Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ανεργοι το 70% των τοξικομανών

Αλλά και το 70% των απεξαρτημένων, μέσα απ' τις Θεραπευτικές Κοινότητες, αποκτά μόνιμη απασχόληση και οδηγείται στην κοινωνική επανένταξη. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε κάποια επιδοτούμενα προγράμματα

Το 70% των νέων που καταλήγουν στα ναρκωτικά είναι άνεργοι, ενώ στην ηλικία άνω των 30 ετών το ποσοστό αυτό φτάνει σε 90%. Ταυτόχρονα, όμως, όσοι ακολουθούν το βασανιστικό δρόμο της απεξάρτησης μέσα απ' τις θεραπευτικές Κοινότητες όχι μόνο κερδίζουν τη ζωή, αλλά σε ποσοστό 70% έχουν πλήρη απασχόληση.

Την ίδια ώρα η πολιτεία, αντί να σχεδιάσει σε μάκρος χρόνου και με προοπτική την ομαλή επανένταξη των απεξαρτημένων στην κοινωνία περιορίζεται μόνο στην υλοποίηση κάποιων επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες στην έναρξη της διημερίδας - θα ολοκληρωθεί σήμερα - του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με θέμα την "απεξάρτηση, εργασία και κοινωνική ένταξη". Στην ημερίδα παραβρέθηκε και μίλησε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ το 70% των νέων που πλησίασαν τα κέντρα ενημέρωσης και εισαγωγής τους, στην τριετία 1995 έως 1997, ήταν άνεργοι. Επίσης μόλις το ένα τρίτο των παιδιών αυτών έχουν ολοκληρώσει το Λύκειο, ενώ η μέση ηλικία διακοπής του σχολείου είναι τα 16 χρόνια. Τέλος, η μέση ηλικία των ανδρών που φτάνουν στα κέντρα θεραπείας του ΚΕΘΕΑ είναι τα 27 έτη, ενώ των γυναικών στα 24 χρόνια. Ετσι, για τους μεν άνδρες μεσολαβεί ένα διάστημα 12 χρόνων απομάκρυνσης από την κοινωνική ζωή, ενώ για τις γυναίκες διάστημα περίπου 8 χρόνων.

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαρ. Πουλόπουλος στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, τόνισε τα εξής: "Είναι εμφανές ότι η πορεία στη χρήση είναι μακρόχρονη και συνδέεται με την απομάκρυνση από την αγορά εργασίας. Μια απομάκρυνση που μπορεί να ξεκίνησε, είτε με τη διακοπή από το σχολείο και την εμπλοκή με τις ουσίες, είτε με την έναρξη της κύριας ουσίας που είναι η ηρωίνη".

Η διαδικασία της απεξάρτησης μέσα απ' τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, όπως επισημάνθηκε, στην ημερίδα επιδιώκει εκτός απ' τη βελτίωση στο επίπεδο της σωματικής και ψυχικής υγείας των εξαρτημένων, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού τους επιπέδου, την επαγγελματική τους αποκατάσταση και κατά συνέπεια την πλήρη και κοινωνική τους ένταξη.

Το υψηλό ποσοστό της επαγγελματικής αποκατάστασης μετά την απεξάρτηση αποδεικνύεται από δύο έρευνες:

  • Η πρώτη έγινε απ' την ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστήμιου Αθηνών το 1993 και αφορούσε νέους που παρακολούθησαν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ πέντε χρόνια πριν την έρευνα.

Βρέθηκε, λοιπόν, ότι το 80% ήταν άνεργοι πριν την έναρξη της θεραπείας, ενώ το 63% είχε πλήρη απασχόληση μετά τη θεραπεία.

  • Η δεύτερη έρευνα έγινε απ' την κοινότητα "Παρέμβαση" του ΚΕΘΕΑ το 1995 και αφορούσε τις εισαγωγές σε αυτήν το 1989.

Βρέθηκε, λοιπόν, ότι πριν την ένταξη για θεραπεία το 80% των παιδιών ήταν άνεργοι, ενώ πέντε χρόνια μετά - αποθεραπευμένοι πια - το 70,8% είχε πλήρη απασχόληση.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι "η ανεργία και η εξάρτηση από τοξικές ουσίες είναι φαινόμενα διαπλεκόμενα" και επισήμανε ότι "η εξεύρεση της εργασίας αποτελεί το δρόμο εξόδου απ' το λαβύρινθο της εξάρτησης".

Ωστόσο, όμως, στο "διά ταύτα" περιορίστηκε στην απαρίθμηση - γνωστών εν πολλοίς - επιδοτούμενων προγραμμάτων: 80 θέσεων πλήρους απασχόλησης, 20 θέσεων ορισμένου χρόνου για απασχόληση τουλάχιστον 5 μηνών και 20 θέσεων μερικής απασχόλησης. Επίσης, είπε ότι υπάρχει επιδότηση 2,8 εκ. δραχμών για 35 θέσεις αυτοαπασχόλησης.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις εξασφαλίζει "εργασία για 3 χρόνια και 10 μήνες χρόνο ικανό, για να κλείσει ο δρόμος της επιστροφής στις τοξικές ουσίες", ενώ μίλησε και για την πρόβλεψη άλλων 480επιδοτούμενων θέσεων στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας "Απασχόληση".

Οι Θεραπευτικές Κοινότητες εκτιμούν ότι "κίνητρα που δίνονται στους εργοδότες, αλλά και η υποστήριξη των απεξαρτημένων στα πρώτα τους βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση".

Ωστόσο, όμως, έχουν να κάνουντούτη την αξιόλογη επισήμανση, όπως εκφράστηκε διά του Χ. Πουλόπουλου: "Τα προγράμματα, είπε, της κοινωνικής επανένταξης είναι αναγκαίο να συνδεθούν με δίκτυα επαγγελματικής κατάρτισης και υποστήριξης, προκειμένου να διευκολύνουν την ομαλή ένταξη των αποθεραπευμένων στην κοινωνία. Η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας πρέπει να είναι ουσιαστική και να μην αφορά μόνο την υλοποίηση κάποιων επιδοτούμενων προγραμμάτων".

Το ΚΕΘΕΑ έχει στο ενεργητικό του αυτό το θετικό ισολογισμό στην κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων μέσα σε περιβάλλον μακροχρόνιας ανεργίας για τους νέους, αλλά και με θηλιά της λιτότητας γύρω απ' το λαιμό του. Το στίγμα αυτό έδωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταράς: "Δυστυχώς, είπε, τα τρία τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης πόρων, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας, προκειμένου να αναπτυχθούν ακόμη παραπέρα τα προγράμματα για την επανένταξη των απεξαρτημένων".

Μέχρι τις 31.12.97, όπως είπε ο Γ. Νοταράς, 1578 άτομα δέχτηκαν την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ, για να επανενταχτούν στην κοινωνία, ενώ, μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 1998, 113 άτομα δέχονται τις υπηρεσίες των κοινοτήτων του.

Χτες, απηύθυναν χαιρετισμό ο Γ. Μπαρδάνης αντιπρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών και ο Π. Σφηκάκης Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ