Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια... "πλημμύρα" υποσχέσεων

- Ενάμιση μήνα μετά τις πλημμύρες στην Κόρινθο, τι κατάσταση επικρατεί στο νομό;

- Η κατάσταση στην πόλη εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη. Με εξαίρεση λίγους κεντρικούς δρόμους, στους υπόλοιπους υπάρχει παντού λάσπη. Κι όταν ξερένεται η λάσπη, λόγω ανομβρίας, η σκόνη τυλίγει την πόλη μέσα σε σύννεφο. Δαπανήθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων, 150 εκατομμύρια δραχμές για το καθάρισμα της πόλης, αλλά ουσιαστική δουλιά δεν έγινε. Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με το πώς διατέθηκαν και σε ποιους αυτά τα χρήματα. Ο Δήμος Κορίνθου πριν 15 μέρες με ομόφωνη απόφασή του προχώρησε στην ανάθεση της καθαριότητας της πόλης σε ιδιωτική εταιρία έναντι του ποσού των 16,5 εκατομμυρίων δραχμών. Το γεγονός αυτό απέδειξε ότι κακώς η πόλη δεν κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ευθύνη τόσο του νομάρχη, όσο και του δημάρχου. Η "Συντονιστική Επιτροπή Πλημμυροπαθών" κατήγγειλε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και τις ενέργειες αυτές, εκτιμώντας ότι η είσοδος των ιδιωτικών εταιριών στον τομέα της καθαριότητας θα οδηγήσει σε νέους φόρους.

- Πώς χαρακτηρίζετε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση;

- Από την πρώτη στιγμή τα χαρακτηρίσαμε ως ελεημοσύνη. Τελικά, αποδεικνύεται ότι είναι χειρότερα. Πρόκειται για εμπαιγμό, καθώς διαπιστώνουμε ότι δεν αποζημιώνονται πολλοί δικαιούχοι. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός, τα λεβητοστάσια και οι ανελκυστήρες σε υπόγεια, σε πολλές περιπτώσεις δεν αποζημιώνονται, καθώς τα κριτήρια δεν είναι ξεκάθαρα στις πρωτοβάθμιες επιτροπές. Εκτιμούμε ότι σκόπιμα το ΥΠΕΧΩΔΕ δε διευκρινίζει το ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια των Επιτροπών για τις αξιολογήσεις, ώστε με την κωλυσιεργία να αποθαρρύνουν τους πλημμυροπαθείς να καταθέσουν αιτήσεις αποζημίωσης. Δημιουργείται έτσι "ο φόβος της Εφορίας" σχετικά με το τι δηλώνουν και τα "παρατράγουδα" από τυχόν ελέγχους. Η πίεση αυτή οδηγεί στον περιορισμό των απαιτήσεων και κατά συνέπεια των αποζημιώσεων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις με διάφορους τοπικούς παράγοντες και βουλευτές. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει με οδηγίες της, τα μέτρα που εξήγγειλε υπέρ των πλημμυροπαθών, προς τις διάφορες υπηρεσίες, τράπεζες, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΤΕ.

- Τι πρέπει να γίνει από εδώ και μπρος για την αποκατάσταση των ζημιών;

- Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποζημιώσει ουσιαστικά κανέναν. Ακόμα και οι καταστροφές αυτές αξιοποιούνται για να οδηγηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στις τράπεζες για δάνεια. Το πόρισμα της Επιτροπής της Νομαρχίας για τα αίτια της καταστροφής αναφέρεται γενικά και αόριστα σε όλα, αλλά σε κανένα δεν αποδίδει ευθύνες. Το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων για την Κόρινθο, η κατασκευή ανακουφιστικού αγωγού σε συνδυασμό με φράγμα εκτροπής, η ανακατασκευή των γεφυρών εντός και εκτός της πόλης, η διάνοιξη της κοίτης του ποταμού, είναι έργα άμεσης προτεραιότητας. Το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων της πόλης που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Ολα τα παραπάνω απαιτούν οπωσδήποτε μελέτες και όχι προχειρότητες, όπως η πρόσφατη ανάθεση έργου 100 εκατομμυρίων δρχ. για κρηπιδώματα στο χείμαρρο, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα νέα δεδομένα. Για όλα αυτά, για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα και κατεστραμμένες περιουσίες αγωνίζεται η "Συντονιστική Επιτροπή Πλημμυροπαθών". Η συμπαράσταση των Κορινθίων μάς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Κ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Από ψεύτικες υποσχέσεις χορτάσαμε...» (2024-09-07 00:00:00.0)
Να τιμωρηθούν στην κάλπη οι υπεύθυνοι (2006-10-12 00:00:00.0)
Θύματα της εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας (1997-04-03 00:00:00.0)
Αναγκαία η λαϊκή παρέμβαση για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά (1997-03-27 00:00:00.0)
Οργανώνονται για να διεκδικήσουν (1997-01-17 00:00:00.0)
Δίωξη κατά ΕΥΔΑΠ για τις πλημμύρες (1996-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ