Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
"Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη"

Τη δική τους απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία έδωσαν χτες οι μαθητές της Πάτρας, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο που έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας). Το πανό του συντονιστικού οργάνου τους που έγραφε "συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη" έδινε ανάγλυφα την απόφαση των μαθητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Στο πλευρό των μαθητών πορεύτηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών, για να σταθούν στο πλάι με τα αγωνιζόμενα παιδιά τους. Η μαχητικότητα των διαδηλωτών δεν κάμφθηκε ούτε από τη ραγδαία βροχή που έπεφτε, την οποία "υποδέχτηκαν" με το σύνθημα "βρέξει, χιονίσει ο νόμος θα διαλύσει".Μαθητές και εργαζόμενοι απέδειξαν, για άλλη μια φορά, πως "μαθητές (και) εργατιά (είναι) μια φωνή και μια γροθιά", απαιτώντας την άμεση κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και την αναβάθμιση της παιδείας, σε όφελος των χιλιάδων παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα τους, όπως δείχνουν τα 42 κατειλημμένα σχολεία στην Αχαϊα.

Στην Κορινθία συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 12 σχολεία στην Κόρινθο και το Κιάτο. Οι μαθητές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα Περιβολάκια και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στη νομαρχία, όπου έγινε συναυλία. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι. Από την άλλη, ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια να καταστείλει με κάθε μέσο τις μαθητικές κινητοποιήσεις, δε διστάζει να βάλει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Με πρωτοβουλία μερίδας φιλοκυβερνητικών γονέων ζητήθηκε από το Νομάρχη Κορινθίας Αγγελο Μανωλάκη η μεταστέγαση των μαθητών, επειδή το κτίριο έχει καταληφθεί από μαθητές του Λυκείου. Ετσι, ο νομάρχης και ο διευθυντής της β βάθμιας εκπαίδευσης Κ. Καμπύλης επέτρεψαν τη μεταστέγαση των μαθητών σε ακατάλληλο κτίριο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις ζωές τους. Το γεγονός ότι οι γονείς υπέγραψαν δήλωση με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί δεν αναιρεί τις ευθύνες των πολιτικών και των "εκπαιδευτικών", οι οποίοι στο άγχος τους να γίνουν αρεστοί στην κυβέρνηση δε λογαριάζουν τους κινδύνους στους οποίους βάζουν τα παιδιά.

Στην Ηλεία φούντωσαν πάλι οι καταλήψεις σχολείων, που φτάνουν τα14. Μάλιστα, σε κάποια σχολεία όπου τα 15μελη βρίσκονται πίσω από τις διαθέσεις της πλειοψηφίας συγκεντρώνονται υπογραφές, για να τους γίνει μομφή. Χτες οι μαθητές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στον Πύργο, το οποίο κατέληξε σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Πρωτεργάτες της εκστρατείας είναι κάποιοι αγανακτισμένοι γονείς και ο νομάρχης Ηλείας Τάκης Δημητρουλόπουλος, οι οποίοι εξετάζουν τη μεταστέγαση μαθητών τις απογευματινές ώρες σε δημοτικά σχολεία, νομίζοντας πως έτσι θα κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των μαθητών.

Στη Μεσσηνία συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 14 σχολεία. Στην Αρκαδία 12 σχολεία συνεχίζουν τις καταλήψεις. Στην Αργολίδα υπό κατάληψη βρίσκονται 5 σχολεία. Και στους τρεις νομούς οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια, ωστόσο οι μαθητές εξέφρασαν την απόφασή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στη Λακωνία 2 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη. Στη Ζάκυνθο συνεχίζονται οι καταλήψεις σε όλα τα Λύκεια, καθώς οι μαθητές του 1ου Λυκείου, πραγματοποιώντας καθολική μυστική ψηφοφορία με την οποία ακυρώθηκε η στημένη ψηφοφορία που οργανώθηκε από τον διευθυντή β βάθμιας εκπαίδευσης Μ. Λογοθέτη και αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης. Οι μαθητές της Ζακύνθου πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι. Πάντως, ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις προσπάθειες καταστολής των κινητοποιήσεων δίνοντας έτσι εξετάσεις στους πολιτικούς του προϊσταμένους. Ετσι, με πρωτεργάτη και πάλι τον διευθυντή β βάθμιας εκπαίδευσης Μ. Λογοθέτη, οργανώθηκε μια πλαστή"επιτροπή μαθητών" που αποτελείται από μαθητές που δε συμμετέχουν σε καταλήψεις. Αυτή η "επιτροπή", μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, θα μεταβεί σήμερα στο υπουργείο, προκειμένου να εκπροσωπήσει τους μαθητές της Ζακύνθου στο "διάλογο" που θα κάνει ο Γεράσιμος με τον... Αρσένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ