Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ - ΛΗΜΝΟΣ"
Μια προσπάθεια άξια μίμησης!

Μια ομάδα δασκάλων στο ακριτικό νησί προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους μέσα από ένα υπέροχο βιβλίο. Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, απούσα...

Το μεράκι μιας ομάδας δασκάλων στη Λήμνο για την επιστήμη τους, η αγάπη τους για το παιδί, τη γνώση και την πρόοδο ήταν αρκετά για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που "θρέφει" η κυβερνητική αδιαφορία και να χαρίσουν στους μικρούς μαθητές του μακρινού νησιού έναν τόμο για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους.

Πρόκειται για ένα βιβλίο πραγματικό εκδοτικό "διαμάντι" με τίτλο "Γνωρίζω τον τόπο μου - Λήμνος" και την υπογραφή του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών του νησιού. Απευθύνεται στους μαθητές του δημοτικού και ήδη έχει διανεμηθεί στους μαθητές και δασκάλους του νησιού για διδασκαλία από την τρίτη μέχρι την έκτη τάξη, αφού το "περίφημο" υπουργείο Παιδείας το ενέκρινε "για να συμπεριληφθεί στις βιβλιοθήκες των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης", όπως αναγράφεται στο εσώφυλλο.

Εδώ σταματάει όμως όλη κι όλη η κρατική... "συνδρομή" σε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, η οποία ξεκινάει από το 1988, από μια συζήτηση μεταξύ μιας ομάδας εργασίας δασκάλων με τον σχολικό σύμβουλο Λήμνου για τη σημασία της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία του νησιού. Οπως μας λέει ένας εκ των μελών της ομάδας εργασίας των δασκάλων που έγραψαν και επιμελήθηκαν το βιβλίο, ο Κώστας Μαδυτινός,ο τόμος "θα μπορούσε να είχε εκδοθεί πολύ νωρίτερα και με κρατικές δαπάνες, αλλά "σκοντάψαμε" ως σύλλογος στην αδιαφορία κυβερνητικών παραγόντων". "Τελικά", συνεχίζει ο δάσκαλος, "εκδόθηκε χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων ανθρώπων από το νησί, αλλά και καθηγητών του Μαράσλειου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπως του κ. Σαλβαρά".

Η ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση (από το χαρτί μέχρι τα κείμενα, το περιεχόμενό τους, τις φωτογραφίες και τα σκίτσα) μαθαίνει στους μαθητές της Λήμνου ότι το νησί τους δεν ήταν πάντα πλωτή βάση των ΗΠΑ, ούτε "υπάρχει" μόνο όταν τα ΜΜΕ προβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά "παιχνίδια" πολέμου στο Αιγαίο. Χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, ο τόμος ξεκινάει από τη Λήμνο των προϊστορικών χρόνων, της αρχαιότητας, της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι και το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τον εμφύλιο, την ξενιτιά και τη σημερινή Λήμνο. Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά μαθαίνουν για την οικονομία του νησιού, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά τους, ενώ στο τέλος δίνονται ερωτήσεις και εργασίες.

Αξίζει να σημειωθούν οι αναφορές στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση του νησιού, καθώς και η αναφορά στον εμφύλιο σπαραγμό και τις μεταπολεμικές μαύρες σελίδες της ιστορίας μας, για να αρχίζουν έστω να υποπτεύονται οι νέες γενιές πως η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από την "εκσυγχρονιστική" εκδοχή του "χρυσού αιώνα". Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνεται στον Γιάννη Ρίτσο,για τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν πως εξορίστηκε στο νησί τους, ενώ δίνεται και ένα απόσπασμα από το "Καπνισμένο τσουκάλι". Τα παιδιά μαθαίνουν ακόμη για "τα χρόνια της μαζικής μετανάστευσης", όπως τιτλοφορείται το σχετικό κεφάλαιο, για τις δραστηριότητες των συμπατριωτών τους στο εξωτερικό και για τη συλλογική τους οργάνωση και όλα αυτά διανθισμένα με λόγια μεταναστών για την πατρίδα τους.

Το βιβλίο βρίθει από ιστορικά στοιχεία και κάθε είδους πληροφορία για κάθε ιστορική περίοδο, αλλά με έναν τρόπο γραφής προσιτό στις ηλικίες που απευθύνεται, ενώ τα κείμενα κοσμούν φωτογραφίες και σκίτσα.

Εκτός από τον Κ. Μαδυτινό, οι δάσκαλοι της ομάδας εργασίας είναι οι: Αννα Αρναρέλλη,Γ. Κωφόπουλος,Γεωργία Λυμπέρη,Ελένη Ματή,Σοφία Περρή,Αθηνά Τζανέτου,Σταυρούλα Τσολακούδη και Ελένη Φκιαρά.Την καθοδήγηση της ομάδας είχε ο σχολικός σύμβουλος Κ. Χατζηγιαννάκης.Μια ομάδα που αξίζει συγχαρητηρίων και μίμησης.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ