ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
"Εργα" που προσδίδουν... αίγλη στο κέντρο

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 1997 ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος

Εργα που θα "προσδώσουν στο κέντρο, αίγλη, ποιότητα και αξία" ανακοίνωσε χτες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος. Πιστός στην πολιτική, που ο ίδιος επέβαλλε και ακολουθεί η δημοτική αρχή, για μια πόλη - τουριστικό κέντρο, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα και η τουριστική κίνηση θα ανθίζει, ανακοίνωσε χτες το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 1997. Ενα πρόγραμμα που βασίζεται σε μεγαλόστομες εξαγγελίες για πεζοδρομήσεις, σιντριβάνια, παραδοσιακά φανάρια, αισθητική αναμόρφωση κεντρικών οδικών αξόνων, αναπλάσεις πλατειών μέσω της ενσωμάτωσης υψηλής τεχνολογίας, δρομολόγηση ηλεκτρονικών μίνι-μπας και ανταποκρίνεται - όπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος - στις συνθήκες συναγερμού που ζούμε. Και προφανώς το "κουμπάκι" που απενεργοποιεί το συναγερμό είναι η αισθητική αναβάθμιση της πόλης, αφού αυτό και μόνο εξυπηρετεί - αποτελώντας ταυτόχρονα κριτήριο για τη σύνταξή του - το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των παρεμβάσεων αφορούν στο κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα, οι γειτονιές αναφέρονται μόνο ως κακέκτυπα διαχειριστικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων που ο δήμος θα "διορθώσει" με αλλαγή της πολιτικής χρήσεων γης. Ωστόσο, αμφίβολο είναι κατά πόσο το πρόγραμμα του δήμου είναι εφαρμόσιμο, αφού απαιτείται και η γνώμη συναρμόδιων υπουργείων. Μάλιστα δεν έχει τεθεί κανένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, κάτι που επιβεβαιώνει την τακτική του δημάρχου για εξαγγελίες εντυπωσιασμού και επηρεασμού της κοινής γνώμης προς όφελός του. Τα έργα που θα μας κάνουν "Ευρωπαίους"

Ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε χτες τι περιλαμβάνουν οι μελέτες δισεκατομμυρίων του Δήμου: την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Αθηνάς, από τη Σοφοκλέους ως την Ομόνοια, στη δε πλατεία την πεζοδρόμηση του τμήματός της μεταξύ των οδών Πειραιώς και Σταδίου. Την αισθητική αναμόρφωση της κεντρικής αυτής περιοχής θα συμπληρώσει η ολοκλήρωση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στο Δημαρχείο, "μέσω της ενσωμάτωσης της υψηλής τεχνολογίας". Οι μελέτες του δήμου προβλέπουν ακόμη πλακοστρώσεις πεζοδρομίων και κατασκευή κιγκλιδωμάτων στις οδούς Αλεξάνδρας, Πειραιώς, Φιλελλήνων, Πατησίων κ.α., τις οποίες θα "στολίσουν" τα μαντεμένα φανάρια (2.300 θα τοποθετηθούν μέσα στο 1997) ...για περισσότερο φως και αισθητική. Ειδική ρύθμιση προβλέπεται για τη Μιχαλακοπούλου. Μία από τις δύο λωρίδες της κατεύθυνσης προς το στάδιο θα παραδοθεί στον πεζό. Μεταξύ της Παπαδιαμαντοπούλου και της Βασ. Κωνσταντίνου θα κλείσουν στο αυτοκίνητο και οι δύο λωρίδες, μεταθέτοντας την κίνηση στη Β. Σοφίας (όπου γίνεται το χάος κάθε μέρα). Για το Κολωνάκι προβλέπεται η πεζοδρόμηση της Πατριάρχου Ιωακείμ και η επέκταση της πεζοδρόμησης της Βουκουρεστίου.

Ανακοινώθηκε ακόμη η δρομολόγηση ηλεκτρονικών μίνι-μπας (350 εκατομμύρια θα κοστίσουν), αρχικά στην Κυψέλη και το Παγκράτι, και η δημιουργία μιας γραμμής που θα συνδέει το Δημαρχείο με την Ακρόπολη.

Ασταμάτητη στην κατασκευή σιντριβανιών δηλώνει η δημοτική αρχή, καθότι "ως μεσογειακή χώρα έχουμε ανάγκη από... δροσιά και σκιά". Ετσι, μετά τα σιντριβάνια στις πλατείες Αιγύπτου, Αργεντινής, Λαυρίου, Τρούμαν, Αγίου Θωμά κλπ., έπεται συνέχεια...

Οσον αφορά στο πρόβλημα της στάθμευσης στις γειτονιές της Αθήνας, προβλέπεται - άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν - η δημιουργία δημοτικών γκαράζ, όπου παραμένει άγνωστο τι τιμή θα καταβάλλεται, αλλά, όπως είπε και ο Δ. Αβραμόπουλος, "ας μην αναφερόμαστε σε οικονομικά δεδομένα, γιατί μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες τιμές"...

Διώκει συνδικαλιστή ο δήμαρχος Λάρισας

Τη μετακίνησή του από το χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου Λάρισας στο προσωπικό γραφείο του δημάρχου καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ενωσης Εκτάκτου Προσωπικού του Δήμου Τηλέμαχος Καλόγηρος.Ο συνδικαλιστής εργαζόμενος χαρακτηρίζει την προσωπική αυτή απόφαση του φιλοκυβερνητικού δημάρχου Χριστόφορου Καφφέ ως απαράδεκτη και εκδικητική, με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων και για να εμποδίσει την έντονη συνδικαλιστική του δράση και τις αντιστάσεις που έφερνε στα αντιλαϊκά σχέδια του δημάρχου. Ο Τ. Καλόγηρος στην καταγγελία ζητάει την παρέμβαση της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της ΠΟΠ - ΟΤΑ στην οποία είναι και μέλος της Διοίκησης, ώστε να σταματήσει η δίωξή του.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Τ. Καλόγηρο, μας κατήγγειλε ότι "ο δήμαρχος είχε πει ότι θα μεταφερθώ στο γραφείο του λίγο μετά τις εκλογές, στις οποίες η παράταξη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ αναδείχτηκε και πάλι πρώτη δύναμη. Αυτό εξόργισε τον δήμαρχο που ήθελε να ελέγχει το σωματείο το ΠΑΣΟΚ. Ετσι με απομάκρυνε από το χώρο των εργαζομένων, ώστε να με καταστήσει συνδικαλιστικά και εργασιακά ανενεργό".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Καταγγέλλουν αλλαγές σε βάρος τους

Να μην προχωρήσει η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων, όπως επιθυμεί η δημοτική αρχή, ζητούν οι εργαζόμενοι του Δήμου. Επισημαίνουν πως η τροποποίηση που επιχειρεί ο δήμαρχος και η παράταξή του θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις και το παρεχόμενο έργο και προτείνουν τη σύσταση επιτροπής που θα ασχοληθεί με το ζήτημα, θα συμμετέχουν και οι ίδιοι και θα φέρει συνολικό σχέδιο αλλαγής προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εργαζομένων, Συμβασιούχων Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών, συνεδρίασαν χτες και συζήτησαν για την επιχειρούμενη από τη δημοτική αρχή μερική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Οι εργαζόμενοι κατέληξαν ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί "σαλαμοποίηση της τροποποίησης του Οργανισμού", με στόχο "τον περιορισμό των αντιδράσεων των εργαζομένων και άλλων ενδιαφερομένων". Τονίζουν, ακόμα, πως η "εσπευσμένη τροποποίηση με όλα τα στοιχεία της προχειρότητας που τη συνοδεύουν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις και το παρεχόμενο έργο" και πως "καταδεικνύει τις προθέσεις και τους στόχους του κ. δημάρχου, υπονομεύοντας έτσι τις αναγκαίες αλλαγές που είναι απαραίτητες στον ΟΕΥ του δήμου".

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τη δημοτική αρχή να ματαιώσει τη σημερινή συζήτηση.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν και αναδασώνουν

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν οι δασικοί υπάλληλοι αύριο Παρασκευή, με αφορμή την κατάργηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών σε όσους ασχολούνται με τη Δασοπροστασία, η οποία προωθείται μέσα από το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο.

Τη μέρα της απεργίας οι δασικοί υπάλληλοι θα προχωρήσουν σε αναδάσωση, επιλέγοντας την καμένη έκταση στη θέση "Καραούλη". Η αναδάσωση θα αρχίσει στις 10 το πρωί, κατά μήκος της οδού από την Παλαιά Πεντέλη προς τον Αγιο Πέτρο - Νέα Μάκρη. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, οι δασοπονούντες προσκαλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους βουλευτές των κομμάτων, εκπροσώπους, φορείς και πολίτες να πάρουν μέρος στην αναδάσωση.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νίκη της "Δημοσιοϋπαλληλικής"

Νίκη της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" (ΔΕ) στις εκλογές που έγιναν χτες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), για την εκλογή του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 798 ψηφισάντων, έλαβαν η ΔΕ 420 ψήφους, ποσοστό 55,36% και η ΠΑΣΚΕ 335 ψήφους και ποσοστό 44%. Με το αποτέλεσμα αυτό η ΔΕ εξέλεξε τον μοναδικό εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΟΧΙ στη συμφωνία Σένγκεν

Να μην ψηφιστούν νόμοι που νομιμοποιούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης. Συγκεκριμένα το ΔΣ αφού συζήτησε τις επιπτώσεις από το ηλεκτρονικό φακέλωμα που προβλέπεται από την κύρωση και την εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, ζητά από την κυβέρνηση να μην ψηφίσει νόμο που θα το νομιμοποιεί.

Παράλληλα ζητά να μην επικυρωθεί η συμφωνία και τα κόμματα να καταψηφίσουν στη Βουλή νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, αλλά και να πρωτοστατήσουν στη Βουλή και την Ευρωβουλή ώστε να αποτραπεί τέτοια εκδοχή.

Καλεί δε τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και όλο το λαό, με την πάλη τους να μην επιτρέψουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, άσχετα από τα προσχήματα που μπορεί να επικαλεσθούν οι κυβερνώντες και οι υποστηρικτές τους.

Θυμίζουμε ότι η Συμφωνία Σένγκεν καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών, προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα προσώπων και πραγμάτων, περιορίζει τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών, καταργεί τυχόν ευεργετικές νομοθεσίες για το άσυλο, τους αλλοδαπούς, το ρατσισμό, επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και το φακέλωμα σε πολίτες για τους οποίους... κάποιοι έχουν... κάποιες υπόνοιες ότι στο μέλλον... μπορεί να παρανομήσουν και ανατρέπει τη βασική αρχή του κράτους δικαίου που είναι το τεκμήριο της αθωότητας των πολιτών και καθιερώνει το τεκμήριο ενοχής των πολιτών, αφού θεωρεί τους πάντες ύποπτους.

Απεργίες συμβασιούχων των δήμων

Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από τις 25 και 26 του μήνα, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επαναλάβει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε αναστείλει στις 13/1, μετά από διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, τότε, ότι μέχρι τις 15/2 θα είχε δοθεί λύση στα προβλήματα των μελών της.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την οριστική τακτοποίηση των συμβασιούχων και επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, που απολύθηκαν επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους. Ακόμα, οι μόνιμοι εργαζόμενοι να μετατραπούν σε συμβασιούχους αορίστου χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου, να αυξηθεί η αποζημίωση που παίρνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους και να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησής τους. Η ΠΟΠ - ΟΤΑ θεωρεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά της και ο μόνος δρόμος που απομένει για τα μέλη της, είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ