Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις στα σχολεία

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν γονείς και μαθητές της Θεσσαλονίκης - που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις - την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε σύμπτυξη τμημάτων, προκειμένου να "εξοικονομήσει" δασκάλους και να καλύψει τα κενά στα σχολεία χωρίς την πρόσληψη των απαραίτητων αναπληρωτών. Μόνο στα δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπάρχουν 240 κενά σε διδακτικό προσωπικό, γεγονός που κάνει αδύνατη την κατά τα άλλα επιθυμητή εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.Και αυτό το υπουργείο το βάπτισε "ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης". Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου δηλώνουν πως μέσα από τη σύμπτυξη και τη δημιουργία τμημάτων με περισσότερους από 30 μαθητές, θα αυξηθεί η κοινωνικότητά τους!!!

Στην πραγματικότητα, στο όνομα της σύγκλισης και της επίτευξης του "εθνικού στόχου" της εισόδου στην ΟΝΕ, το υπουργείο προχωρά σε περικοπές δαπανών που αφορούν την παιδεία. Ενεργοποιεί νόμο του '74, που λέει ότι στην Α/θμια τα τμήματα μπορεί να φθάνουν τα 30 άτομα και στη Β/θμια τα 34 - 35 άτομα και ζητά από διευθυντές και γονείς ν' αναλάβουν αυτοί την ευθύνη, προκειμένου να συγχωνευτούν κάποια τμήματα. Και σαν να μη φτάνει αυτό, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ακόμη δεν έχουν δοθεί στους δήμους τα κονδύλια για τις συντηρήσεις και τις επισκευές των σχολικών μονάδων, οι οποίες, όπου έγιναν, έγιναν με χρήματα των δήμων.

Κινητοποιήσεις

Χτες στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν γονείς και μαθητές σχολείων του Ελευθέριου - Κορδελιού,των Συκεών και της Περαίας,ενώ συνεχίζουν τις καταλήψεις οι μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμαριάς και του ΤΕΕ Σταυρούπολης.

  • Στο Ελευθέριο - Κορδελιό χτες το πρωί οι μαθητές των 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 6ου και 7ου Δημοτικών Σχολείων, μαζί με τους γονείς τους, πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της Οδού Μοναστηρίου, κεντρικής αρτηρίας της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην αυλή του 6ου Δημοτικού, όπου στεγάζεται η Β Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκεί διαδήλωσαν ότι ο αγώνας τους θα είναι διαρκής μέχρι να λυθούν τα προβλήματα.

Στα παραπάνω σχολεία λείπουν 12 δάσκαλοι. Μόνο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο υπάρχουν 4 οργανικά κενά. Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο από 12/θέσιο να γίνεται 10/θέσιο, γιατί οι δύο τάξεις Β και Γ συγχωνεύτηκαν με τις αντίστοιχες του 3ου Δημοτικού.

  • Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο 1ο Δημοτικό της Περαίας, όπου χτες οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα και μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους έκλεισαν για μια ώρα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Περαίας.
  • Κατάληψη πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές των 2ου, 3ου και 6ου Δημοτικών στις Συκιές. Ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων προσανατολίζονται να ενταχθούν και οι γονείς και οι μαθητές των 4ου, 10ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων. Σήμερα το πρωί, οι Σύλλογοι Γονέων οργανώνουν συγκέντρωση στο 3ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Δενδροφυτεία, όπου αναμένεται να συζητήσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.
Αγανακτισμένοι οι γονείς

Μιλώντας στο "Ρ", η Δ. Τσομπανίδου, εκπρόσωπος της "Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευθέριου - Κορδελιού", που βρέθηκε συμπαραστάτης στην κινητοποίηση, σχολίασε: "Οι γονείς είναι αγανακτισμένοι, γιατί μέχρι τώρα τους διαβεβαίωναν ότι θα καλυφθούν τα κενά και τώρα τους ζητούν να συναινέσουν στη χειρότερη μορφή υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Και μάλιστα σε μια περιοχή, που φιλοξενεί παλιννοστούντες, Τσιγγάνους, αλλοδαπούς, που έχουν ανάγκη ειδικής μέριμνας. Ως εργαζόμενοι και φορολογούμενοι, διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση μάς εμπαίζει. Γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς εργαζομένων είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν και να διεκδικήσουν ολιγομελή τμήματα και τάξεις με μόνιμο διορισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό".

Στο μεταξύ, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας την έγκριση συμπληρωματικής πίστωσης για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την ολοκλήρωση των αποσπάσεων. Σε ειδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαπιστώθηκε ότι πραγματικά υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας. Πάντως, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες, αφήνεται να εννοηθεί πως ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος συμφωνεί με την πολιτική συμπτύξεων τμημάτων.

Την αντίθεση στην πολιτική συμπτύξεων, δηλώνει ο δήμαρχος Συκεών Σ. Δανιηλίδης, ενώ στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών και γονιών αναγκάζονται να ταχθούν και άλλοι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι το κύμα αγανάκτησης μεγαλώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ