Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ
Στο έλεος των βιομηχάνων και φέτος

Σύσκεψη - κοροϊδία χτες στο υπουργείο Γεωργίας

Σύσκεψη, για να δημιουργηθεί η ψευδής εντύπωση ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, πιέζει τους βιομηχάνους - μεταποιητές να δώσουν φέτος καλύτερη τιμή στους παραγωγούς χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών, έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας.

Αυτό που φάνηκε μετά το τέλος της χτεσινής σύσκεψης είναι ότι και φέτος οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων θα πέσουν θύματα της ληστρικής εκμετάλλευσης των βιομηχάνων - μεταποιητών, οι οποίοι ευνοούνται από το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ψήφισε η κυβέρνηση, αφού έχουν τη δυνατότητα να εκβιάζουν ασύστολα, προκειμένου να αγοράσουν τζάμπα. Πέρσι οι βιομήχανοι - μεταποιητές έφτασαν σε σημείο να αγοράζουν χυμοποιήσιμα πορτοκάλια με μερικές δεκάρες και η μέση τιμή που έδιναν ήταν ένα δίφραγκο το κιλό, επειδή οι παραγωγοί ήταν αναγκασμένοι από τον κανονισμό της ΕΕ να τα πουλήσουν σε αυτούς, γιατί διαφορετικά θα έχαναν την επιδότηση. Τελικά, οι βιομήχανοι - μεταποιητές "θησαύρισαν", αφού οι τιμές στους χυμούς τον προηγούμενο χειμώνα διπλασιάστηκαν και οι παραγωγοί βρέθηκαν διπλά χαμένοι, αφού ούτε εμπορική τιμή πήραν, αλλά ούτε και ολόκληρη την επιδότηση (περίπου 40 δραχμές το κιλό). Λόγω υπέρβασης του κοινοτικού πλαφόν (1.189.000 τόνοι) η μισή επιδότηση παρακρατείται ως πρόστιμο συνυπευθυνότητας (οι παραγωγοί πήραν γύρω στις 13 δραχμές προκαταβολή της επιδότησης και έχουν να περιμένουν γύρω στις 9 με 10 δραχμές εξόφληση, από το νέο έτος).

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αντί να "δέσει" τα λουριά στους βιομήχανους - μεταποιητές, τους αφήνει για άλλη μια χρονιά να δράσουν ασύδοτοι σε βάρος των παραγωγών. Στη χτεσινή σύσκεψη δεν ειπώθηκε τίποτε συγκεκριμένο και δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για το ποιες πρέπει να είναι οι τιμές (οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ απλώς ζήτησαν να είναι η τιμή 10 δραχμές το κιλό). Η κατάληξη ήταν η εξής: Αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές (βιομήχανοι - παραγωγοί) θα μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των πολυετών συμβολαίων (μέχρι την πρώτη του Νοέμβρη) που αναγκάστηκαν να υπογράψουν πέρσι οι παραγωγοί με εμπορική τιμή 2 δραχμών το κιλό. Δηλαδή, οι βιομήχανοι μεταποιητές θα έχουν πάλι το πάνω χέρι να διαμορφώσουν όποιες τιμές θέλουν. Από την άλλη, το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη λόγω των παγετών της Ανοιξης, δε σημαίνει ότι οι τιμές θα ανέβουν θεαματικά, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες οι βιομήχανοι - μεταποιητές σκοπεύουν να κάνουν φέτος το δίφραγκο, στην καλύτερη περίπτωση, τάλιρο.

Ετσι οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων θα υποστούν και αυτή τη χρονιά μείωση του εισοδήματός τους, αφού και πάλι θα πάρουν χαμηλές εμπορικές τιμές για παραγωγή μάλιστα πολύ μικρότερη από την περσινή. Επίσης, οι παραγωγοί δεν έχουν να ελπίζουν σε αύξηση των χρημάτων της επιδότησης για τη νέα παραγωγή, αφού μετά την πρόσφατη τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού και του χρόνου θα εισπράξουν την ίδια επιδότηση με φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ