Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ - ΣΤΕΡΕΑ
Δυναμικά στο πλευρό των μαθητών

Με το μαχητικό συλλαλητήριο που έγινε χτες στη Χαλκίδα, με αποκλεισμούς δρόμων στη Λιβαδιά και τη Στυλίδα και με το νέο συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι μαθητές του 2ου, 3ου λυκείου και ΤΕΕ, το μαθητικό κίνημα, ξεπερνώντας τις όποιες τρομοκρατικές και διασπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τραβώντας μπροστά, διατράνωσε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά του να πετύχει το στόχο του: την κατάργηση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της. Δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές, και χτες, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι ξωμάχοι της υπαίθρου και οι μικρομεσαίοι της πόλης.

Στη Χαλκίδα "το ποτάμι" του μαθητόκοσμου με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζομένων (συμμετοχή του ΕΚΕ στη 4ωρη στάση εργασίας της ΓΣΕΕ), ξεκίνησε στις 11 ακριβώς από τα Φανάρι. Ολοι μαζί "ενωμένοι, αλλά αποφασισμένοι", βροντοφώναξαν "Σημίτη, Αρσένη ακούστε το καλά, οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά". Μπροστά στο δημαρχείο έγινε η πρώτη στάση και ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Μπ. Μανιάτης, μιλώντας στους μαθητές εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους και υποσχέθηκε να μην επιτρέψει τη χρησιμοποίηση δημοτικών σχολείων, σε αντικατάσταση όσων σχολείων βρίσκονται υπό κατάληψη, καταγγέλλοντας το ρόλο των "αγανακτισμένων γονιών".

Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε στη νομαρχία και αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον νέο νομάρχη, ο οποίος σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου προέτρεψε τους μαθητές να "διαλέξουν άλλη μορφή πάλης που να μην προκαλεί αντιδράσεις", ενώ αρνήθηκε να πάρει θέση στο αίτημα των μαθητών να καταγγελθούν οι τρομοκρατικές πράξεις των "αγανακτισμένων" γονιών του 2ου Λυκείου κατά μαθητών.

Η δυναμική πορεία των μαθητών συνέχισε μέχρι το 2ο Λύκειο, όπου στις 4 τα ξημερώματα χτες, εννέα "αγανακτισμένα" στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ με τραμπούκικη επίθεση έσπασαν την πόρτα του σχολείου και προπηλακίζοντας και χτυπώντας τους μαθητές, τους πέταξαν έξω παραμένοντας οι ίδιοι μέσα.

Μπροστά στον όγκο της διαδήλωσης και το δυναμισμό της, οι "αγανακτισμένοι" τράπηκαν σε φυγή και οι μαθητές επανήλθαν στο σχολείο τους, που παραμένει υπό κατάληψη μαζί με άλλα 10 λύκεια της Χαλκίδας.

Τη φασιστικού τύπου ενέργεια καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ, καλώντας τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα των παιδιών τους.

Στη Λιβαδιά οι μαθητές απείχαν χτες από τα μαθήματά τους και απέκλεισαν δρόμους της πόλης, κοντά στο Πνευματικό Κέντρο. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν τα ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας και του ΕΚ Λιβαδιάς, χαρακτήρισαν αντιεκπαιδευτικό το νόμο και ζήτησαν διάλογο από την κυβέρνηση "με ανοιχτά σχολεία" (στην πρόταση αυτή διαφώνησε η ΕΣΑΚ). Ολοι, πάντως, συμφώνησαν με την πρόταση της ΕΣΑΚ να γίνει ανοιχτή συγκέντρωση ενημέρωσης φορέων και λαού.

Εξάλλου, νέα πορεία πραγματοποιούν σήμερα στη Θήβα οι μαθητές του 2ου, 3ου Λυκείου και ΤΕΕ. Με μπλόκο στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας απάντησαν οι μαθητές των σχολείων στη Στυλίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα σπάσει ο "τσαμπουκάς" της κυβέρνησης (1999-01-22 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία δε θα περάσει (1999-01-21 00:00:00.0)
Οργιο τρομοκρατίας στη Λιβαδειά (1999-01-16 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης (1999-01-15 00:00:00.0)
Οι μαθητές αντιστέκονται στην τρομοκρατία (1999-01-14 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις στα σχολεία (1998-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ