Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
"Απόλυτα προβλεπτή" η ενέργεια Γιαννόπουλου!

Αντί - κάποιου ψελλίσματος, έστω - αποδοκιμασίας, για την απαράδεκτη ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο υπουργός Τύπου επιδόθηκε χτες σε γενικές αναφορές περί δεοντολογίας και επιχειρηματολόγησε περί του ότι οι απειλές δικαστικής δίωξης κατά μιας εφημερίδας, οι οποίες εκτοξεύονται από ένα υπουργό Δικαιοσύνης, συνιστά πρακτική προβλεπτή βάσει του νόμου... Τα εκτενή αποσπάσματα των όσων διεμείφθησαν στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Δ. Ρέππα, έχουν ως εξής:

Δημοσιογράφος: "Κύριε υπουργέ, ενδεχομένως θα έχετε υπόψη σας το ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης", με το οποίο ζητά από τη διεύθυνση της εφημερίδας, να προχωρήσει, είτε στη λογοκρισία, είτε σε επίκριση, είτε στην ανάκληση δηλώσεων, (ανακοινώσεως, μάλλον) της Πανθεσσαλικής Επιτροπής. Ζητά από την εφημερίδα να ακολουθήσει τις εντολές του, γιατί, αλλιώς απειλεί ότι θα ακολουθήσουν δικαστικές διώξεις. Εχετε κάποιο σχόλιο για όλα αυτά";

Ρέππας: "Δε γνωρίζω λεπτομέρειες. Πιστεύω όμως ότι δεν υπάρχει υπουργός, πολύ περισσότερο ο κ. Γιαννόπουλος, που να ζητά να επιβάλλεται λογοκρισία σε μια εφημερίδα. Υπάρχει ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα, η οποία είναι από όλους σεβαστή. Ως εκ τούτου, εάν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα δεοντολογίας, που αφορά δημοσιεύματα της εφημερίδας, νομίζω ότι η εφημερίδα με πειστικό τρόπο θα μας πει τη δική της εκδοχή, ώστε να ξεπεραστεί έτσι το πρόβλημα. Αλλά, βεβαίως, δεν πρέπει να θεωρείται ότι η όποια εφημερίδα ή μέσο ενημέρωσης, μπορεί να κρίνει τους πάντες, ενώ το ίδιο να παραμένει στο απυρόβλητο, εκτός κριτικής. Αυτό είναι αδιανόητο. Νομίζω ότι για όλα τα θέματα διατυπώνονται απόψεις. Αρκεί οι απόψεις αυτές να διατυπώνονται αφ' ενός, με κόσμιο και πολιτισμένο τρόπο και αφ' ετέρου, όταν μέσα από τις απόψεις αυτές δημιουργούνται προβλήματα, αυτά να αντιμετωπίζονται μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους κανόνες δικαίου, που ισχύουν στη χώρα μας".

Δημ: "Θέλω να μου πείτε, εάν υπάρχει από μέρους σας αποδοκιμασία δηλώσεων, όπως αυτές, τις οποίες κάνει ένας υπουργός; Και ποιες είναι (οι δηλώσεις του υπουργού); Ζητάει να ανακαλέσει η εφημερίδα αυτό το κείμενο, που όπως σας είπα είναι ενός φορέα, της Πανθεσσαλικής. Και να πει η εφημερίδα ότι δεν το υιοθετεί. Αυτό συνιστά, κατά τη γνώμη σας, δόκιμη πράξη για ένα υπουργό; Η κυβέρνηση το αποδοκιμάζει ή το επιδοκιμάζει;".

Ρέππας: "Η κυβέρνηση έχει σαφή θέση για τα θέματα ελευθερίας του Τύπου. Κάθε μέσο έχει την άνεση να εκφράζει τις απόψεις του και να κρίνει όλα τα θέματα. Σε επίπεδο, τώρα, δεοντολογίας θα πρέπει να σέβεται και κάποιους κανόνες. Τους κανόνες αυτούς πρέπει να τους σέβονται όλοι... Και γνωρίζετε ότι η διαδικασία της επανόρθωσης, είναι διαδικασία η οποία προβλέπεται από το νόμο... Οταν κάποιος πιστεύει ότι θίγεται ή δεν αποδίδονται σωστά οι απόψεις του, έχει δικαίωμα να απαιτήσει από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μια επανόρθωση ή μια ανακοίνωση της δικής του εκδοχής... Η εφημερίδα βεβαίως είναι αυτή η οποία τελικώς θα επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει το θέμα. Αλλά ενώ αυτό είναι θέμα επιλογής της εφημερίδας, παραμένει θέμα επιλογής του πολίτη, πολύ περισσότερο ενός πολιτικού, το πώς εκείνος θα κρίνει τον τρόπο αυτόν με τον οποίο χειρίζεται ένα θέμα η εφημερίδα. Και το ένα επιτρέπεται και το άλλο επιτρέπεται...".

Δημ: Είναι συνηθισμένη περίπτωση αυτό το φαινόμενο, να στέλνει υπουργός με εξώδικο, με δικαστικό επιμελητή δηλαδή, την άποψή του αυτή σε ένα έντυπο, σε μια εφημερίδα;

Ρέππας: "Δεν είναι κάτι που γίνεται καθημερινά, αλλά είναι κάτι το οποίο προβλέπεται. Είναι κάτι επιτρεπτό. Είναι κάτι νόμιμο, δεν είναι παράνομο... Υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες... είναι απόλυτα προβλεπτό από το υπάρχον νομικό πλαίσιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ