Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ο,τι δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση!
  • Τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επανέλαβε ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα
  • Το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ μεγάλο. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε συνέχεια πίσω από τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας

Στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέπεμψε ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής,τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών Καρδίτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα.

Συγκεκριμένα η ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ αφορούσε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων καταβολής αποζημιώσεων όσων βαμβακοπαραγωγών επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τονίζοντας ότι αρχικά οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολόγιζαν τη ζημιά σε 125 κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα. Δηλαδή μείωση κατά 40% της αναμενόμενης παραγωγής. Μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει οικονομική ενίσχυση σε όσους έπαθαν ζημιά 30% και άνω, ενώ γι' αυτούς που ζημιώθηκαν λιγότερο δε δίνει τίποτα. Επίσης, η αποζημίωση των δικαιούχων αγροτών ανέρχεται στο 35% της ζημιάς και όχι στην παραγωγή που καταστράφηκε.

Απαντώντας ο Δ. Σωτηρλής είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και πρόσθεσε: "Οπως είχαμε δεσμευθεί ανακοινώσαμε τον τρόπο και τη διαδικασία των αποζημιώσεων, ένα θέμα για το οποίο κάναμε τη σχετική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, γιατί είχαμε δυσκολία να τους πείσουμε ότι σε ένα προϊόν που είχαμε υπερπαραγωγή, όπως είναι το βαμβάκι, είχαμε σε τοπικά επίπεδα κάποιες ζημιές και έπρεπε ο κόσμος αυτός να αποζημιωθεί". Στη συνέχεια ξεκαθάρισε:

"Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης που εγκρίθηκε για τους βαμβακοπαραγωγούς που η παραγωγή τους ζημιώθηκε από βροχοπτώσεις και πλημμύρες κατά την περίοδο Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 1996, θα είναι οι παραγωγοί που το ποσοστό ζημιάς τους στο σύνολο της καλλιέργειας είναι 30% και πάνω. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που θέτουν ως προϋπόθεση οι υπηρεσίες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση πληγέντων αγροτών από φυσικές καταστροφές και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αυξηθεί.

Η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για πολύ μικρές ζημιές δεν είναι επιτρεπτή και δεν μπορούμε να την κάνουμε. Επιπλέον το ποσοστό ενίσχυσης ορίστηκε στο 35% της αξίας της απωλεσθείσης παραγωγής και αυτό δεν μπορεί να αυξηθεί. Δεν είναι δυνατόν να ενισχυθούν όλοι οι παραγωγοί που ζημιώθηκαν ανεξαρτήτως του ποσοστού ζημίας τους".

Ο υφυπουργός είπε ακόμα ότι η αποζημίωση δεν ήταν μέσα στα αιτήματα των αγροτών κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

Ο Β. Μπούτας

"Εχω την εντύπωση ότι η απάντηση που έδωσε ο κύριος υφυπουργός μεγαλώνει τις ανησυχίες των αγροτών. Ας μην αρχίσει λοιπόν πάλι η κυβέρνηση να φωνάζει και να βρίζει τους αγρότες που ξεσηκώνονται. Και να μην στέλνετε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, όπως κάνετε αυτή τη στιγμή έξω από το υπουργείο Παιδείας γιατί το πρόβλημα το δημιουργεί η ίδια η κυβερνητική πολιτική. Πήρε μέτρα να μην μπορεί να παραδώσει ο παραγωγός το βαμβάκι του", τόνισε στην αρχή της παρέμβασής του ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε:"Ενα μεγάλο μέρος των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας δε θα πάρει αποζημίωση, εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα μέτρα που πήρε, είναι ότι δεν επιτρέπεται να παραδώσει ο παραγωγός το βαμβάκι του, με αποτέλεσμα να το δώσει σε άλλον και να πάρει εκείνος την επιδότηση και τα χρέη που υπήρχαν στην Τράπεζα, άρθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης μετά τις κινητοποιήσεις. Ομως, το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ μεγάλο. Δεν μπορεί ο ένας που πήρε 210 κιλά το στρέμμα να αποζημιώνεται και ένας που πήρε 211 να μην αποζημιώνεται. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε συνέχεια πίσω από τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εν πάση περιπτώσει, είμαστε νομαρχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης; ".

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας υπογράμμισε: "Πώς θα αποζημιωθεί αυτός ο ταλαίπωρος ο οποίος υπέστη ζημιά, ο οποίος πάλεψε; Δεν είναι σωστό αυτό που είπατε κύριε υπουργέ ότι δεν ήταν αυτό αίτημα των αγροτών. Από τα έξι αιτήματα, το πρώτο είναι αυτό: Η αποζημίωση των παραγωγών. Και μάλιστα υπάρχει δέσμευση του κυρίου υπουργού Γεωργίας παρουσία του κυρίου Πασχαλίδη στη συνάντηση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής στις αρχές Δεκέμβρη στη Βουλή, ότι αυτές τις περιπτώσεις θα τις δει ξεχωριστά για να αποζημιωθούν. Υπάρχει αναστάτωση. Τα τρακτέρ θα ξαναβγούν, αν δε λύσετε τα προβλήματα".

"Θα τα φουσκώσει με το στόμα"

Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι πάλι θα τους ξεφουσκωθούν τα λάστιχα, για να εισπράξει από τον βουλευτή του ΚΚΕ τη δικαιολογημένη απάντηση ότι στην περίπτωση αυτή θα υποχρεωθεί ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης να τα φουσκώσει με το στόμα. Να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Ε. Γιαννόπουλου και η απάντηση του Β. Μπούτα, άγνωστο με εντολή ποιου, αφαιρέθηκαν από τα επίσημα πρακτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ