Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΕΛΕΤΕ
Αθλιες οι συνθήκες πίσω από τη "βιτρίνα"

Κατάληψη της Γραμματείας της Εστίας χτες από τους οικότροφους, ενάντια στις προσπάθειες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας να επιβάλει ενοίκιο

"Κανένας σπουδαστής δε θα πληρώσει ενοίκιο! " Αυτό δήλωσαν χτες οι οικότροφοι σπουδαστές της Εστίας ΣΕΛΕΤΕ που έκαναν κατάληψη της Γραμματείας της Εστίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) να πληρώσουν 18.000 ενοίκιο. Οι σπουδαστές διεκδικούν και την καλυτέρευση των όρων διαβίωσής τους στην Εστία, καθώς δεν τηρούνται ούτε καν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Η διοίκηση της Εστίας, από την πλευρά της, περιορίζεται σε έργα βιτρίνας, όπως βάψιμο της εισόδου και κατασκευή υποστέγου για τα μηχανάκια (!).

Στην αντίδραση του Συλλόγου Οικοτρόφων Σπουδαστικής Εστίας ΣΕΛΕΤΕ να μην περάσει η εκβιαστική επιβολή του ενοικίου, το ΕΙΝ απαντά με "τιμωρία" των οικοτρόφων. Χτες, μέρα της κινητοποίησης, η διοίκηση της Εστίας, τους στέρησε τη σίτιση. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Εστίας Π. Χωραφόπουλος δε δίστασε να πει ότι "παίρνει εντολές και τις εκτελεί" και ότι δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το "να ακολουθεί την πολιτική του ΕΙΝ" και όταν το Ιδρυμα λέει σήμερα θα παραμείνει κλειστή η τραπεζαρία, επειδή έχει κατάληψη, αυτός οφείλει να υπακούσει.

"Θα μπορούσαν όλα να είναι καλύτερα εδώ και οι τουαλέτες και τα δωμάτια, αν βέβαια έκαναν κάτι", μας λέει η Σοφία, που τη συναντήσαμε στην περιήγηση που είχαμε στους χώρους της Εστίας. "Είναι όλα παλιά. Πρέπει κάτι να κάνουν. Ολοι οι χώροι χρειάζονται καθαρισμό. Δεν είμαστε ζώα", τόνισε η Σοφία, για να εκφράσει συγχρόνως και την απορία: "Γιατί θέλουν να πληρώσουμε αυτές τις 18.000 δραχμές; Σε τι θα ωφελήσουν; Τι θα πρωτοκάνουν; Τίποτα. Αντε να αλλάξουν καμία πόρτα. Αν δε δώσει το κράτος χρήματα, αυτή η κατάσταση θα υπάρχει. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα".

Οι οικότροφοι σπουδαστές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την καθαριότητα. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν, η Εστία βρίσκεται στο "έλεος του θεού" και ανέφεραν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μέσα σ' ένα χρόνο έσπασαν δύο ντουζιέρες, οι οποίες βέβαια δεν επισκευάστηκαν, και είχαν σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο σπουδαστές.

Επίσης, οι οικότροφοι σπουδαστές απαιτούν επιτέλους να βαφτεί η Εστία. Το μόνο που έχει γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια ήταν να βαφτεί μόνο η είσοδος για να έχουν "μια ωραία βιτρίνα", όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ενώ η υπόλοιπη είναι σε άθλια κατάσταση. "Αντί να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δόθηκαν για τους νιπτήρες και τις ντουζιέρες, που είναι κατεστραμμένοι, έφτιαξαν σκέπαστρο για τα μηχανάκια", μας είπε ο Θωμάς Δάλλας,πρόεδρος του Συλλόγου.

Προκλητικό θεωρούν επίσης οι οικότροφοι σπουδαστές το γεγονός ότι η διοίκηση της Εστίας δεν ικανοποιεί αιτήματά τους. Για παράδειγμα, η συντήρηση του γυμναστηρίου, κόστους 30.000 - 40.000 δραχμών, δε γίνεται. Μέχρι πέρσι έπαιρναν από το ΕΙΝ 400.000 το χρόνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις. "Φέτος το κονδύλι αυτό το έκοψαν και λένε εκβιαστικά πληρώστε το ενοίκιο και τα χρήματα θα περάσουν σε σας για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις", τόνισε ο Θ. Δάλλας. "Το ΕΙΝ με κάθε τρόπο προσπαθεί να επιβάλει το ενοίκιο, συνέχισε. Διαφωνούμε με τη λογική της επιβολής ενοικίου και με τη γενική πολιτική του ΕΙΝ, που θέλει να εφαρμόσει στις Εστίες. Η επιβολή του ενοικίου στους πρωτοετής είναι πράγμα απαράδεκτο και εκβιαστικό. Δεν μπορούν να ζητάνε από αυτά τα παιδιά που έχουν μεγάλη ανάγκη, να πληρώσουν για να μπουν μέσα στα δωμάτια. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να πληρώσει κανείς σπουδαστής ενοίκιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ