Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η καμπάνια του ΚΚΕ

Αρχίζει σήμερα η δεκαήμερη πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ για την ενημέρωση του ελληνικού λαού για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την επικείμενη αναθεώρησή της από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Μια πολιτική πρωτοβουλία με στόχο να επισημάνει τις συνέπειες που είχε για τη χώρα και τους εργαζόμενους η μέχρι τώρα συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να προειδοποιήσει για το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται στη Διακυβερνητική, να συνεγείρει σε αγώνα κατά της παραγωγικής υπονόμευσης, της εξαθλίωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, να προβάλλει το πανδημοκρατικό αίτημα για Δημοψήφισμα, με το οποίο ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του.

Εσπευσαν πολλοί, πριν ακόμα αρχίσει η εξόρμηση, να αποδώσουν στο ΚΚΕ μικροκομματικές σκοπιμότητες για την πρωτοβουλία του. Ο πραγματικός τους φόβος είναι ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι θα μάθουν τις πραγματικές αιτίες των δεινών και το κυριότερο, θα πληροφορηθούν, για τα όσα επέρχονται, από το μοναδικό κόμμα που τους χαλάει τη "σούπα" της συναίνεσης στο "ευρωπαϊκό όραμα".

Τελευταία μάλιστα κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή της μια "νέα εθνικοφροσύνη", σύμφωνα με την οποία, αφού η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι "εθνική επιταγή", οι διαφωνούντες βαφτίζονται αυτομάτως "αντεθνικώς δρώντες". Σ' αυτή την κατηγορία θέλουν να βάλουν το ΚΚΕ και όσους έχουν αντιρρήσεις. Οπως και με την παλιά "εθνικοφροσύνη" του μετεμφυλιακού κράτους, όταν όποιος δεν αποδεχόταν την υποτέλεια στους Αμερικανούς χαρακτηριζόταν προδότης και έφτανε μέχρι το απόσπασμα.

Και είναι τουλάχιστον αστείο να μιλούν για εθνική πολιτική οι θιασώτες του Μάαστριχτ, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ακρωτηριασμό της εθνικής κυριαρχίας, που σύμφωνα με τους αρχιτέκτονές του έχει σαν βασικό σκοπό την κατάργηση του "εθνικού κράτους".

Ο,τι και να πουν όμως, το ΚΚΕ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που πραγματικά μπορεί να κοιτάξει τον ελληνικό λαό στα μάτια, αφού όλες οι εκτιμήσεις του για το χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τις συνέπειες που θα έχει η συμμετοχή της χώρας, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά από την ίδια την πραγματικότητα. "Η Ελλάδα με τη σύνδεση με την Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά μπαίνει σε αφάνταστους κινδύνους, γίνεται σωστή αποικία, που θα την αγκαλιάσει θανάσιμα ο μονοπωλιακός ιμπεριαλισμός για να ρουφήξει όλη την ικμάδα της", έγραφε το 1961 ο αείμνηστος κομμουνιστής καθηγητής Γιάννης Ιμβριώτης, σε άρθρο του που αναδημοσιεύει από σήμερα ο "Ριζοσπάστης".

Ομως, το ΚΚΕ, με τις θέσεις του, δεν απαντά μόνο στις επιλογές της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θρυμματίζει τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα (ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ) που υποστηρίζουν ότι δήθεν είναι δυνατόν με μεταρρυθμίσεις να γίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση φιλολαϊκή. Σαν να ζητούν από το ΝΑΤΟ να παίξει ρόλο ειρηνοποιού...

Ο μεγαλύτερος βέβαια φόβος των θιασωτών του Μάαστριχτ οφείλεται στο ότι το ΚΚΕ αποδεικνύει πως αυτή η πορεία δεν είναι "μονόδρομος", είναι συγκεκριμένη επιλογή των πολυεθνικών που ξαναμοιράζουν τις αγορές, είναι επιλογή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης στα πλαίσια της "νέας τάξης". Υπάρχει και ο δρόμος της ισότιμης συνεργασίας των κρατών, η ειρηνική συνύπαρξη, η κοινή πορεία των λαών για την κοινωνική πρόοδο.

Για άλλη μια φορά οι κομμουνιστές, τα στελέχη, τα μέλη, οι οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ καλούνται να προχωρήσουν στον γνώριμο γι' αυτούς δρόμο του καθήκοντος, αυτό που επωμίζονται από τα λαϊκά προβλήματα και την ιστορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ