Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Οργανώνονται για να διεκδικήσουν
  • Παγκορινθιακό συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα έξω από τη νομαρχία
  • Συγκροτήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πλημμυροπαθών

Οργή και η αγανάκτηση αισθάνονται οι πλημμυροπαθείς της Κορίνθου, οι οποίοι για πέμπτη μέρα ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, προσπαθώντας να συνέλθουν από την κυριακάτικη καταστροφή. Για πέμπτη μέρα η Κόρινθος δεν έχει νερό, καθώς δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη το δίκτυο ύδρευσης. Στο μεταξύ οι δρόμοι και αρκετά - κυρίως υπόγεια - σπίτια και μαγαζιά, είναι ακόμα γεμάτα λάσπη, καθώς τα συνεργεία καθαρισμού δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν το έργο τους. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αν παραταθεί λίγες ακόμη μέρες αυτή η κατάσταση είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος επιδημιών και μολύνσεων. Χρειάζεται άμεσα να ψεκαστούν τα κτίρια, για να αποφευχθούν μολύνσεις και επιδημίες, οι οποίες στην παρούσα φάση θα έδιναν το τελειωτικό χτύπημα στον κορινθιακό λαό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και καταστήματα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν και φυσικά οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν αναγκαστικά "άδεια άνευ αποδοχών", γεγονός που καθιστά το πρόβλημά τους ακόμη εντονότερο.

Χτες, συνεδρίασε ο Σύλλογος Εμπόρων Κορίνθου, με τη συμμετοχή πολλών εμπόρων αλλά και πλημμυροπαθών. Κάτω από τις πιέσεις των εμπόρων και των άλλων πληγέντων, η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε τη διεκδίκηση αποζημιώσεων χωρίς κανέναν περιορισμό για τις ζημιές που υπέστησαν τα καταστήματα, τα εμπορικά και οι βιοτεχνίες, καθώς και την ανακούφιση του εμπορικού κόσμου από τα χρέη προς τράπεζες, το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με τη μετάθεση, για εύλογο χρονικό διάστημα, των υποχρεώσεων προς αυτούς, τη χορήγηση άτοκων και ειδικά επιδοτούμενων δανείων με διάρκεια χάριτος για την αποκατάσταση των ζημιών. Ομως, ο Σύλλογος αρνήθηκε να πάρει θέση για τις ευθύνες των κρατικών παραγόντων σχετικά με τα αίτια της καταστροφής, καθώς πολλοί σημείωναν με νόημα πως "δεν είναι τώρα ώρα ευθυνών".

Πάντως, στη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παγκορινθιακό συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα έξω από τη νομαρχία, οπότε θα επισκεφθεί την πόλη ο Κ. Λαλιώτης, για να διαδηλωθεί η απαίτηση του κορινθιακό λαού να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες.

Στο μεταξύ συγκροτήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πλημμυροπαθών, η οποία σήμερα πραγματοποιεί σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, με στόχο την οργάνωση της πάλης των πληγέντων για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά και τη διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων, για να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών, καθώς έχουν συγκροτηθεί 13 συνεργεία από τη νομαρχία. Ο αριθμός αυτός κρίνεται μικρός και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλοι πολλών υπηρεσιών, ενώ έχουν προσφερθεί εθελοντικά να συμμετάσχουν στα συνεργεία, δεν καλούνται να βοηθήσουν. Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτηματικά και δυσπιστία στους κατοίκους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η νομαρχία επιζητά πλήρως ελεγχόμενες από αυτή επιτροπές, τις οποίες εκφράζονται φόβοι ότι θα χρησιμοποιήσει, με στόχο την απόσπαση ρουσφετολογικών ρυθμίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ