Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιστορία πολλών λέξεων

Δεν υπάρχει ημέρα που όποιος δημοσιογράφος βρεθεί στα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ να μη δει τον γιατρό του ταμείου μας Νίκο Βαρδιάμπαση,τις στιγμές που δεν ασκεί ως "θεράπων" της την επιστήμη του, να "θεραπεύει" με πάθος την άλλη αγάπη του, τη γλώσσα. Να "χαράζει" με το μολύβι του στο χαρτί μια κι άλλη κι άλλη λέξη.Να "χαράζει" τη ρίζα της, τα συνθετικά της, την κατάληξή της, τις συνώνυμές της, την κυριολεκτική και μεταφορική σημασία της, την κοινή ρίζα της με άλλες λέξεις, τις μεταλλαγές της μέσα στο διάβα των αιώνων, τους συνειρμούς που προκαλεί, την ουσία της - σε τελευταία ανάλυση - για τον άνθρωπο, το βίο του και την κοινωνία του.

"Καρπός" της αγάπης του αυτής, εκτός από τα δημοσιεύματά του και την τηλεοπτική του σειρά στην ΕΤ-2, είναι και το βιβλίο του "Ιστορία μιας Λέξης",του οποίου ο τρίτος τόμος παρουσιάστηκε χτες από τις εκδόσεις "Νέα Σύνορα" Α. Α. Λιβάνη,με ομιλητές τους Αδωνι Κύρου (εκδότης της "Εστίας"), Γιάννη Τζαννετάκο (γενικός διευθυντής της ΕΡΑ), Σεραφείμ Φυντανίδης (διευθυντής της "Ελευθεροτυπίας").

Ο Ν. Βαρδιάμπασης εκφράζει, στο οπισθόφυλλο, όσα πιστεύει για τη γλώσσα με τη σοφή ρήση του Γληνού: "Η γλώσσα είναι καταστάλαγμα ψυχικής εξέλιξης και μακρόχρονου πολιτισμού, με άπειρους θησαυρούς και αξίες, κληρονομημένες από τα περασμένα να ζουν μέσα της", αλλά και με το καταληκτικό κείμενό του στην πρώτη λέξη του τρίτου τόμου, της λέξης Απαγορεύεται:

"Και σ' αυτό το βιβλίο ψάχνουμε για χαμένες σημασίες, για παλιά νοήματα, που κερδήθηκαν απ' το μόχθο των πατεράδων μας και των παππούδων μας, γιατί εκείνοι αποτύπωσαν στο κορμί της γλώσσας τις επιλογές τους, απ' την πείρα τους, απ' τη ζωή τους, κάνοντας τις λέξεις που βρήκαν πιο χυμώδεις, πιο μεστές σε νόημα (...). Μας είναι πολύτιμα λοιπόν τα παλιά νοήματα, για να γονιμεύουν τη σκέψη μας και ένα ακόμα σπουδαιότερο λόγο: για να εξηγούμε το τώρα, το σήμερα, όλα τα φαινόμενα των καιρών με την πείρα του παρελθόντος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ