Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα δεδομένα δημιουργεί η υποψηφιότητα Κ. Καραμανλή

Νέα δεδομένα δημιουργούνται πλέον στα εσωκομματικά της ΝΔ μετά τις χτεσινές εξελίξεις και την - εκτός απροόπτου - υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή για την προεδρία του κόμματος.

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης και οι τριάντα βουλευτές του κόμματος θεώρησαν ότι στο πρόσωπο του ανεψιού του ιδρυτή της ΝΔ βρήκαν τον ηγέτη που θα βγάλει την παράταξη από το χρόνιο αδιέξοδο, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσον κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί. Τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ ματαίως αναζητούν - εν μέσω μεταμεσονύχτιων γευμάτων - διέξοδο σε μια ιδιότυπη "πασαρέλα" ονομάτων, καθώς το πρόβλημα του κόμματος είναι το πολιτικό του αδιέξοδο, η λεηλασία της "ιδεολογίας του" και η αφαίρεση ζωτικού πολιτικού χώρου εξαιτίας της ακολουθούμενης από το ΠΑΣΟΚ πολιτικής. Οπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο Σ. Μάνος και τον "Μεσσία να βάλουμε αρχηγό δεν πρόκειται να δούμε προκοπή αν δε λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα της παράταξης".

Στην υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή κατέληξαν χτες τα ξημερώματα οι 29 βουλευτές (σε σύνολο 110) που μαζεύτηκαν στο σπίτι του Γ. Βαρβιτσιώτη, όταν με κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι "με τα σημερινά δεδομένα πιστεύουμε ότι ήλθε η ώρα της εκλογής ηγεσίας του κόμματος από τη νέα γενιά της παρατάξεώς μας". Το μεσημέρι τους βουλευτές επισκέφτηκε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στο γραφείο του αντιπροέδρου της ΝΔ και, πραγματοποιώντας αρχηγική εμφάνιση, δήλωσε ότι "με αίσθημα ευθύνης θα πράξει το χρέος του προς την παράταξη", αποφεύγοντας όμως να αποδεχτεί ευθέως την υποψηφιότητα.

Οπως είναι αυτονόητο, τα νέα δεδομένα απασχολούσαν όλη τη χτεσινή μέρα τα επιτελεία τόσο του Γ. Σουφλιά όσο και του Μ. Εβερτ.Στο γραφείο του τελευταίου το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, οι οποίοι σήμερα προωθούν τη λύση Καραμανλή προέρχεται από βουλευτές που στην τελευταία αναμέτρηση στήριξαν ενεργά την επανεκλογή του Μ. Εβερτ. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν ότι η υποψηφιότητά του είναι δεδομένη και δεν αλλάζει τίποτα στους σχεδιασμούς του μετά τις νέες εξελίξεις. Πάντως, είναι βέβαιο ότι η υποψηφιότητα Εβερτ δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα, καθώς η λεγόμενη καραμανλική πλευρά, της οποίας τέκνο θεωρεί τον εαυτό του ο πρόεδρος της ΝΔ, εμφανίζεται σήμερα να τον εγκαταλείπει.

Αντίθετα, η πλευρά Σουφλιά εμφανιζόταν χτες ικανοποιημένη καθώς εκτιμούσε ότι το πλήγμα που δέχτηκε ο Μ. Εβερτ είναι ανεπανόρθωτο. Συνεργάτες του Γ. Σουφλιά έδειχναν να μην ενοχλούνται ιδιαίτερα από τη νέα υποψηφιότητα, αντίθετα έλεγαν ότι οι χτεσινές εξελίξεις τούς ευνοούν ιδιαίτερα. Ο ίδιος ο Γ. Σουφλιάς με γραπτή του δήλωση τόνισε ότι όλοι οι υποψήφιοι θα κριθούν στο συνέδριο από τα "πραγματικά και ουσιαστικά τους προσόντα". Η αποστροφή αυτή υποδηλώνει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η πλευρά Σουφλιά θα επιχειρήσει να πλήξει την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή, με το επιχείρημα ότι ο νεαρός βουλευτής δεν κουβαλάει τίποτα άλλο εκτός από το επώνυμό του, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί σε καίριες κυβερνητικές θέσεις. Το ίδιο επιχείρημα αναμένεται να χρησιμοποιήσει, με την ανάλογη προσοχή και η πλευρά Εβερτ, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης με δήλωσή του χτες το βράδυ υπογράμμισε ότι "δεν είναι πολύ σοβαρά αυτά που γίνονται".

Πάντως, την πραγματική κατάσταση και το αδιέξοδο της ΝΔ το περιέγραψε ανάγλυφα ο Στ. Μάνος λέγοντας: "Δεν ασχολούμαστε με την πολιτική και τους θεσμούς. Ασχολούμαστε συνεχώς με πρόσωπα, ένα είδος καλλιστείων δηλαδή. Εκεί έχουμε φτάσει".

Γ. Φωτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ