Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
ΟΧΙ και καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης

Συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην ΚΟΘ του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Την αγανάκτηση και οργή τους για την κατάσταση στο χώρο του Πολιτισμού, την εμπορευματοποίηση και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τις προσταγές της ΕΕ, εξέφρασαν πολλοί από τους καλλιτέχνες που πήραν μέρος στην ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση,που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης το Πολιτιστικό Τμήμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ,σχετικά με το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ με τίτλο "Θεσμοί, Μέτρα και Δράση για την Πολιτιστική Ανάπτυξη".

Στην εκδήλωση, ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,Σταύρος Παπαθανασίου, παρουσίασε τη θέση του Κόμματός του για το Πολυνομοσχέδιο τονίζοντας ότι "είναι βαθιά αντιδραστικό, ενταγμένο στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και τη λογική της κίνησης της ελεύθερης αγοράς.Ουσιαστικά - είπε ο εισηγητής - προχωρά και εναρμονίζει την εμπορευματοποίηση της τέχνης και θεσμικά. Πραγματοποιεί ό,τι ήταν σε εκκρεμότητα τόσον καιρό. Οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, όσοι δημιουργικά αντιμετωπίζουν την τέχνη, αλλά και οι εργαζόμενοι, η νεολαία, δεν μπορούν να προσμένουν τίποτε καλό από αυτό το πολυνομοσχέδιο.Δεν ιδιωτικοποιεί μόνο. Θέλει να φτιάξει προσωπικότητες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου.Και βεβαίως δεν είναι άσχετο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του μεγάλου κεφάλαιου στη χώρα μας".

Ο Στ. Παπαθανασίου επεσήμανε ότι με μια προσεκτική μελέτη του νομοσχεδίου, διαπιστώνεται ότι, ανεξάρτητα από το πόσα ΝΠΙΔ και την Ανώνυμη Εταιρία που δημιουργεί, "η βασική ρότα του είναι πολιτική και έχει να κάνει με το χαρακτήρα που θέλουν να δώσουν στον πολιτισμό στη χώρα μας. Ενα χαρακτήρα συμπληρωματικό σ' αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει "οικονομική ανάπτυξη"".

Καταλήγοντας ο Στ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι "ο λαός της χώρας μας έχει άλλες βλέψεις για τον πολιτισμό. Και πάνω σ' αυτό ακριβώς το συμπέρασμα, δηλαδή ότι για το λαϊκό κίνημα αυτό το πολυνομοσχέδιο θα είναι κενό γράμμα, στήριξε την ελπίδα του ΚΚΕ πως οι καλλιτέχνες αλλά και η εργατική τάξη μαζί με τη νεολαία θα δώσουν τη μάχη για να καταργηθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής του. Για να αντικρούσουν την εμπορευματοποίηση της τέχνης".

Σχολιάζοντας την κυβερνητική τακτική προώθησης του πολυνομοσχέδιου, η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΟΘ,Σ. Μωϋσίδου,είπε ότι "και με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ακολούθησε την προσφιλή τακτική της, του αιφνιδιασμού της κοινής γνώμης και του αποκλεισμού από το τραπέζι των συζητήσεων όλων των φορέων που υπηρετούν τον πολιτισμό. Και αυτό το κάνει μια κυβέρνηση που εμφανίζεται υπέρμαχος του κοινωνικού διαλόγου".

Την κατάσταση που βιώνουν στο χώρο δουλιάς τους παρουσίασαν με παρεμβάσεις τους οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του πολιτισμού. Το συμπέρασμα των ανθρώπων του πολιτισμού, όπως τονίστηκε, είναι:"ολοφάνερα η κυβέρνηση προχωρά, με κάθε τρόπο, στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Στην αγελοποίηση των πολιτών, μέσα από την εξάλειψη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών του λαού μας" και "γι' αυτό πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα".Οι καλλιτέχνες μίλησαν και για "ευθύνες και του λαού με την αποχή του από τα προβλήματα του πολιτισμού".

Σαν παραδείγματα αναφέρθηκαν: Η κατάσταση του ΚΘΒΕ,το οποίο εδώ και δύο χρόνια κατασπαταλά δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού, χωρίς ουσιαστικά να παράγει έργο. Ο ΟΠΠΕΘ,που επίσης "δεν αφήνει σημαντικά έργα στήριξης του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη", ενώ έχει διαχειριστεί δεκάδες δισ. Η υποχρηματοδότηση των αρχαιολογικών υπηρεσιών.Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση εκτάκτου υπαλλήλου στο ΥΠΠΟ: "Η σημαντικότερη αρχαιολογική έρευνα σήμερα γίνεται από τους αρχαιοκάπηλους... ".

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΚ στο Δήμο Θεσσαλονίκης Αγ. Σαχίνης, σημείωσε ότι "τον πολιτισμό δεν πάμε να τον βιώσουμε. Πάμε να τον πληρώσουμε και μάλιστα πολύ ακριβά" και προειδοποίησε για τη "νέα πραγματικότητα που επιχειρεί να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη", με τα διαπλεκόμενα συμφέροντά του, ο Χρ. Λαμπράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ