Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τρικυμία εν κρανίω" στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους δήμους, αποσείοντας τις κυβερνητικές ευθύνες, για το τέλμα της κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανενδοίαστα πλέον προσπαθεί να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για το ενδεχόμενο και νέων πλημμυρών στην Αττική ενοχοποιώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση! Ετσι ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει εδώ και χρόνια εξαγγείλει το υπουργείο προχωρούν - όπου προχωρούν - με βήματα χελώνας, δε δίστασε να δώσει χτες στη δημοσιότητα κατάλογο 68 δήμων και κοινοτήτων της Αττικής, προκειμένου να κατηγορήσει πάνω από τους μισούς ότι έλαβαν επιδοτήσεις για εκτέλεση έργων προστασίας και εξυγίανσης των ρεμάτων που έχουν στην ευθύνη τους και τις χρησιμοποίησαν για άλλους σκοπούς.

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι από την 1 - 1 - 1994 μέχρι τις 31 - 12 - 1996 έδωσε από πόρους του ΕΤΕΡΠΣ σε 68 δήμους και κοινότητες της Αττικής περίπου 2 δισ. δρχ. αλλά από αυτούς μόνο οι 31 απάντησαν σε ποια ακριβώς έργα για την προστασία και εξυγίανση των ρεμάτων έχουν διαθέσει τα χρήματα, υπονοώντας ότι οι υπόλοιποι τα διέθεσαν αλλού!

Οπως όμως αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κατάλογος αυτός είναι μια ακόμη από τις γνωστές λαθροχειρίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης συνολικά, προκειμένου να αποσείσουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες που η Αττική πλημμυρίζει σχεδόν σε κάθε βροχούλα...

  • "Τα έργα γίνονται με λεφτά και όχι με λόγια", επισημαίνει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζεφυρίου Γιάννης Λάππας. Να επισημάνουμε ότι στον κατάλογο του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται ότι ο Δήμος Ζεφυρίου έχει πάρει 87 εκατ. δρχ. και δεν έχει απαντήσει σε ποια έργα τα έχει διαθέσει. Οπως όμως μας τονίζει ο Γ. Λάππας για το 1996 "είχε πράγματι εγκριθεί κονδύλι ύψους 52 εκατ. δρχ. το οποίο εμείς αποδεχτήκαμε, αλλά δε μας στάλθηκε ούτε δραχμή. Οσες φορές - προσθέτει - ενοχλήσαμε το ΕΤΕΡΠΣ μάς απάντησαν ότι στον αντίστοιχο κωδικό των κονδυλίων δεν έχουν τοποθετηθεί λεφτά"!

Βέβαια ο Γ. Λάππας συμπληρώνει ότι για το 1995 είχαν εγκριθεί για τον ίδιο λόγο 25 εκατ. δρχ., τα οποία όπως τόνιζε "όχι μόνο απορροφήσαμε μέχρι κεραίας, αλλά πήραμε συνολικά 48 με 50 εκατ., δηλαδή ξοδέψαμε και επιπλέον".

Ψεύδη...
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανω Λιοσίων με τη σειρά του καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη "να ανακαλέσει και να επανορθώσει τα όσα σε βάρος του δήμου ψευδή γεγονότα καταγγέλθηκαν από τον ίδιο και τους υφυπουργούς". Να σημειώσουμε ότι στον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Δήμος Α. Λιοσίων αναφέρεται ότι έχει πάρει 375 εκατ. δρχ. χωρίς να απαντήσει σε ποια έργα τα διέθεσε.

Ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας, όμως, δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα χρήματα αυτά - που εξαγγέλθηκαν το Φλεβάρη του 1994 από τον υπουργό μετά τις πλημμύρες στη Λίμνη - όχι μόνο έχουν απορροφηθεί από το δήμο, αλλά κατηγορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι του διέθεσε μόνο αυτό το ποσόν, ενώ ο ίδιος για αντιπλημμυρικά έργα διέθεσε 1,4 δισ. δρχ. συνολικά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα συνολικά αυτά έργα τα διαφήμισε ο ίδιος ο υπουργός και στη Βουλή απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις!

"Είναι προφανές - τονίζει ο δήμαρχος Α. Λιοσίων - πως από παραδρομή δυσφημείται ο δήμος, αλλά από σκοπιμότητα καλύπτονται με τέτοιο τρόπο οι τεράστιες ευθύνες της ΕΥΔΑΠ και των πολιτικών προϊσταμένων της, αφού το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος των Ευπυρίδων μέχρι σήμερα αποτελεί παιχνίδι στα χέρια της ΕΥΔΑΠ, χωρίς να έχουμε ουσιαστική έναρξη εργασιών". Μάλιστα ο δήμαρχος παραθέτει τις εξαγγελίες του υπουργού, το Φλεβάρη του 1994, όταν έλεγε ότι το συγκεκριμένο έργο για το ρέμα Ευπυρίδων θα... ξεκινούσε το Νοέμβρη του 1994!

Πάντως χτες οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ επισήμαιναν ότι η εκτέλεση του έργου αυτού έχει ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Ζεφύρι περιμένουν ακόμη τα αντιπλημμυρικά (1998-09-02 00:00:00.0)
Απαράδεκτος εκβιασμός (1998-04-03 00:00:00.0)
"Κουδούνι" για όλους τους αρμόδιους (1997-03-02 00:00:00.0)
Δασοτεχνικά έργα στον Υμηττό (1996-05-17 00:00:00.0)
Φταίτε και θα πληρώσετε! (1996-02-03 00:00:00.0)
Ούτε δραχμή για το περιβάλλον από το "τάλιρο της βενζίνης"! (1996-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ