ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απειλούν με διακοπή των χρηματοδοτήσεων

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγεί η πολιτική του "γιες μεν", που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στις ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ

Σε νέες πιέσεις και εκβιασμούς προχωρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, θέτοντας ευθέως θέμα αλλαγών - δυσμενέστερων για τη χώρα μας - του τρόπου λειτουργίας των διαρθρωτικών ταμείων, μέσω των οποίων συγχρηματοδοτούνται σήμερα οι επενδύσεις του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ). Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία της κοινοτικής επιτρόπου για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Μ. Ματίες, η οποία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσίασε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη "οικονομική και κοινωνική συνοχή". Η επίτροπος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, έθεσε θέμα σωστής αξιοποίησης των χρημάτων που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ μια και - όπως ανέφερε - θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός προς τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, που καταβάλλει τα χρήματα αυτά. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η πολιτική του "γιες μεν", που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στις Βρυξέλλες, όχι μόνο δεν ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας - όπως επίμονα ισχυρίζονται οι κυβερνώντες - αλλά αντίθετα οδηγεί στην πλήρη αμφισβήτηση ακόμα και στη χορήγηση και αυτών των πενιχρών ανταλλαγμάτων, για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στις πολυεθνικές και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η ίδια, επίσης, η έκθεση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης και παρερμηνείας των αλλαγών, που προωθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα των διαρθρωτικών ταμείων.

Οι αντιδράσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, που έλαβε το λόγο αμέσως μετά την κοινοτική επίτροπο, το μόνο που πιστοποιούν είναι ότι ο "μονόδρομος" προς τους στόχους του Μάαστριχτ είναι τελικά αδιέξοδος, ακόμα και με τα δικά τους κριτήρια.

Αλλαγές στα διαρθρωτικά ταμεία

Η αποτελούμενη από 150 σελίδες έκθεση "Για την οικονομική και κοινωνική συνοχή" δίνει μία πλήρη εικόνα των αλλαγών που θέλουν να επιφέρουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά στον προσανατολισμό των χρηματοδοτικών ροών.

Στα πλαίσια αυτά προετοιμάζονται αλλαγές του τρόπου λήψης των αποφάσεων για τη χρηματοδότηση των ασθενέστερων χωρών. Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι "ο κανόνας που απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών - μελών για την υιοθέτηση του καταλόγου των επιλέξιμων περιοχών καθιστά την αυστηρή επιβολή κριτηρίων οικονομικής επιλεξιμότητας στα όρια προσδιορισμού. Γι' αυτό - συνεχίζει η έκθεση - η Επιτροπή στις προτάσεις που κατέθεσε στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ενισχύοντας την πολιτική ένωση και προετοιμάζοντας τη διεύρυνση, πρότεινε το πλειοψηφικό σύστημα ως το γενικό κανόνα". Το πλειοψηφικό, όμως, σύστημα λύνει τα χέρια στις ισχυρές χώρες, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, να επιλέγουν τις χώρες που οι ίδιες εκτιμούν ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τα ταμεία.

Σε άλλο σημείο η έκθεση προλειαίνει το έδαφος για μελλοντικές περικοπές στις δαπάνες των ταμείων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "το ύψος της βοήθειας της ΕΕ, σε όρους κατά κεφαλήν δαπάνης, ίσως θα πρέπει να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, ανάλογα με τη θέση των επιλέξιμων περιφερειών,ώστε να διασφαλίσει ότι οι πόροι που διατίθενται αντανακλούν τις αντικειμενικές ανάγκες. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να σταθμιστεί με την ανάγκη να αποφευχθούν απότομες μεταβολές στο επίπεδο χρηματοδοτικής βοήθειας στα κράτη - μέλη και τις περιφέρειες. Επίσης, αυτό θα συνεπαγόταν ότι, όταν οι κατάλογοι των ενισχυόμενων περιφερειών επανεξετάζονται, θα έπρεπε να υπάρξει μία σταδιακή μείωση της ενίσχυσης (παρά να σταματά απότομα)". Το πρόβλημα δηλαδή είναι αν ο περιορισμός των δαπανών γίνει απότομα ή σταδιακά...

Αν όμως οι δύο παραπάνω αναφορές έχουν γενικό χαρακτήρα, αυτές που ακολουθούν στη συνέχεια κυριολεκτικά "φωτογραφίζουν" την Ελλάδα.

Στο σημείο της έκθεσης που γίνεται λόγος για ζητήματα απορροφητικότητας αναφέρεται επί λέξει: "Η επιτυχής συγκέντρωση της χρηματοδοτικής στήριξης εξαρτάται από την ικανότητα των κρατών - μελών να απορροφήσουν τα κονδύλια. Δεν υπάρχει νόημα να διατίθενται πόροι εάν για τον ένα ή τον άλλο λόγο τα κράτη - μέλη δεν είναι σε θέση να τους αξιοποιήσουν".

Εκτός όμως από τα κριτήρια απορροφητικότητας επιχειρούν να συνδέσουν τη διάθεση πόρων με την πορεία "σύγκλισης" των οικονομιών στα κριτήρια του Μάαστριχτ, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το Ταμείο Συνοχής.

Η έκθεση όχι μόνο μας εξηγεί ότι εξετάζεται σοβαρά η διακοπή των λεγόμενων χρηματοδοτικών ροών από τα διαρθρωτικά ταμεία, μας υποδεικνύει και το δρόμο για την εξεύρεση κεφαλαίων. Οι νέες πηγές χρηματοδότησης είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, "οι δραστηριότητες της οποίας φαίνεται ότι έχουν περιοριστεί από την πολύ εύκολη διαθεσιμότητα χορηγήσεων της ΕΕ". Προτείνουν επίσης τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα μέσω εμπορικών σχέσεων δημόσιου - ιδιωτικού.

Ο Γ. Παπαντωνίου

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη διάρκεια της ομιλίας του "προειδοποίησε" την κοινοτική επίτροπο "ότι κάθε σκέψη περιορισμού των διαρθρωτικών πόρων θέτει σε κίνδυνο τη σύγκλιση". Σε στιγμή μάλιστα μιας ανέξοδης "έκρηξης", ανέφερε ότι η επιτάχυνση της απελευθέρωσης στον αγροτικό τομέα θα επιδεινώσει τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών, ενώ εξέφρασε το παράπονό του πως η ΕΕ δε λαμβάνει υπόψη τον υψηλό αριθμό απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα που υπάρχουν στη χώρα μας. "Πώς θα συνεχίσουν να παραμείνουν οι νέοι αγρότες στα χωράφια τους;" διερωτήθηκε ο Γ. Παπαντωνίου. Πρόκειται για το ίδιο ερώτημα που είχαν θέσει και θέτουν οι εξεγερμένοι αγρότες της Θεσσαλίας στην κυβέρνηση Σημίτη, όταν οι εκπρόσωποι της τελευταίας έστειλε τα ΜΑΤ.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Θα δώσουμε μάχη υπέρ της λιτότητας

Απροκάλυπτες δηλώσεις των εκπροσώπων του ΣΕΒ για την εισοδηματική πολιτική

Δε θα επιτρέψουμε την ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτό αναδεικνύουν σε βασική τους προτεραιότητα οι μεγαλοβιομήχανοι, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων του ΣΕΒ, οι οποίοι επιδίωξαν για μια ακόμα φορά να εμφανιστούν ως θεματοφύλακες των όρων "σύγκλισης" και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Παρουσιάζοντας από τη δική τους σκοπιά τις κυβερνητικές διακήρυξης περί της εφαρμογής συστημάτων αμοιβών και κινήτρων για το Δημόσιο και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, έκαναν λόγο για προσπάθεια καλυμμένης ενίσχυσης των αμοιβών των εργαζομένων στο δημόσιο. Για να μην γίνει λοιπόν κάτι τέτοιο, εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία - όπως είπε χαρακτηριστικά είπε ο Α. Κανελλόπουλος - "παρεμβαίνουμε και θα δώσουμε μάχη και στη συνέχεια για να μην ανατραπεί η εισοδηματική πολιτική, όπως έγινε το 1996".Μάλιστα, συνεχίζοντας στο ίδιο προκλητικό μοτίβο και παραγνωρίζοντας την πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, συνέχισε: "Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις διάφορες κοινωνικές αντιδράσεις μας κάνουν να υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής, πράγμα που θα πιέσουμε όσο μπορούμε να μη γίνει".

Τα "επιχειρήματα" του ΣΕΒ είναι φανερό ότι δε στρέφονται κατά της λεγόμενης σύνδεσης των αμοιβών με την παραγωγικότητα, που πρώτοι αυτοί απαιτούν, αλλά συνδέονται με την επιδίωξη για παραπέρα περιορισμό του δημόσιου τομέα και την ελαχιστοποίηση των μισθών των εργαζομένων. Με το υφιστάμενο καθεστώς, σημειώνει ο ΣΕΒ στην ανακοίνωσή του, "είναι σαφές ότι η έναρξη καταβολής τέτοιων επιδομάτων θα παρασύρει το σύνολο των αμοιβών σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα αναγκαία και προβλεπόμενα από την Εισοδηματική Πολιτική".

Αναφερόμενος στο θέμα της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκαν τελευταία, τόσο από την υπουργό Ανάπτυξης όσο και από τον πρωθυπουργό για καθυστέρηση εκ μέρους τους, παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκαν υπέρ του δέοντος, χωρίς να αποποιούνται πλήρως τις ευθύνες τους, επιχείρησαν να δικαιολογηθούν. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος οι δικές τους ευθύνες ξεκινούν από την 1η Γενάρη και μετά, καθώς μόλις τον Ιούλη του 1996 βγήκε η υπουργική απόφαση που διευκρίνιζε βασικά σημεία που είχαν ανακύψει σχετικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Ξαναβγήκαν τα ... μικροσκόπια του ΟΟΣΑ

"Τσεκ απ" στην ελληνική οικονομία πραγματοποιεί από χτες - και για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες - ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργάνου, κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα παραμονής της στην Αθήνα, είχε επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με αντικείμενο τις εξελίξεις που σημειώνονται μέχρι στιγμής στα διάφορα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Για το ίδιο θέμα, το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου.Σήμερα και αύριο θα έχει επίσης επαφές με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Κατά τη διάρκεια των παραπάνω συναντήσεων, το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ επιδιώκει να προβεί σε αναλυτική καταγραφή της πορείας που εμφανίζουν μέχρι σήμερα - αλλά και των εκτιμήσεων που υπάρχουν για το 1997 και για το 1998 - όλα τα οικονομικά μεγέθη (πληθωρισμός, ΑΕΠ, ελλείμματα, εισοδηματική πολιτική κλπ.). Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν για τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το ερχόμενο καλοκαίρι. Πάντως, κατά τις χτεσινές επαφές που είχε ο ΟΟΣΑ με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ιδιαίτερη αναφορά έγινε - σύμφωνα με πληροφορίες - στην εξέλιξη που αναμένεται να σημειώσει ο πληθωρισμός το τρέχον έτος σε σχέση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση "ευελπιστεί" σε πτώση του πληθωρισμού στο 4,5% (αρχή - τέλος) στο τέλος του 1997, εκτίμηση για την οποία φέρεται να διατύπωσαν επιφυλάξεις οι εκπρόσωποι του Οργανισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ διατύπωσαν αξιώσεις για απαρέγκλιτη τήρηση της εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, στα "σφιχτά" επίπεδα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.

Χωρίς έντυπα

Δε φτάνει ο πανικός που έχει δημιουργηθεί έτσι κι αλλιώς σε όλους τους φορολογούμενους που είναι αναγκασμένοι, έχουν δεν έχουν ακίνητα, να υποβάλλουν και το έντυπο Ε9 μαζί με τη φορολογική τους δήλωση.

Δε φτάνει που αυτό το έντυπο αποτελεί έναν πραγματικό "λαβύρινθο" για όσους καλούνται να καταγράψουν στις στήλες του την όποια ακίνητη περιουσία έχουν στην κατοχή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει τελικά ό,τι περνά "απ' το χέρι του" για να υποστούν ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία οι φορολογούμενοι, αφού δε φρόντισε καν να εφοδιάσει τις διάφορες Εφορίες (αλλά και... την ίδια την κεντρική υπηρεσία) με τα ανάλογα έντυπα του Ε9. Οπως μαθαίνουμε, όσοι φορολογούμενοι απευθύνονται στις διάφορες Εφορίες για να προμηθευτούν το περίφημο Ε9 διαπιστώνουν έκθαμβοι ότι δεν υπάρχει! Κατά τ' άλλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απαιτεί φορολογική συνείδηση από τους πολίτες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ