Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δυναμικό ξεκίνημα

Με εξορμήσεις για διανομή υλικού στο κέντρο της πόλης και συζητήσεις με τους εργαζόμενους ξεκινά δυναμικά αύριο και στη Θεσσαλονίκη η καμπάνια ενάντια στο Μάαστριχτ. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ αποφάσισε να συμμετέχει στο Δεκαήμερο Πανελλαδικής Καμπάνιας, που προκήρυξε το Κόμμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την επικείμενη αναθεώρησή της, με εξορμήσεις, ομιλίες και συζητήσεις σε χώρους δουλιάς, σε γειτονιές, στο εμπορικό κέντρο, στο Πανεπιστήμιο κλπ.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί γενική εξόρμηση του κλιμακίου της ΚΟΘ στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης στις 10.30 το πρωί, όπου και θα μοιραστεί υλικό. Επίσης κλιμάκιο της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας περιόδευσε το πρωί στην περιοχή Βαρδαρίου.

Για τη σημασία της καμπάνιας στη Θεσσαλονίκη που φέτος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μάς δηλώνει η Σοφία Μωυσίδου,υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ: "Μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες, αποτέλεσμα της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ, είναι η πολιτιστική ένταξη που η χώρα μας μετατρέπεται σε πολιτιστική αποικία της ΕΕ. Από την ίδρυσή της η ΕΕ προσπαθεί να κάνει πράξη την πολυπόθητη συνοχή των κρατών - μελών, να αναπτύξει τη "Μεγάλη Ιδέα", τη "Μεγάλη Ευρώπη". Η πολιτιστική ολοκλήρωση έρχεται να στηρίξει και να βοηθήσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ένταξη και να αμβλύνει τις αντιθέσεις και αντιστάσεις των λαών".

"Στη Συνθήκη του Μάαστριχτ γίνεται αναφορά στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά, στην πραγματικότητα, όμως, προωθείται η δημιουργία ενός "ενιαίου πολιτισμικού ευρωπαϊκού χώρου" με κοσμοπολίτικα υπερεθνικά χαρακτηριστικά, όπου τα ξεχωριστά εθνικά πολιτιστικά στοιχεία εντάσσονται στο πλαίσιο της "κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς". Επιχειρείται η εξαφάνιση των λαϊκών εθνικών στοιχείων, που αποτελούν αυθεντικό παράγοντα αντίστασης, έτσι ώστε να κινδυνεύει ο λαός να χάσει την εθνική πολιτιστική του ταυτότητα. Για μας, εθνική πολιτιστική πολιτική σημαίνει σεβασμός της διαφορετικότητας όλων των πολιτισμών του κόσμου, της δημιουργικής έκφρασης του κάθε λαού, των παραδόσεών του". "Μετά την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ - συνεχίζει η Σ. Μωυσίδου - η νομική βάση για τις παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού ενισχύεται και η ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται πολιτικά με όλες τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Τους ίδιους σκοπούς εξυπηρετεί και ο θεσμός των Πολιτιστικών Πρωτευουσών. Το Κόμμα μας γνωρίζοντας αυτούς τους στόχους εξέφρασε τις επιφυλάξεις του από την πρώτη στιγμή που η πόλη μας ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Την ανακήρυξη αυτή την είδε περισσότερο σαν πεδίο διεκδικητικής δράσης και ουσιαστικής συμμετοχής του μαζικού λαϊκού κινήματος, σαν μία ευκαιρία να προσεγγίσει ο λαός το πολιτιστικό γίγνεσθαι, αλλά και σαν προϋπόθεση να δημιουργηθούν υποδομές και θεσμοί που θα στηρίξουν το πολιτιστικό μέλλον της πόλης. Φυσικά, οι δυνάμεις του δικομματισμού που ελέγχουν τον Οργανισμό της Πολιτιστικής φρόντισαν να διαψεύσουν όλες τις προσδοκίες που είχε ο λαός για το θεσμό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φτωχότερο» το ΚΘΒΕ (2007-09-11 00:00:00.0)
ΟΧΙ και καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης (1997-11-07 00:00:00.0)
"Πολιτισμός" κοινωνικής υποταγής (1997-04-15 00:00:00.0)
Επιτέλους, φτάνει! (1997-02-28 00:00:00.0)
Από τα χαράματα στη μάχη της ενημέρωσης (1997-02-21 00:00:00.0)
Να ενημερώσουμε τους νέους (1997-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ