ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αποκαλύπτουν τις λαθροχειρίες της κυβέρνησης

Για ανακριβή στοιχεία έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των καθηγητών σχολιάζοντας την προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή

Εναν ακριβώς μήνα μετά την έναρξη του απεργιακού τους αγώνα οι καθηγητές δηλώνουν ότι η απεργία δε θα λήξει παρά μόνο όταν εισπράξουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για τα θεσμικά τους αιτήματα και δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα οικονομικά τους αιτήματα. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, απαντώντας στην προχτεσινή "ενημέρωση" του πρωθυπουργού στη Βουλή για την παιδεία, χαρακτήρισε τη στάση του πρωθυπουργού ως "απαράδεκτη", κάνοντας λόγο για "ανακριβή στοιχεία" σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των εκπαιδευτικών με το νέο μισθολόγιο.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας, τόνισε ότι ο κλάδος των καθηγητών θέτει το εκπαιδευτικό πρόβλημα σε πολιτική βάση. "Δεν είναι κλαδικός αγώνας, είναι αγώνας πολιτικός και εκπαιδευτικός που συνδέεται με το νήμα των κινημάτων που ζητούν 15% για την παιδεία, παιδεία για όλους", τόνισε. "Πώς μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για προτεραιότητα στην παιδεία όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη υποδομή;", τόνισε.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης τόνισε ότι, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά εδώ και ένα μήνα, το υπουργείο Παιδείας διέκοψε το διάλογο με δική του ευθύνη και απάντησε με έγγραφο μόλις προχτές. Σε ό,τι αφορά το έγγραφο το οποίο καθορίζει την ημερήσια διάταξη της συζήτησης επί ορισμένων θεμάτων, τόνισε ότι οι καθηγητές ζητούν διάλογο εφ' όλης της ύλης. Αναφερόμενος στη διάκριση των αιτημάτων των καθηγητών σε οικονομικά και θεσμικά, που επιχειρεί η κυβέρνηση, τόνισε ότι "είναι θεσμός ένας μισθός που απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς".

"Ανακριβής" ο πρωθυπουργός

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ αναφερόμενοι, ειδικότερα, στην προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, έκαναν λόγο για "απαράδεκτη ενημέρωση" και χαρακτήρισαν ανακριβή τα στοιχεία, τόσο για τα οικονομικά, όσο και για τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, επισήμαναν ότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να δίνει στη δημοσιότητα μόνο τις ακαθάριστες αποδοχές των εκπαιδευτικών και ότι ο μισθός του πρωτοδιόριστου με το νέο μισθολόγιο είναι 206.577 δρχ., κάτι που δεν απαντά στο αίτημα του κλάδου για διατήρηση του επιδόματος τριμήνων και πρώτο μισθό 250.000 δρχ.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων κυβέρνησης και ΟΛΜΕ στα θεσμικά θέματα, οι εκπρόσωποι των καθηγητών τόνιζαν ότι για το θέμα της επιμόρφωσης δε δόθηκε απάντηση στο αίτημα για ετήσια ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, ενώ η επιμόρφωση έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια. Για το θέμα της επιλογής στελεχών, απαντώντας στον πρωθυπουργό που διατυμπάνιζε ότι πρώτη φορά συμμετέχει ο κλάδος στη διαδικασία επιλογής, τόνιζαν ότι ο κλάδος κάθε χρόνο συμμετέχει στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης και ότι η διαδικασία προωθείται από το υπουργείο Παιδείας ερήμην του.

Για τη σκανδαλώδη καθιέρωση του θεσμού του Διεθνούς Απολυτηρίου,η κατάργηση του οποίου αποτελεί κυρίαρχο αίτημα των καθηγητών, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ τόνιζαν ότι δεν πάρθηκε καμία δέσμευση και έκαναν λόγο για συμφέροντα που υπηρετούνται από τη λειτουργία του.

"Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η αύξηση στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης παρουσιάζεται ως υπέρτατη ιδεολογία πάνω στην οποία ισορροπούν η οικονομία, το πρόγραμμα σύγκλισης και η εργασιακή ειρήνη", τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας, ενώ ο γενικός γραμματέας Γρ. Καλομοίρης, υπενθύμισε ότι όταν η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχουν χρήματα ήταν έτοιμη να κάνει χαριστική ρύθμιση χρεών στις φαρμακοβιομηχανίες.

Σε αγωνιστικό κλοιό το υπουργείο Παιδείας

Εκατοντάδες καθηγητές περικύκλωσαν χτες το πρωί για τέσσερις περίπου ώρες το υπουργείο Παιδείας. Η κυβέρνηση, κάνοντας καθαρό ότι προτιμά να κλείσει ένα σχολείο για να ανοίξει μια φυλακή, απάντησε με τον προσφιλή της τρόπο: Με μια επίθεση της Αστυνομίας

Ηταν 7 το πρωί, το κρύο τσουχτερό και η ψιλή παγωμένη βροχή που έπεφτε δε βοηθούσε καθόλου την κατάσταση. Κι όμως, δεν ήταν λίγοι οι καθηγητές που συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο υπουργείο Παιδείας και το απέκλεισαν συμβολικά για τέσσερις περίπου ώρες, ώσπου η κυβέρνηση απάντησε και πάλι με μία επίδειξη "εκσυγχρονιστικού αυταρχισμού".

Ηταν λίγο μετά τις 8.00 όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας από τους οποίους πολλοί είναι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και οι οποίοι, με λίγες εξαιρέσεις, σεβάστηκαν την κινητοποίηση των καθηγητών και εκείνοι χαιρέτισαν τη στάση τους. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας εξέφρασε τη συμπαράστασή του και αντιπροσωπεία του ΔΣ ανέβηκε στους ορόφους του υπουργείου για να καλέσει κάποιους υπαλλήλους, που είχαν ήδη μπει στο κτίριο, να κατέβουν και να συμπαρασταθούν στους καθηγητές.

Οι καθηγητές παρέμειναν για ώρες αμετακίνητοι στην είσοδο του υπουργείου και φώναζαν συνθήματα: "Αυτή η απεργία δεν είναι της δραχμής, είναι της παιδείας, είναι της ψυχής","Αυτή η απεργία είναι η αρχή, έρχεται εξέγερση πανεκπαιδευτική", "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", ενώ αστειευόμενοι με το τσουχτερό κρύο και το γεγονός ότι ήταν νωρίς το πρωί φώναξαν "Σε λίγο να 'στε σίγουροι ο ήλιος θα φανεί, στους καθηγητές να συμπαρασταθεί"... Κοντά τους ήταν από νωρίς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Καταρτζής.

Τα συνθήματα διέκοψε η είδηση ότι είχε κληθεί εισαγγελέας για να απομακρύνει τους καθηγητές, ενέργεια που αποδόθηκε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος έχει και την ευθύνη για το προσωπικό. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών ζήτησαν ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και η απεργιακή επιτροπή. Στις 10.10 π.μ. περίπου και ενώ οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη, η ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε συγκεντρωθεί στην είσοδο του υπουργείου πήρε εντολή να απομακρύνει βίαια τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να σχηματίσει διάδρομο για να μπουν οι υπάλληλοι στο υπουργείο.

Ακολούθησε συμπλοκή ανάμεσα στους καθηγητές που ήταν αποφασισμένοι να παραμείνουν μπροστά στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας και τους άνδρες της Αστυνομίας που κυριολεκτικά όρμησαν πάνω τους με αποτέλεσμα μία καθηγήτρια να πέσει λιπόθυμη. Τελικά, η Αστυνομία κατάφερε και δημιούργησε ένα διάδρομο τον οποίο κάποιοι υπάλληλοι διέσχισαν κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των καθηγητών. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ χαρακτήρισε "απρόκλητη επίθεση" την ενέργεια της Αστυνομίας τονίζοντας ότι αποτελεί συνέχεια των επιθέσεων εναντίον των καθηγητών στα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας τη βίαιη απώθηση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και μελών του ΔΣ.

Λίγο μετά τις 11.00 οι καθηγητές έλυσαν την "πολιορκία" δηλώνοντας ότι ο διπλός στόχος της επιτεύχθηκε: Απέδειξαν ότι μετά από 5 εβδομάδες απεργίας έχουν τις δυνάμεις και την αντοχή να αναπτύξουν δυναμικές πρωτοβουλίες και έστειλαν συμβολικά το μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να λειτουργεί στην εκπαίδευση όταν απεργούν οι λειτουργοί της...

Οι λαθροχειρίες

Ο πίνακας αφορά ένα μεικτό μισθό 317.000 δρχ. Το μισθό, δηλαδή, του πρωτοδιόριστου καθηγητή, όπως θα έχει διαμορφωθεί 1/11/97, όταν θα έχει προστεθεί στο νέο μισθολόγιο ολόκληρο το επίδομα των 50.000 δρχ. για την εξωδιδακτική απασχόληση. Στους υπολογισμούς τους, τόσο το υπουργείο όσο και η ΟΛΜΕ αποδέχονται ως ακαθάριστο μισθό σ' αυτή την περίπτωση τις 317.000 δρχ. Η διαφορά αρχίζει όταν υπολογίζονται οι κρατήσεις. Με διάφορες αλχημείες το υπουργείο παρουσιάζει μειωμένες τις κρατήσεις για τα ταμεία, δεν υπολογίζει τις κρατήσεις του νεοδιόριστου (1) και υπολογίζει το φόρο επί του τελικού ποσού που προκύπτει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (3). Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ υπολογίζει πρώτα το φόρο (2) και αφού βγάζει το σύνολο των κρατήσεων καταλήγει στις καθαρές αποδοχές. Εστω κι έτσι η διαφορά είναι ήδη πολύ μεγάλη (51.988 δρχ.) σε βάρος των καθηγητών. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η πραγματική διαφορά είναι ακόμα πιο μεγάλη. Κι αυτό γιατί στις 31/12/96 ο μεικτός μισθός του πρωτοδιόριστου ήταν 232.000 μεικτά συν 94.000 επίσης μεικτά από τα τρίμηνα, δηλαδή 326.000 δρχ. πάντα μεικτά. Αν σ' αυτό το βασικό μισθό δοθεί έστω και ένα 10% αύξηση φτάνει κοντά στον κατώτερο μισθό που ζητά η ΟΛΜΕ. Με βάση όμως το μισθό βάσης του νέου μισθολογίου, τις 307.000 μεικτά την 1/1/97, που τον αποδέχεται στους υπολογισμούς της και η ΟΛΜΕ, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει αυξήσεις πάνω από το 13% και η ΟΛΜΕ να δίνει μάχη πλέον μόνο για τον τρόπο υπολογισμού των κρατήσεων.

Ξανά παρών ο "κομμουνιστικός... δάκτυλος"

Αυτή τη φορά τον "κομμουνιστικό... δάκτυλο" τον είδε ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Ανθόπουλος, για να αιτιολογήσει την επέμβαση του κατασταλτικού μηχανισμού έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα,ακολούθησε ο εξής ενδιαφέρων και αποκαλυπτικός της λογικής της κυβέρνησης διάλογος:

- Γ. Ανθόπουλος: "Ο κομματικός μηχανισμός του ΚΚΕ δεν επιτρέπει την είσοδο στους εργαζόμενους στο υπουργείο Παιδείας για να εργαστούν και δεν υπάρχει κατασταλτικός μηχανισμός αστυνόμευσης".

- Π. Σγουρίδης (προεδρεύων): "Σας παρακαλώ κύριε Ανθόπουλε".

- Γ. Ανθόπουλος: "Μα λέει ότι θέλει ο κύριος συνάδελφος".

- Β. Μπούτας: "Παρακαλώ κύριε πρόεδρε".

- Γ. Ανθόπουλος: "Βουλή είναι εδώ, δεν είναι μπλόκα".

- Π. Σγουρίδης: "Παρακαλώ".

- Β. Μπούτας: "Βεβαίως Βουλή είναι κύριε υφυπουργέ. Αλλά τα γεγονότα που συμβαίνουν στην κοινωνία δεν μπορούμε να μην τα αναφέρουμε στη Βουλή. Πού θα τα αναφέρουμε; Και καταγγέλλουμε αυτή τη στιγμή την ενέργεια της κυβέρνησης, που χρησιμοποιεί τον κατασταλτικό μηχανισμό στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως γίνεται με τους καθηγητές σήμερα, αυτό που γινόταν με τους αγρότες. Αυτό καταγγέλλουμε".

- Π. Σγουρίδης: "Τα γεγονότα θα τα αναφέρουμε. Τον τρόπο δε θα μεταφέρουμε στο Κοινοβούλιο".

- Β. Μπούτας: "Τα μεγάλα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται είναι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής".

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την παιδεία διοργανώνουν σήμερα στις 12

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την παιδεία στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και μαθητές διοργανώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Λάρισα οι καθηγητές. Οπως ανακοίνωσαν, ανάλογα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Από τη χτεσινή

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΟΛΜΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ