Κυριακή 2 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
"Κουδούνι" για όλους τους αρμόδιους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τους υπεύθυνους το πόρισμα του εισαγγελέα Ε. Παντιώρα, που επισημαίνει τις ευθύνες τους κράτους και τονίζει ότι η ανοχή της πολιτείας στους καταπατητές και αυθαιρετούχους, στο όνομα του πολιτικού κόστους, θα οδηγήσει σε νέες μελλοντικές καταστροφές.

Ο εισαγγελέας υπογραμμίζει ότι "αν η ελληνική πολιτεία, η οποία επί σειρά ετών με την ανοχή της και με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, υποθάλπει την αυθαίρετη δόμηση και ενθαρρύνει τους αδηφάγους καταπατητές, δε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δασών που απέμειναν στα όρη αυτά (σ. σ. Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός), οι απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής θα είναι πιο οδυνηρές βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα".

Παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι δήμοι, οι εκπρόσωποι της πολιτείας και κυρίως οι εκπρόσωποι των εκάστοτε κυβερνήσεων και επισημαίνει ότι οι δασικές υπηρεσίες, οι πολεοδομικές υπηρεσίες, οι δήμοι, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να πάψουν αβασάνιστα να παρέχουν φως και νερό ή να εκδίδουν άδειες σε αυθαίρετα κτίσματα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αίτια της μεγάλης πλημμύρας του Ποδονίφτη, που έγινε το φθινόπωρο του 1994, είναι η έλλειψη ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής, το μπάζωμα των ρεμάτων και η διαμόρφωσή τους κύρια σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους και σε αρκετές περιπτώσεις η αυθαίρετη δόμησή τους, χωρίς να γίνουν τα απαραίτητα υδραυλικά έργα για την αποχέτευση των νερών της βροχής, η αλόγιστη και αυθαίρετη επέκταση του Σχεδίου Πόλης σε βάρος των δασών της Πάρνηθας, του Υμηττού και της Πεντέλης, τα οποία συγκρατούσαν τα νερά των βροχών.

Αλλα αίτια είναι η έλλειψη χώρων πρασίνου στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η μη άμεση αναδάσωση των βουνών της, η πλημμελής κάλυψη τμήματος του ρέματος (έργο του 1962) Ποδονίφτη στη λεωφόρο Ηρακλείου της Ν. Ιωνίας με κυκλικό αγωγό, η διατομή του οποίου ήταν ανεπαρκής, η μικρή και ανεπαρκής διατομή του ρέματος Ποδονίφτη (έργο του 1984) στη Φιλοθέη και τη Ν. Χαλκηδόνα, οι επεμβάσεις που έχει υποστεί το ρέμα, αφού η Λ. Ηρακλείου κατασκευάστηκε πάνω στη φυσική κοίτη του, η πλημμελής κάλυψη τμήματος του Ποδονίφτη στην Καλογρέζα το 1973-1976.

Επίσης το μικρό άνοιγμα, αλλά και ο μη καθαρισμός του καλυμμένου τμήματος του ρέματος στην Καλογρέζα, κοντά στο Αδριάνειο υδραγωγείο, η εγκατάλειψη μεγάλου όγκου χωμάτων στην κοίτη του Ποδονίφτη από την εταιρία "ΑΕΤΕ - ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ - ΑΦΟΙ ΤΡΑΥΛΟΙ", η οποία είχε αναλάβει έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ, η έλλειψη επαρκούς καθαρισμού των φρεατίων της ΕΥΔΑΠ στην Καλογρέζα και τα Ψαράδικα, όπως και το μπάζωμα του ρέματος της Φιλικής Εταιρείας στο Ν. Ηράκλειο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Nα σταματήσουν τα καταστροφικά για τα ρέματα έργα (2019-11-21 00:00:00.0)
Στο έλεος των πλημμυρών η χώρα... (2007-11-25 00:00:00.0)
Εργα με το σταγονόμετρο και με ημερομηνία λήξης! (2003-12-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-10-18 00:00:00.0)
Μέτρα για τις καταστροφές από πλημμύρες ζητά το ΚΚΕ (2002-08-02 00:00:00.0)
"Ηθικός αυτουργός" ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (1999-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ