ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα δεδομένα δημιουργεί η υποψηφιότητα Κ. Καραμανλή

Νέα δεδομένα δημιουργούνται πλέον στα εσωκομματικά της ΝΔ μετά τις χτεσινές εξελίξεις και την - εκτός απροόπτου - υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή για την προεδρία του κόμματος.

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης και οι τριάντα βουλευτές του κόμματος θεώρησαν ότι στο πρόσωπο του ανεψιού του ιδρυτή της ΝΔ βρήκαν τον ηγέτη που θα βγάλει την παράταξη από το χρόνιο αδιέξοδο, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσον κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί. Τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ ματαίως αναζητούν - εν μέσω μεταμεσονύχτιων γευμάτων - διέξοδο σε μια ιδιότυπη "πασαρέλα" ονομάτων, καθώς το πρόβλημα του κόμματος είναι το πολιτικό του αδιέξοδο, η λεηλασία της "ιδεολογίας του" και η αφαίρεση ζωτικού πολιτικού χώρου εξαιτίας της ακολουθούμενης από το ΠΑΣΟΚ πολιτικής. Οπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο Σ. Μάνος και τον "Μεσσία να βάλουμε αρχηγό δεν πρόκειται να δούμε προκοπή αν δε λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα της παράταξης".

Στην υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή κατέληξαν χτες τα ξημερώματα οι 29 βουλευτές (σε σύνολο 110) που μαζεύτηκαν στο σπίτι του Γ. Βαρβιτσιώτη, όταν με κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι "με τα σημερινά δεδομένα πιστεύουμε ότι ήλθε η ώρα της εκλογής ηγεσίας του κόμματος από τη νέα γενιά της παρατάξεώς μας". Το μεσημέρι τους βουλευτές επισκέφτηκε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στο γραφείο του αντιπροέδρου της ΝΔ και, πραγματοποιώντας αρχηγική εμφάνιση, δήλωσε ότι "με αίσθημα ευθύνης θα πράξει το χρέος του προς την παράταξη", αποφεύγοντας όμως να αποδεχτεί ευθέως την υποψηφιότητα.

Οπως είναι αυτονόητο, τα νέα δεδομένα απασχολούσαν όλη τη χτεσινή μέρα τα επιτελεία τόσο του Γ. Σουφλιά όσο και του Μ. Εβερτ.Στο γραφείο του τελευταίου το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, οι οποίοι σήμερα προωθούν τη λύση Καραμανλή προέρχεται από βουλευτές που στην τελευταία αναμέτρηση στήριξαν ενεργά την επανεκλογή του Μ. Εβερτ. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν ότι η υποψηφιότητά του είναι δεδομένη και δεν αλλάζει τίποτα στους σχεδιασμούς του μετά τις νέες εξελίξεις. Πάντως, είναι βέβαιο ότι η υποψηφιότητα Εβερτ δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα, καθώς η λεγόμενη καραμανλική πλευρά, της οποίας τέκνο θεωρεί τον εαυτό του ο πρόεδρος της ΝΔ, εμφανίζεται σήμερα να τον εγκαταλείπει.

Αντίθετα, η πλευρά Σουφλιά εμφανιζόταν χτες ικανοποιημένη καθώς εκτιμούσε ότι το πλήγμα που δέχτηκε ο Μ. Εβερτ είναι ανεπανόρθωτο. Συνεργάτες του Γ. Σουφλιά έδειχναν να μην ενοχλούνται ιδιαίτερα από τη νέα υποψηφιότητα, αντίθετα έλεγαν ότι οι χτεσινές εξελίξεις τούς ευνοούν ιδιαίτερα. Ο ίδιος ο Γ. Σουφλιάς με γραπτή του δήλωση τόνισε ότι όλοι οι υποψήφιοι θα κριθούν στο συνέδριο από τα "πραγματικά και ουσιαστικά τους προσόντα". Η αποστροφή αυτή υποδηλώνει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η πλευρά Σουφλιά θα επιχειρήσει να πλήξει την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή, με το επιχείρημα ότι ο νεαρός βουλευτής δεν κουβαλάει τίποτα άλλο εκτός από το επώνυμό του, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί σε καίριες κυβερνητικές θέσεις. Το ίδιο επιχείρημα αναμένεται να χρησιμοποιήσει, με την ανάλογη προσοχή και η πλευρά Εβερτ, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης με δήλωσή του χτες το βράδυ υπογράμμισε ότι "δεν είναι πολύ σοβαρά αυτά που γίνονται".

Πάντως, την πραγματική κατάσταση και το αδιέξοδο της ΝΔ το περιέγραψε ανάγλυφα ο Στ. Μάνος λέγοντας: "Δεν ασχολούμαστε με την πολιτική και τους θεσμούς. Ασχολούμαστε συνεχώς με πρόσωπα, ένα είδος καλλιστείων δηλαδή. Εκεί έχουμε φτάσει".

Γ. Φωτ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου υπενθυμίζει η Βρετανία

Τη διαιώνιση του ρόλου της, ως εγγυήτριας δύναμης, επιδιώκει η Βρετανία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο σερ Ντέιβιντ Μάντεν, παραδέχτηκε χτες απερίφραστα ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν ευνοεί τροποποίηση της Συνθήκης Εγγύησης του 1960, η οποία περιλαμβάνεται στις συμφωνίεςΖυρίχης - Λονδίνου που είχαν υπογραφεί πριν ακριβώς 39 χρόνια, στις 19 του Φλεβάρη 1960.

Ο Βρετανός διπλωμάτης, που έκανε τη δήλωση αυτή μετά από συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, απαντώντας σ' ερώτηση σε σχέση με προχτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Κασουλίδη ότι Βρετανοί αξιωματούχοι κατά τις επαφές τους με την κυπριακή κυβέρνηση έθεσαν θέμα διατήρησης της Συνθήκης Εγγύησης, είπε: "Η Βρετανία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις και δεν αναζητεί τρόπους αλλαγής της Συνθήκης. Η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στη συνέχιση των εγγυήσεων του 1960 αφού τις θεωρεί σημαντικές για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Το ερώτημα είναι, τι θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε και οι Ελληνοκύπριοι να αισθάνονται ασφαλείς σε μια μελλοντική ομοσπονδία".

Απαντώντας σ' άλλες ερωτήσεις ο Μάντεν απέφυγε να επιβεβαιώσει αν υπάρχει συγκεκριμένη βρετανική πρόταση για ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο η οποία να αποτελείται από πέντε χιλιάδες άνδρες. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η ιδέα μιας πολυεθνικής δύναμης συζητείται εδώ και καιρό και συνεχίζει να συζητείται. "Υπάρχει, είπε, συνεχής συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας. Θεωρούμε ότι αυτή η πτυχή αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε χωρίς όμως να αποκλείουμε τα υπόλοιπα. Αναζητούμε, πρόσθεσε, μια συνολική λύση του Κυπριακού".

Ο σερ Ντέιβιντ Μάντεν είπε επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας του επεξεργάζεται διάφορες ιδέες μια από τις οποίες είναι και αυτή της πολυεθνικής δύναμης. Το θέμα της ασφάλειας, συνέχισε, συζητείται και στις διάφορες επαφές που έχει ο Βρετανός απεσταλμένος για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι. Εκπρόσωπος, εξάλλου, του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι η χώρα του αντιτίθεται στη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, από χώρες αποκλειστικά του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα, είπε, συνεχίζει την ενεργό συμμετοχή της στην αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες διαβουλεύσεις για την Κύπρο που είχαν οι ειδικοί αντιπρόσωποι του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στο τρίγωνο Αγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία, στις Βρυξέλλες, και το Λονδίνο, καθώς και από την πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να συζητήσει το Κυπριακό στο πλαίσιο των επικείμενων συνομιλιών του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Πριμακόφ με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μ. Ρίφκιντ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΒΗ
Ενοχή για πλημμέλημα πρότεινε ο εισαγγελέας

Στα "μαλακά" πέφτουν οι φερόμενοι ως μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης "Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου" (ΜΑΒΗ), που δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για "μεταφορά και κατοχή στρατιωτικών όπλων με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για τη διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων". Χτες ο εισαγγελέας της έδρας Ανδρέας Απέρης πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία για τον βασικό κατηγορούμενο Γ. Αναστασούλη σε "μεταφορά και κατοχή όπλων", να χάσει δηλαδή τον κακουργηματικό της χαρακτήρα και να γίνει πλημμέλημα. Για τον Αγγ. Κοκαβέση (που είχε θάψει τα επτά από τα 14 "Καλάσνικοφ" στο κτήμα του γιατρού θείου του Ανδρ. Κοκαβέση στην Παλλήνη, ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχτεί ένοχος μόνο για "κατοχή όπλων". Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους Απόστ. Καρβελά,Φρ. Μπελέρη,Γ. Χρήστου,Μ. Κούτουλα,Χαρ. Παππά και Γ. Παππά η εισαγγελική πρόταση αφορούσε στο αδίκημα της "συναυτουργίας" στις πράξεις του Αναστασούλη και "επικουρικά" αυτό της "απλής συνεργίας". Ζήτησε, τέλος, ο Α. Απέρης στην περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει τους κατηγορουμένους ένοχους (άφησε, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο και πλήρους απαλλαγής τους), να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του "πρότερου έντιμου βίου" και της "καλής συμπεριφοράς".

Τυχαία "σκόνταψε" πάνω στα όπλα ο Αναστασούλης!

Προχτές το πρωτοπαλίκαρο της ομάδας των οχτώ Γ. Αναστασούλης ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι ανακάλυψε "όλως τυχαίως" τα "Καλάσνικοφ" σε ένα... δάσος, το Μάρτη του 1995. Σκόπευε δε να τα... παραδώσει στην Αστυνομία, αλλά δεν πρόλαβε...

Γιατί να μην "παραμυθιάσει" το δικαστήριο ο φέρελπις κύριος Αναστασούλης, αφού οι Βαλυράκηδες και οι Παπούληδες έπαθαν αιφνιδίως αμνησία και κατέθεσαν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για την υπόθεση; Γιατί να μη διακηρύξει την αθωότητά του στην όζουσα ιστορία της ΜΑΒΗ, αφού ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Λεων. Βασιλικόπουλος,διαβεβαίωσε τους δικαστές ότι "ΜΑΒΗ δεν υπάρχει"; Γιατί να μη χρησιμοποιήσει εν γνώσει του παραπλανητικά στοιχεία για να πετύχει την παραπάνω εισαγγελική πρόταση - συγχωροχάρτι όσον αφορά στην προβοκατόρικη δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης και των μελών της; Ο,τι κι αν έλεγε ήταν καλυμμένος από πρώην κυβερνητικά στελέχη. Τον ισχυρισμό του Αναστασούλη ότι το οπλοστάσιο, που βρέθηκε στην κατοχή του ίδιου και της ομάδας του, ήταν μια τυχαία "ανακάλυψη", άσχετη με τη ΜΑΒΗ και την Επισκοπή, ούτε η ΕΥΠ θα μπορούσε να δεχτεί. Τον δέχτηκε παρ' όλα αυτά ο εισαγγελέας, ο οποίος εισηγήθηκε ουσιαστικά το "θάψιμο" και τη λήθη της όλης ιστορίας. Ισως να μην μπορούσε να κάνει κι αλλιώς ο άνθρωπος.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Περιοδεία του ΚΚΕ σε βιομηχανίες της περιοχής

Περιοδεία σε βιομηχανίες στη Χαλκίδα πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή ο Στ. Παναγιώτου,βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

  • Στη Συρματουργεία ΔΑΡΙΓΚ,στις 7.30 πμ συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας. Στις 8.00 πμ συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων.
  • Στα Ναυπηγεία Αυλίδος,στις 9.00 πμ συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων.
  • Στα Ελληνικά Σωληνουργεία (πρώην Τσαούσογλου).Στις 10.15 πμ συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας. Στις 11.00 πμ συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου και ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων.
  • Στις 1.00 μμ θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή και της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στα γραφεία της Οργάνωσης (Αρεθούσης 6).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ