επιπέδου "επαγγελματική κατάρτιση", προκειμένου να παραχθούν τα χαμηλά αμειβόμενα ζωντανά "εξαρτήματα των μηχανών".

Αυτές οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, φυσικά, και δεν κρύβονται πίσω από πομφόλυγες, περί "ελεύθερης πρόσβασης" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού και αυτές κατατείνουν στο μεγαλύτερο αποκλεισμό, ακόμα και από τη φοίτηση στο λύκειο ...πόσο μάλλον στο πανεπιστήμιο.

Ομως, όπως έδειξαν οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και η λαϊκή συμπαράσταση σ' αυτές, που ακύρωσαν στην πράξη τη θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού", τα σχέδια αυτά δε θα περάσουν εύκολα! Απέναντί τους έχουν ένα ολόκληρο κίνημα, που μαχητικά, μαζικά και επίμονα δεν παλεύει μόνο για την ακύρωσή τους. Παλεύουν για το μέλλον της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης όλοι μαζί, γιατί ξέρουν ότι είναι υπόθεση όλων. Η επιδίωξη της κυβέρνησης να κρατήσει ομήρους τους μαθητές, προκειμένου να πιέσει τους καθηγητές, πέφτει στο κενό. Την απάντηση την πήρε από τη μαζική συμμετοχή μαθητών και γονιών στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Την έδωσαν και χτες μαθητές των σχολείων της ΑΘήνας, που, με συνέντευξή τους, δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των δασκάλων τους. Αυτήν την αλληλεγγύη θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της η κυβέρνηση, όσα προβοκατόρικα τεχνάσματα και εάν επινοήσει.

Απεργία της ΑΔΕΔΥ για το μισθολόγιο

Με 24ωρη απεργία την Τρίτη 25 Φλεβάρη, πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο, αντιδρά η ΑΔΕΔΥ στα σχέδια της κυβέρνησης και την καλεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και να αποσύρει τις απαράδεκτες διατάξεις, όπως για την περικοπή του "ψευδώνυμα χαρακτηρισμένου" "κινήτρου απόδοσης" και την απαγόρευση καταβολής του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους.

Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι έχει εκφράσει τη διαφωνία της τόσο στο οικονομικό, όσο και στο θεσμικό μέρος του μισθολογίου και τονίζει ότι αυτό "κινείται στα όρια μιας εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας και επομένως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να λύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επιδοματική πολιτική".

Προσθέτει επίσης ότι είναι ένα μισθολόγιο "επιμέρους τακτοποιήσεων που φωτογραφίζει και νομιμοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση, που αναπαράγει τα σημερινά χαρακτηριστικά της πολιτικής μισθών".

14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Συνεδρίασε η Ελληνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή

Συνήλθε το Σάββατο 15 Φλεβάρη στα γραφεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας η Ελληνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή (ΕΠΕ) για να συζητήσει, μπροστά και στη συνεδρίαση της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής, τις σκέψεις και τις προτάσεις της Ελληνικής ΠΕ για πλευρές του προγράμματος του Παγκόσμιου φεστιβάλ και για τους αριθμητικούς στόχους συμμετοχής νέων απ' την Ελλάδα σ' αυτό.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΕΠΕ για το 14ο Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στη συνεδρίαση συμμετείχαν και νέες οργανώσεις, κάτι που δείχνει και τη δυναμική και το ενδιαφέρον για τον παγκόσμιο αυτό θεσμό της νεολαίας. Ολες οι οργανώσεις υπογράμμισαν το ενδιαφέρον τους και τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στην προβολή του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας - Φοιτητών και των στόχων του στην Ελλάδα και στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας.

Η Επιτροπή συμφώνησε να επανέλθει μετά τη συνεδρίαση της ΔΣΕ την Πέμπτη, 13 Μάρτη, στις 8.00 μ.μ. σε νέα συνεδρίαση, όπου θα συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης της ΕΠΕ και θα ξεκινήσει και η επίσημη κινητοποίηση για το φεστιβάλ.

Στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε επίσης ότι η ΚΝΕ, που ορίστηκε συντονιστής της ΕΠΕ στην ιδρυτική σύσκεψη, θα συμμετέχει στην ερχόμενη σύνοδο της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής στην Κούβα (19 έως 22 Φλεβάρη στην Αβάνα).Οι 17 οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΕΠΕ είναι οι εξής:

ΚΝΕ, Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ΕΑΝ, νεολαία ΔΗΚΚΙ, Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ΕΕΔΥΕ, Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, ΕΦΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΡΑΣ, Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ, Συντονιστικό Νυχτερινών Μαθητών Αθήνας, ΕΑΑΚ, ΠΑΣΠ.

Στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι

Περιοδεία πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις 11 πμ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι οι Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Νίκος Μπατιστάτος,μέλος της ΚΕ του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ