Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αποκαλύπτουν τις λαθροχειρίες της κυβέρνησης

Για ανακριβή στοιχεία έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των καθηγητών σχολιάζοντας την προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή

Εναν ακριβώς μήνα μετά την έναρξη του απεργιακού τους αγώνα οι καθηγητές δηλώνουν ότι η απεργία δε θα λήξει παρά μόνο όταν εισπράξουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για τα θεσμικά τους αιτήματα και δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα οικονομικά τους αιτήματα. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, απαντώντας στην προχτεσινή "ενημέρωση" του πρωθυπουργού στη Βουλή για την παιδεία, χαρακτήρισε τη στάση του πρωθυπουργού ως "απαράδεκτη", κάνοντας λόγο για "ανακριβή στοιχεία" σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των εκπαιδευτικών με το νέο μισθολόγιο.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας, τόνισε ότι ο κλάδος των καθηγητών θέτει το εκπαιδευτικό πρόβλημα σε πολιτική βάση. "Δεν είναι κλαδικός αγώνας, είναι αγώνας πολιτικός και εκπαιδευτικός που συνδέεται με το νήμα των κινημάτων που ζητούν 15% για την παιδεία, παιδεία για όλους", τόνισε. "Πώς μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για προτεραιότητα στην παιδεία όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη υποδομή;", τόνισε.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης τόνισε ότι, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά εδώ και ένα μήνα, το υπουργείο Παιδείας διέκοψε το διάλογο με δική του ευθύνη και απάντησε με έγγραφο μόλις προχτές. Σε ό,τι αφορά το έγγραφο το οποίο καθορίζει την ημερήσια διάταξη της συζήτησης επί ορισμένων θεμάτων, τόνισε ότι οι καθηγητές ζητούν διάλογο εφ' όλης της ύλης. Αναφερόμενος στη διάκριση των αιτημάτων των καθηγητών σε οικονομικά και θεσμικά, που επιχειρεί η κυβέρνηση, τόνισε ότι "είναι θεσμός ένας μισθός που απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς".

"Ανακριβής" ο πρωθυπουργός

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ αναφερόμενοι, ειδικότερα, στην προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, έκαναν λόγο για "απαράδεκτη ενημέρωση" και χαρακτήρισαν ανακριβή τα στοιχεία, τόσο για τα οικονομικά, όσο και για τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, επισήμαναν ότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να δίνει στη δημοσιότητα μόνο τις ακαθάριστες αποδοχές των εκπαιδευτικών και ότι ο μισθός του πρωτοδιόριστου με το νέο μισθολόγιο είναι 206.577 δρχ., κάτι που δεν απαντά στο αίτημα του κλάδου για διατήρηση του επιδόματος τριμήνων και πρώτο μισθό 250.000 δρχ.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων κυβέρνησης και ΟΛΜΕ στα θεσμικά θέματα, οι εκπρόσωποι των καθηγητών τόνιζαν ότι για το θέμα της επιμόρφωσης δε δόθηκε απάντηση στο αίτημα για ετήσια ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, ενώ η επιμόρφωση έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια. Για το θέμα της επιλογής στελεχών, απαντώντας στον πρωθυπουργό που διατυμπάνιζε ότι πρώτη φορά συμμετέχει ο κλάδος στη διαδικασία επιλογής, τόνιζαν ότι ο κλάδος κάθε χρόνο συμμετέχει στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης και ότι η διαδικασία προωθείται από το υπουργείο Παιδείας ερήμην του.

Για τη σκανδαλώδη καθιέρωση του θεσμού του Διεθνούς Απολυτηρίου,η κατάργηση του οποίου αποτελεί κυρίαρχο αίτημα των καθηγητών, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ τόνιζαν ότι δεν πάρθηκε καμία δέσμευση και έκαναν λόγο για συμφέροντα που υπηρετούνται από τη λειτουργία του.

"Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η αύξηση στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης παρουσιάζεται ως υπέρτατη ιδεολογία πάνω στην οποία ισορροπούν η οικονομία, το πρόγραμμα σύγκλισης και η εργασιακή ειρήνη", τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας, ενώ ο γενικός γραμματέας Γρ. Καλομοίρης, υπενθύμισε ότι όταν η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχουν χρήματα ήταν έτοιμη να κάνει χαριστική ρύθμιση χρεών στις φαρμακοβιομηχανίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ