Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ηθικός αυτουργός" ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Στον έλεγχο των αδειών ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων και σε άλλες περιοχές, ξεκινώντας από τα Μέγαρα, τη Σαλαμίνα και τον Ασπρόπυργο,προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ύστερα από τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Δ. Φράγκου, για 4.000 παράνομες ηλεκτροδοτήσεις στην περιοχή, από το φθινόπωρο του 1995 μέχρι και το Νοέμβρη του 1998.

Τόσο ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, όσο και άλλοι νομάρχες - όπως της Εύβοιας και της Βοιωτίας - έκαναν ουσιαστικά χρήση εγκυκλίου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, της 26ης Ιούνη του 1995, που δίνει το πράσινο φως για ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων. Οι "κοινωνικοί λόγοι" που επικαλείται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, στη σχετική εγκύκλιό του, οι οποίοι αποτέλεσαν και το πρόσχημα για τον Δ. Φράγκο, να αρχίζει να μοιράζει άδειες, μάλλον δεν ευσταθούν, καθώς οι άδειες αφορούν και πολυτελείς κατοικίες. Αδειες που προφανώς εξυπηρέτησαν και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, του, για δεύτερη τετραετία, νομάρχη Ανατολικής Αττικής.

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Δημήτρης Φράγκος, απαντά στις κατηγορίες του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με τη... νομιμοφροσύνη ενός κυβερνητικού υπαλλήλου, λέγοντας ότι έκανε απλά χρήση της επιστολής του ΥΠΕΧΩΔΕ, που έδινε το πράσινο φως για ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων... "Εντολή μου είναι να εκτελώ τις εντολές και τις εγκυκλίους Λαλιώτη", είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, με χτεσινές του δηλώσεις, έκανε λόγο για επιλεκτική διάκριση και επικαλέστηκε τη διάταξη του Συντάγματος της χώρας, που αναφέρεται στα ατομικά δικαιώματα...

Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από το Πταισματοδικείο Κορωπίου, ενώ διερευνούνται τυχόν ποινικές ευθύνες νομαρχιακών συμβούλων και υπαλλήλων της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

"Αλλοθι" η εγκύκλιος

Πάντως - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το πόρισμα - άλλοθι στους νομάρχες για την ηλεκτροδότηση χιλιάδων αυθαιρέτων έδωσε η εγκύκλιος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, με ημερομηνία, μάλιστα, 26 Ιούνη 1995, μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή την εποχή που κάθε χρόνο οργιάζει η αυθαίρετη δόμηση και οι πυρκαγιές που προκαλούν στα δάση οι επίδοξοι καταπατητές! Στην επιστολή αυτή του υπουργού, όπως αναφέρει το πόρισμα, "αναπτύσσονται προβληματισμοί για την ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων για κοινωνικούς λόγους", ενώ γινόταν αναφορά για "ελαστικότητα" στη χορήγηση αδειών ηλεκτροδότησης "στα υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης αυθαίρετα". Ενδεικτικό της τουλάχιστον ανερμάτιστης πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος, που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι και το γεγονός ότι μόλις ένα μήνα πριν ο υπουργός με άλλη εγκύκλιό του καλούσε τους νομάρχες αυτή τη φορά να προβούν σε... κατεδαφίσεις αυθαιρέτων!

Παράλληλα, στις 15/4/1997 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αφού με δημοσιεύματα έγινε γνωστό το όργιο των παράνομων ηλεκτροδοτήσεων και προκειμένου προφανώς να καλύψει τα "νώτα του" από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, έστειλε νέα επιστολή προς τους νομάρχες Αθηνών, Ανατ. Αττικής, Δυτ. Αττικής και Πειραιά, με την οποία αναφέρει ότι το "μέτρο" έγινε αντικείμενο συναλλαγής και τους προέτρεπε να στείλουν το φάκελο με τις παρανομίες στον εισαγγελέα...

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και νομάρχες (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) έχουν ακέραια την ευθύνη, καθώς εν ονόματι της "εκσυγχρονιστικής" λογικής, των πελατειακών σχέσεων και της εξασφάλισης εκλογικής πελατείας έπαιξαν το παιχνίδι της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, σε βάρος φυσικά του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ